• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Україні на часі – громадське обговорення Digital Agenda

    Опубликовано: 2014-12-17 09:11:33

    Народний депутат України Ольга Бєлькова (Блок Петра Порошенка), співголова МФО "За цифрове майбутнє України" оголосила про своє бачення перших кроків у Цифровому порядку денному для України на зустрічі Kyiv School of Economics з 5 парламентськими лобістами ІТ 15 грудня у Києві.

    “На сьогодні можливість застосовувати ІТ-технології для кожного громадянина є таким самим базовим правом, як можливість мати свободу слова, захист в суді та гарні дороги. Право на електронну свободу є рівнозначним решті прав українського громадянина, закладених Конституцією України”, - підкреслила Ольга Бєлькова, запросивши аудиторію долучатися до  ініційованого нею широкого обговорення Цифрового  порядку денного України.

    За словами Ольги Бєлькової, яка є автором законопроекту «Про електронну комерцію», що розглядається у парламенті, першими 10 кроками Цифрового порядку денного України мають стати наступні дії:

    1.    Оновити законодавство щодо електронного підпису та формату його використання у режимі держава-громадянин, держава-бізнес. 

    2.    Прирівняти електронні форм документів до простої письмової у максимально можливій кількості випадків, в яких громадянин чи представник бізнесу віддає перевагу електронній подачі чи обміну документами.

    3.    Розробити та впровадити єдину національну концепцію системи електронного урядування (eGovernment), яка має діяти на трьох рівнях: центральні органи державної влади, органи державної влади на місцях, органи місцевого самоврядування.

    4.    Запровадити в органах влади систем електронного документообігу, створення електронних баз даних (в тому числі, і переведення в електронну форму архівних даних) з поступовою відмовою від використання паперових носіїв у більшості випадків.

    5.    Створити можливість для подання громадянами, юридичними особами запитів до органів державної влади, заяв на отримання послуг публічної адміністрації тощо в електронній формі (з подальшим заохоченням саме безпаперової форми «спілкування» громадянина і держави) та зобов’язати органи державної влади приймати електронні документи на рівні із паперовими.

    6.    Впровадити новітні покоління зв’язку та інформаційних технологій для збору та обробки даних як в роботу органів державного управління та місцевого самоврядування, так і у використанні громадянами.

    7.    Запровадити ІТ-технології у публічно-соціальній сфері (в першу чергу, в освіті та науці), для оптимізації процесів і їх здешевлення та протидії корупції:

    Медицина: оцифровка медичних карт громадян

    Освіта: ведення вчителями цифрових журналів

    Соціальна підтримка: подача заяв на субсидії в електронному вигляді.

    Переведення тендерів та державних закупівель в електронний режим

    Енергозбереження: встановлення лічильників та системи цифрового моніторингу за витратами на енергію та паливо держави, бізнесу та громадян.

    8.    Створити потужну системv реального захисту прав інтелектуальної власності та унеможливлення розповсюдження контрафактного контенту в Україні.

    9.    Забезпечити ефективний захист персональних даних громадян, баз даних органів державної влади та розробити концепцію цифрової безпеки України і відповідальності за її порушення.

    10.  Реалізувати серед громадян освітні програми щодо використання новітніх технологій в повсякденному житті (зокрема, популяризація Інтернету як засобу зв’язку між громадянином та органами влади. Здешевлення вартості Інтернет-послуг для населення.

    Пані Бєлькова закликала включатися до дискусії щодо  Digital Agenda Україниі інформувати членів профільного комітету та МФО "За цифрові можливості України".

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.