• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Потрібно відв'язувати роботу НАКу від Уряду – «Публічний аудит»

    Опубликовано: 2015-03-02 14:33:31

    Міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило рейтинг компанії «Нафтогаз» до рівня 2С, що означає високу ймовірність банкрутства компанії. Як пояснюють фахівці «Публічного аудиту», пониження кредитних рейтингів як України в цілому, так і НАКу зокрема взаємопов’язане. І воно не припиниться, поки не буде відв’язано роботу компанії від Уряду.

    «Потрібно відмовлятися від постійної докапіталізації «Нафтогазу», яка в минулому році становила 96 млрд грн, у цьому – ще 30 млрд; від його таргетування Нацбанком. НАК, розуміючи необхідність проведення розрахунків в іноземній валюті, розраховує виключно на міжнародні резерви, які на кінець січня становили 6,4 млрд грн, а боргові зобов'язання країни на цей рік вже сягають більш ніж 10 млрд», – зазначає заступник керівника ГО «Публічний аудит» Андрій Вігірінський.

    Тому, за його словами, єдиним виходом підвищення позицій у рейтингу є підвищення прибутковості компанії та зменшення її витрат. Збільшення доходів анонсували і Уряд, і НБУ у вигляді підвищення тарифів – цим вони роблять певні спроби вивести НАК на рівень рентабельності та окупності.

    «Можливість оптимізації власних видатків компанія засвідчила буквально днями. Так, на 65% – з 40 до 14,6 млн грн були зменшені витрати на закупівлю автотранспортних послуг, після обурення громадськості щодо надмірних та недоцільних адмінвитрат», – зазначає він.

    Аудитори ГО «Публічний аудит» пропонують звільнити від податків операції з придбання та постачання блакитного палива для населення з обсягом споживання до 2500 куб. м на рік та звільнити споживачів від сплати цільової надбавки в розмірі 2 % від вартості газу.

    «Оскільки збитки монополіста й так покриваються за рахунок державного бюджету, який поповнюється за рахунок податків і зборів, такий крок принаймні вплине на стрімку динаміку росту боргових зобов’язань компанії», – говорить керівник «Публічного аудиту» Максим Гольадрб.

    Крім того, на думку фахівця, при формуванні ціни на природний газ для населення слід враховувати реальну собівартість його видобутку на території України та витрати на транзит, виключивши з неї ПДВ та цільову. «У результаті це дасть змогу на 22% знизити тариф для споживачів без втрат для самої компанії чи державного бюджету України», – стверджує він.

    Якщо ж забезпечення потреб населення природним газом для монополіста є настільки збитковим, незалежні аудитори пропонують як варіант створення окремого суб’єкта господарювання, який буде здійснювати діяльність виключно з придбання газу в національних видобувних підприємств та реалізовуватиме його населенню й теплогенеруючим підприємствам, не торкаючись ринку споживання промислових підприємств.

    «У цілому необхідно розуміти, що НАК не може поліпшити свої показники, якщо економіка країни не працює, адже єдиними акціонером компанії є Уряд, а 14 лютого Fitch знизило й кредитний рейтинг України», – резюмує заступник керівника ГО «Публічний аудит» Андрій Вігірінський.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.