• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кредит від МВФ може стабілізувати гривню, але в короткостроковій перспективі позитивного ефекту не буде – «Публічний аудит»

    Опубликовано: 2015-03-13 13:26:03

    Кошти від МВФ за системою EFF, передбачені в цьому році, насамперед покриють борги держави та можуть частково стабілізувати гривню, а позитивні зрушення в економіці країни слід очікувати не раніше, ніж через два роки. Таку думку висловлює заступник керівника ГО «Публічний аудит» Андрій Вігірінський.

    «За умови розумного використання кредиту Нацбанком, отримані кошти зможуть частково зняти напругу на валютному ринку та сприяти стабілізації курсу на рівні сьогоднішнього, оскільки теперішній курс 21,6 грн за 1 долар не є ринковим – він став можливим виключно за рахунок обмеження доступу імпортерів на міжбанківський валютний ринок. У такий спосіб, саме для затвердження нової програми кредитування, НБУ намагався довести МВФ спроможність впливати на ситуацію адміністративними заходами», – розповідає фахівець.

    Він зауважує, що насправді йдеться просто про відтермінування чергового падіння вартості гривні внаслідок наростаючого попиту.

    Фактично, отриманий кредит буде спрямовано на виконання Україною існуючих боргових зобов’язань, аби не оголошувати дефолту. «Позитивні зрушення від надання кредиту, на жаль, не настануть ні в цьому, ні в наступному роках. Проте ми можемо бути впевнені в проведенні реформ, оскільки кошти надаються саме під них і МВФ просто змусить наших урядовців та народних обранців ці реформи реалізовувати. Інакше рішення про виділення наступних траншів будуть відтерміновуватись, а інших джерел зовнішнього фінансування в України станом на сьогодні немає», – переконаний Андрій Вігірінський.

    За його словами, завдяки системі EFF протягом трьох-п’яти років ми можемо під керівництвом МВФ розраховувати на зрозумілу систему оподаткування, спрощений порядок ведення підприємницької діяльності, професійних державних службовців, усунення системи подвійного чи потрійного контролю, практики дублювання функцій, доступну систему адміністративних послуг, ефективну діяльність державних підприємств монополій тощо.

    Аналітик «Публічного аудиту» нагадує, що попередня програма підтримки МВФ (stand by) фактично передбачала наповнення міжнародних резервів НБУ, надавши регулятору достатнього обсягу засобів та важелів впливу для підтримки курсової стабільності гривні, вирішення питань дефіциту валюти.

    «Тоді фактично увесь обсяг отриманих коштів пішов на потреби НАК «Нафтогаз України», виконання зовнішніх зобов’язань, валютні інтервенції, які не мали ефективного результату як через спекуляції, так і через участь у них банківських установ, які в подальшому виводилися з ринку фінансових послуг», – вказує Андрій Вігірінський.

    З огляду на це, як пояснює аудитор, МВФ перейшов на іншу систему підтримки, EFF, особливістю якої є зобов’язання країни-реципієнта виконувати погоджену програму реформ. EFF передбачає спрямування коштів не тільки до міжнародних резервів Центробанку, а й на вирішення проблем бюджетного дефіциту, виконання боргових зобов’язань Уряду, але під конкретні зобов’язання та під реальне втілення реформ тощо. «Саме з цим можна пов’язувати інтенсивність праці законодавців та урядовців протягом останнього місяця у напрямі перегляду та оптимізації бюджету», – резюмує фахівець.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.