• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Керівництво держави саботує реформу правоохоронних органів – Купрій

    Опубликовано: 2015-03-13 11:43:54

    У влади немає чіткого бачення системної реформи правоохоронних органів, керівництво держави саботує цей процес і блокує прийняття багатьох важливих законодавчих ініціатив у зазначеній сфері.

    Про це під час свого виступу на міжнародній науково-практичній конференції «Юридична наука і практика: виклики часу» заявив заступник голови Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віталій Купрій.

    «Немає чіткого бачення у керівництва держави – куди ми йдемо і як ми повинні реформувати правоохоронні органи. Депутати нашого комітету самі були змушені вносити, наприклад, законопроект «Про поліцію», який відповідає вимогам часу. Така сама ситуація і з Державним бюро розслідувань – досі не передбачені в державному бюджеті витрати на створення цього органу», - зазначив депутат.  

    Він підкреслив, що саботаж зі створенням Державного бюро розслідувань є порушенням коаліційної угоди.

    На думку Купрія, в країні виник своєрідний правовий вакуум, а відсутність принципу невідворотності покарання за вчинений злочин і надалі провокує чиновників на зловживання.

    Як приклад Віталій Купрій навів ситуацію із зловживаннями на банківському ринку, внаслідок яких виникла валютна паніка.

    «Ось хоча би можна навести приклад зі стрибком долара та знеціненням на певний час нашої грошової одиниці. Згідно з Конституцією та законом «Про Національний банк», повну відповідальність за стабільність національної одиниці несе голова правління НБУ, в даному випадку – Валерія Гонтарева. Коли таким стрибком була знецінена валюта – втрутився Президент і за декілька годин ситуація повернулася на місце. Це означає, що або у Гонтаревої немає достатньої кваліфікації і вона повинна бути звільнена за відповідною статтею, або хтось вчинив свідомий злочин», - прокоментував Купрій. 

    Депутат також вказує на те, що через відсутність в українській правоохоронній системі по-справжньому незалежного органу на кшталт Державного бюро розслідувань і недосконалості законодавства при проведенні слідства порушується юридичний принцип «ніхто не може бути суддею у своїй власній справі».

    За таких умов виникає абсурдна ситуація, коли злочини окремих працівників Служби безпеки України розслідуються самою СБУ, а правопорушення працівників прокуратури – прокуратурою.

    Парламентар запропонував представникам юридичної спільноти об'єднати зусилля для проведення потрібних суспільству реформ і заявив, що готовий просувати в парламенті відповідні ініціативи.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.