• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Бюджет-2006 вимагає доопрацювання...

    Опубликовано: 2005-10-27 16:33:00
    Комітет Верховної Ради з питань бюджету пропонує повернути проект державного бюджету-2006 на доопрацювання. Про це повідомила в.о. голови бюджетного комітету Верховної Ради України Людмила Супрун під час круглого столу «Пріоритети 2006: Чи буде бюджет країни бюджетом споживання, і як це вплине на середній бізнес?».
     
    На її думку, бюджет-2006 відрізняється від бюджету-2005 лише назвою. Тобто змінено тільки рік, а новий бюджет, власне, являє собою стовідсотковий клон бюджету 2005 року. «Я не можу назвати цей бюджет бюджетом зростання чи бюджетом розвитку, це, скоріше, бюджет „проїдання“. Найбільше, що сьогодні нас вражає, це те, що при зростанні доходів державного бюджету майже на 73%, ми фактично нічого не спрямовуємо на додатковий розвиток. Ми не визначаємо як пріоритети розвиток шкіл, регіонів, вітчизняних підприємств, ми тільки „проїдаємо“ ці гроші»,— зазначила вона.
     
    Для того щоб перетворити цей бюджет у бюджет розвитку економіки, Л. Супрун запропонувала уряду — з огляду на те, що в країні знижуються обсяги зростання ВВП — підняти рівень дефіциту.
    «Ми запропонували взяти гроші в борг у розмірі 5,5 млрд. і спрямувати їх на видатки розвитку. Тобто підтримати вітчизняну економіку. Щоб надати гроші на нове будівництво, на нові автобуси, комп’ютери, підручники, тобто все, що підтримає вітчизняне виробництво.
    Для того щоб обслужити цю позику, із бюджету треба витратити 250–270 млн. грн.

    Якщо така грошова сума буде працювати, бюджет отримає додаткових 30% від усієї суми податків: податку на додану вартість, податку на прибуток, на доходи громадян, на землю і таке інше. В результаті можна отримати орієнтовно 1 млрд. 800 млн. грн. Якщо рівень дефіциту досягне 3%, ми від цього тільки виграємо»,— повідомила Л. Супрун.
     
    Вона зазначила, що уряду вкрай необхідно підтримати розвиток малого і середнього бізнесу. Насамперед, це стосується агропромислового комплексу. Мова також йшла про розвиток будівництва, в першу чергу для військовослужбовців, молоді та матеріально-незабезпеченого населення, про розвиток транспорту, зокрема, пасажирського та залізничного. Зазначалося, що проблеми існують й у сфері освіти. Л. Супрун також наголосила, що необхідно розвивати власне виробництво лікарських препаратів, імпорт яких, останнім часом, шалено зростає.
     
    Також Л. Супрун повідомила, що 27 жовтня відбудеться засідання з питань бюджету, де буде розглянуто зміни до бюджету-2005 та бюджет-2006.
     
    На думку представників малого та середнього бізнесу, більшість запропонованих змін і нових положень у бюджеті 2006 рокубуло прийнято без попереднього обговорення з представниками бізнесу, фахівцями та громадськими організаціями. Усе це може призвести до додаткових обмежень щодо ведення бізнесу в Україні, спричинити конфлікти між платниками податків і податковими органами та створити умови для посилення корупції. На їхню думку, розвиток бізнесу стримують численні законодавчі заборони, фіскальні перевірки й надлишкове ліцензування. Судова система в цілому є гальмом розвитку підприємництва. Як і раніше, проблемою залишаються високі ціни на інфраструктуру — транспортну, телекомунікаційну, фінансову. Не зменшується корупція чиновників. У зв’язку з цим підприємці запропонували розставити акценти в бюджеті таким чином, щоб оптимізувати співвідношення витрат «бюджет розвитку/бюджет споживання». При цьому необхідно враховувати, що витрати на «споживання» — не є процесом проїдання коштів населенням. Навпаки, це поворотні засоби в поступальному розвитку виробництва товарів та послуг, особливо в малому і середньому бізнесі.
    У той же час засоби бюджету, спрямовані на «розвиток», необхідно використати на вдосконалення підприємницької інфраструктури й бізнес-середовища. А саме:
    - на системну підтримку середнього бізнесу з боку держави й суспільства;
    - на зменшення податкового тиску;
    - на державну підтримку середнього й малого бізнесу;
    - на забезпечення державних гарантій банкам, що кредитують середній і малий бізнес;
    - на організацію стрункої системи бізнес-утворення: від короткострокових курсів до фундаментального утворення у вищих навчальних закладах і МВА;
    - на зменшення банківських і підприємницьких ризиків.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.