• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бюджетники недоотримали 54 мільярди через порушення урядом закону — Дерев'янко

    Опубликовано: 2015-03-02 14:38:09

    Кабінет міністрівне виконав норми чинного законодавства щодо приведення тарифної ставки освітян та медиків (робітників першого розряду) до розміру, який перевищує мінімальну заробітну плату.

    Про це йдеться у відповіді Мінсполітики на запит народного депутата члена політичної партії "ВОЛЯ" Юрія Дерев'янка - повідомляє його прес-служба.

    Нардеп звернувся до Кабінету міністрів із запитом, в якому він закликав Кабмін:

    По-перше,
    дотримуватися Кодексу законів про працю України, Закону України "Про оплату праці".

    Раніше уряд ухвалив постанову, відповідно до якої посадові оклади (тарифні ставки) з 1 січня 2014 року розраховуються виходячи з розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду — 852 гривні.

    "Замість необхідних 1218 грн Уряд цілих девять місяців розраховував заробітну плату виходячи з тарифної ставки всього лиш 852 гривні - наголосив Юрій Дерев'янко. — Лише у жовтні 2014 року Уряд привів у відповідність до законодавства розмір посадового окладу для працівників першого тарифного розряду та встановив його на рівні мінімальної заробітної плати".

    Як зазначає Дерев'янко, це суперечить частині 3 статті 96 Кодексу законів про працю України та частині 3 статті 6 Закону України "Про оплату праці". Відповідно до цих норм тарифна ставка робітника першого розряду встановлюється у розмірі, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, а він становить 1218 гривень.

    По-друге,
    нардеп вимагав від Кабміну повернути положення щодо обов'язкової виплати надбавок педагогічним працівникам у розмірі 20 % від посадового окладу.

    По-третє,
    він закликав уряд вжити заходів з метою приведення середньої заробітної плати педагогічних, науково-педагогічних працівників та працівників закладів охорони здоров'я до рівня середньої заробітної плати працівників промисловості.

    Так, за даними Держстату, середня заробітна плата штатних працівників промисловості у жовтні 2014 року становила 4091 гривня. У той же час середня заробітна плата працівників освіти становить 2702 гривні, а працівників галузі охорони здоров'я та надання соціальної допомоги — 2392 гривні.

    Натомість, в Мінсоцполітики заявили, що не можуть піти на такі кроки через відсутність необхідних для цього коштів в Держбюджеті.

    В Міністерстві зазначають, що установлення розміру посадового окладу працівника першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки на рівні мінімальної зарплати, передбаченої у 2014 році, потребувало додаткових видатків з Держбюджету обсягом до 54 мільярдів гривень.

    Також в Мінсоцполітики підрахували, що установлення середньої заробітної плати бюджетної сфери на рівні середньої зарплати працівників промисловості потребуватиме додаткових видатків в обсязі понад 85 мільярдів гривень. "Джерела покриття таких видатків відсутні. Питання підвищення заробітної плати працівників бюджетної сфери буде розглядати з урахуванням фінансових можливостей бюджету", — заявили в Міністерстві.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.