• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Глобальне дослідження Amway про підприємництво 2014: українці старше 50 років більш доброзичливо оцінюють підприємницьке середовище, ніж європейці

    Опубликовано: 2015-03-05 11:58:07

    Щорічне глобальне дослідження Amway про підприємництво у 2014 році було сфокусоване на ставленні до підприємництва та освіти у цій сфері. Результати опитування показують, що позитивне ставлення до підприємництва й готовність розглядати початок власної справи як один із шляхів працевлаштування значно знижуються з віком.


    Тим не менше, українці старше 50 років оцінюють середовище в Україні як більш доброзичливе до підприємництва у порівнянні із європейцями. Таке ставлення є гарною передумовою для просування підприємництва як прийнятного і привабливого варіанта для підвищення рівня зайнятості серед тих, хто бажає залишатися економічно активними незалежно від віку і наявності пропозицій на ринку праці.
    До підприємництва ставлення позитивне, та навряд чи є готовність зайнятися власною справою
    В середньому по Європі респонденти вікомстарше 50 років, так само як і група віком до 35 років, складають дуже низький відсоток підприємців – до 6%, а відсоток підприємцівсеред 35-49-річних вдвічі більше – 12%. Тим часом в Україні тільки 5% респондентів усіх вікових груп стверджують, що вже зараз займаються власним бізнесом.
    Низький відсоток підприємціву цій віковій групі як в Європі, так і в Україні різко контрастує з показниками позитивного ставлення до підприємництва. Так, у Європі до підприємництва позитивно ставляться 66% респондентів старше 50 років, а в Україні – 61%. Крім того, більше чверті опитаних у представленій віковій категорії як в Європі, так і в Україні стверджують про можливістьвідкриття власної справи у майбутньому – 26% і 24% відповідно. Варто зазначити, що ці показники значно нижчі у порівнянні з віковими групами до 35 років (49% і 47% відповідно) та 35-49 років (42% і 34% відповідно). Це явище спостерігається по всій Західній і Східній Європі.
    Зростання доброзичливої оцінки підприємницького середовищав українському суспільстві
    У Європі майже 50% респондентів віком старше50 років оцінюють середовище в своїх країнах як доброзичливе для початку власної справи. У той же час інша половина дає «дуже» або «здебільшого» недружню оцінку. Цікаво, що відсоток українців старше 50 років, які оцінюють середовище для підприємництва як дружнє, суттєво вищий, ніж серед європейців – 58%. Цей показник значно зріс у порівняні з 2013 роком, коли 45% респондентів дали позитивну оцінку, а 46% – негативну.При цьому лише 23% відзначили середовище як недружнє длязапочаткування та ведення бізнесу, що майже вдвічі менше, ніж у Європі..
    Додаткове джерело доходу як головний аргумент підприємницької діяльності
    Загалом вік респондентів з України має незначний вплив на аргументи для початку своєї справи. «Джерело додаткового доходу» є головним фактором для всіх вікових груп (до 35 років: 44%; 35-49 років: 43%, старше 50 років: 38%). При цьому головний аргумент українців не збігається з думкою респондентів з європейських країн, які в першу чергу прагнуть «незалежності від роботодавця, можливості бути керівником самому собі»:аж 44% респондентів старше 50 років у Європі дотримуються такої мотивації.
    Підприємництву можна навчитися
    Близько третиниєвропейських респондентів старше 50 років вважають, що якість освіти у сфері підприємництва має бути вдосконалена, а чверть опитаних називають її незадовільною. Однак їх українські ровесникивиявились більш критичними: 38% вважають існуючий рівень підприємницької освіти незадовільним, при чому у порівнянні з іншими віковими групами, чим молодші респонденти, тим вищий рівень незадоволеності якістю освіти:35-49 років: 43%; до 35 років: 49,7%.
    Незважаючи на значний акцент на важливості навчання підприємництву, переважна більшість респондентів старше 50 років у Європі (81%) кажуть, що вони ніколи не брали участь у подібних навчальних програмах. Серед українців цей показник ще вищий – 96% респондентів вікомза 50 років не брали участі в освітніх ініціативах. При цьому думки, що підприємництву можна навчитися, дотримуються ледь більше половини респондентів з України – 52%, що менше, ніж у Європі (57%).

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.