• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Зменшення навантаження на фонд оплати праці є нагальним питанням

    Опубликовано: 2015-01-23 08:51:04

    Після реалізації запропонованих  урядом податкових змін  у сфері нарахування та сплати єдиного соціального внеску, навантаження на фонд оплати праці в Україні все одно залишиться одним з найбільших в Європі.

    «Зараз загальне навантаження на фонд оплати праці у нашій країні перевищує 55 %. Це найбільше серед країн Європи – на другому місці, після нас – Італія і Бельгія (42,8 %).  За розрахунками експертів УСПП, навіть після запровадження розрекламованого урядом послаблення тиску на ФОП, навантаження на фонд оплати праці все одно залишиться одним з найбільших в ЄС», – повідомив президент Українського союзу промисловців  і підприємців Анатолій Кінах.

    Він пояснив, що зменшення ставки ЄСВ нівелюється збільшенням ставки податку на доходи фізичних осіб та збільшенням відповідальності за несвоєчасну сплату заробітної плати – 3 654 грн. за кожного працівника, якому затримали платню більше, ніж на місяць. А збільшення з наступного 2016 року понижуючого коефіцієнту до ставки ЄСВ з 0,4 до 0,6 поставить у дуже невигідне становище тих платників, які все ж таки наважаться виконати у 2015 році всі передбачені змінами до законодавства суперечливі умови та застосують коефіцієнт 0,4. Такі платники будуть змушені з 1 січня 2016 року збільшити платежі з ЄСВ в півтора рази, зауважують в УСПП.

    «Додайте сюди безсистемність підходів до вирішення проблеми тіньових доходів громадян, існування податкових ям та інших чинників неефективного державного управління. А перекладання податкового навантаження в частині ЄСВ на тих громадян, які не отримують доходи або прибутки, зайняті неповний робочий день, взагалі є неприпустимим та створює передумови для соціального вибуху»,– вважає А.Кінах.

    Окрім цього, зауважує президент УСПП, самі умови застосування понижуючого коефіцієнту до ставок ЄСВ неможливо буде виконати  суб’єктам господарювання, які сплачують мінімальну заробітну плату, адже такі платники повинні будуть збільшити заробітну плату більше ніж в 3,6 разів -  вона повинна складати більше 4,5 тис. грн. До всього, застосування додаткових умов, які повинні виконуватися одночасно, унеможливлює застосування понижуючого коефіцієнту до ставок ЄСВ для переважної більшості суб’єктів господарювання – і тих, які платять білу зарплату і тих, які виплачують платню     «конвертах».

     «Для багатьох компаній виконати ці умови буде просто нереально. Загалом, після внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці, можна констатувати, що було збільшено всі адміністративні, фінансові санкції, штрафи відповідно до кримінального законодавства за порушення у сфері стягнення ЄСВ, порушення у сфері трудового законодавства», – зазначив А.Кінах.

    Збільшення ставок податку на доходи фізичних осіб, на пасивні та інші доходи громадян не дадуть змоги отримати додаткові надходження до бюджету, переконують в УСПП, а навпаки – призведуть до вкрай негативних наслідків –  подальшого відтоку депозитів, припинення виплати дивідендів, зростання недовіри громадян до влади, втрачання стимулів для легалізації тіньових доходів та подальшої тінізації заробітних плат громадян, а також ще більше знизять  ефективність заходів зі зменшення навантаження на фонд оплати праці.

    «Великі штрафні санкції за порушення у сфері трудового законодавства на тлі мораторію на перевірки суб’єктів господарювання виглядають нелогічно, безсистемно та розбалансовано. З одного боку, держава щось дає бізнесу, з іншого боку, набагато більше забирає», – зауважив А.Кінах. 

    За його словами, УСПП має намір продовжити спроби налагодити плідний діалог з представниками влади для врегулювання спірних новацій у сфері податкового законодавства, реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування. Так, на початок лютого 2015р. заплановано зустріч Антикризової ради громадських організацій України, заснованої при УСПП наприкінці 2014 року, з керівництвом Державної фіскальної служби, повідомив А.Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.