• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • На місці пам’ятника Леніна, що був на Бессарабці, найближчим часом не збираються встановлювати будь-який монумент

    Опубликовано: 2015-01-26 08:37:36

    Замість пам’ятника Леніна, що був на Бессарабці, найближчим часом не буде встановлена ані скульптура Богородиці, ані будь-який інший монумент. Про це повідомив головний архітектор м. Києва Сергій Целовальник.

    Він зазначив, що справа не лише в естетичних якостях тієї чи іншої пропозиції.

    «Робити цього просто не можна, адже місце колишнього пам’ятника входить до однієї з ділянок проектування Міжнародного конкурсу «Територія Гідності». Це відкритий конкурс, присвячений подіям Майдану. Етап проектування почався 1 грудня минулого року й триватиме до кінця лютого. А заявки збиралися ще з травня 2014 року. Тож кожний, у кого є оригінальна ідея відносно облаштування цього місця, мав всі можливості зареєструватися та проектувати в рамках конкурсу», - зазначає Сергій Целовальник.

    Головний архітектор також наголосив на тому, що йти в обхід конкурсної процедури і нехтувати думкою київської громади – це крок назад.«Це повернення до тих часів, коли все вирішувала наближеність до влади. Коли панувала кулуарність у прийнятті художніх рішень. Сподіваюся, що у керівництва міста і країни вистачить політичної волі, щоб діяти виключно за правилам», - прокоментував ситуацію, що склалася навколо демонтованого пам’ятника Леніна у Києві, Сергій Целовальник.

    Нагадаємо, що останнім часом у ЗМІ з’явилася інформація, що на цьому місці нібито збираються встановити скульптуру Богородиці.

    У тому, що потрібно дочекатися результатів Міжнародного конкурсу «Територія Гідності» впевнена і Наталія Кондель-Пермінова – кандидат архітектури, зав.відділом архітектури та дизайну Інституту проблем сучасного мистецтва НАМ, голова Ради громадських експертів конкурсу.

    «Це місце важливе не тільки для представників церков, а й для всіх киян. Тут бере початок бульвар. Шевченка і закінчується вулиця Хрещатик. Воно дороге й близьке для всіх жителів міста. Тому найправильніше у цьому випадку – це відкрито та публічно оприлюднювати пропозиції і власне бачення. Проте перший крок – дочекавшись результатів конкурсу, побачити весь набір можливих варіантів, представлених різними громадами.Якщо зараз надавати пріоритет комусь одному, автоматично ми обмежуємо права інших. Ми маємо знаходити суспільний консенсус, а для цього найбільш доцільно проводити відкриті публічні обговорення усіх ініціатив і розглядати усі смисли, незалежно від того, хто їх оприлюднив», - зазначила Наталія Контель-Пермінова.

    Іншу позицію висловила культуролог, член Ради громадських експертів конкурсу Владислава Осьмак.

    «Я погоджуюсь з тим, що ініціативу[встановити скульптуру Богородиці – ред.] потрібно взяти до уваги і віднестися до неї серйозно. Не схвалити і працювати над реалізацією, а розглядати як певний симптом. Дуже багато чого змінилося за минулий рік, і кількість людей, яківиявляють інтерес до розвитку міського простору, дуже різко збільшилося. Звичайно, всі і кожен мають право на своє бачення. Але оскільки ми живемо у світській державі, де релігія відділена від церкви, до подібних ініціатив потрібно ставитися з особливою увагою, щоб їх втілення не стало каменем спотикання між взаємовідносинами віруючих та невіруючих, віруючих різних конфесій і т.д. Між релігійними громадами і державою все-таки має бути рівноправність.Це перше. По-друге, я не впевнена, що цю ініціативу можна розглядати на рівні з іншими конкурсними роботами, оскільки вони подаються анонімно і у зазначений термін, а ця ініціатива з’явилися поза конкурсом. І останнє, на чому хочеться наголосити. Не потрібно боятися «пауз» у міському просторі, потрібно давати міській громаді час на пошук, осмислення і вироблення єдиного суспільного рішення. Уникаючи жодних преференцій, необхідно дочекатися, поки в суспільстві устоїться справжнє розуміння суті того, що нам потрібно.Якщо ж поспішати, ми побачимо, на жаль, тільки форму», - зазначила Владислава Осьмак.

    Прес-служба Департаменту містобудування та архітектури

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.