• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Прес-конференція: «Реформа державних закупівель в України на основі підходу «сталих державних закупівель» відповідно до права ЄС та кращих міжнародних практик»

    Опубликовано: 2014-12-16 10:26:47

    18 грудня 2014 року
    11.00-12.00
    ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА, Київ, вул. ул. Рейтарская, 8/5а

    Відбудеться прес-конференція: «Реформа державних закупівель в України на основі підходу «сталих державних закупівель*» відповідно до права ЄС та кращих міжнародних практик»

    Чим відрізняються підходи щодо визначення критеріїв для державних закупівель в Україні та країнах ЄС? Чому «сталі закупівлі» є більш вигідними? Якій потенціал упровадження підходу до сталих державних закупівель в Україні? Що заважає Україні запровадити підхід сталих державних закупівель?

    На ці та інші питання нададуть відповіді учасники прес-конференції:

    Фарід Якер – керівник проекту Програми ООН з питань навколишнього середовища (ЮНЕП) «Забезпечення сталого розвитку і можливість переходу до більш екологічної економіки на основі сталих державних закупівель»;

    Трофіменко Наталія Степанівна – начальник відділу стратегічного планування Мінприроди України – координатор міжнародної програми EaP GREEN;

    Бондар Олександр Іванович – ректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Мінприроди України;

    Барановська Ванда Євгенівна – проректор Державної екологічної академії післядипломної освіти та управління Мінприроди України – координатор проекту «Забезпечення сталого розвитку і можливість переходу до більш екологічної економіки на основі сталих державних закупівель»;

    Берзіна Світлана Валеріївна – ключовий експерт проекту) «Забезпечення сталого розвитку і можливість переходу до більш екологічної економіки на основі сталих державних закупівель».

    * У більшості країн ЄС розвиток сфери державних закупівель супроводжується підвищенням їх інноваційної, екологічної та енергозберігаючої складової, що пов’язано з реалізацією концепції державного регулювання економіки, спрямованої на забезпечення сталого виробництва і споживання.

    Враховуючи великий обсяг державних закупівель в країнах ЄС, який за різними оцінками варіюється від 5 до 20% ВВП, економічне зростання у поєднанні з забезпеченням досягнення високих стандартів якості життя може бути досягнуто за допомогою використання програми державних закупівель з урахуванням екологічних та ресурсозберігаючих аспектів у рамках так званої системи sustainable public procurement (сталі державні закупівлі – англ.). Даний підхід передбачає використання в процедурах державних закупівель додаткових критеріїв оцінки пропозицій учасників конкурсних торгів, таких як зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин і відходів, енергоефективність, поліпшені екологічні характеристики продукції, створення нових робочих місць, інноваціїність та висока технологічність виробництв.

    Слід зазначити, що в країнах ЄС політика сталих державних закупівель спрямована також на регулювання рівня споживання бюджетними установами з метою запобігання неефективним та зайвим закупівлям.

    Акредитація за телефоном до 17 грудня 2014 року до 15.00

    Контактна особа: Анна Оленчук, +38 050 312 78 18, anna.tulintseva@gmail.com

    Довідкова інформація:

    Проект «Впровадження сталих державних закупівель в Україні» є одним з компонентів Міжнародної програми «Екологізація економіки в країнах Східного партнерства ЄС» що реалізується в Україні, Білорусії, Молдові, Вірменії, Грузії та Азербайджані за підтримкою Єврокомісії, ОБСЕ, Програм ООН з питань навколишнього середовища (ЮНЕП) та промислового розвитку (ЮНІДО).

    Проект впроваджується з березня 2014 року і має на меті запровадження Національного плану дій з упровадження сталих державних закупівель відповідно до права ЄС та кращих міжнародних практик.

    Проект реалізується за технічною підтримкою Прогарами ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), національною координаційною організацією якою визначено Державну академію післядипломної освіти та управління МІнприроди України.

    В ході реалізації проекту було проведені дослідження нормативно-правової бази України, аналіз розвитку галузей економіки та готовності ринку для застосування підходу сталих державних закупівель на національному рівні.

    Дослідження проводились на основі рекомендованої ЮНЕП методики із врахуванням тенденцій розвитку галузей та чинного законодавства України.

    Сталі державні закупівлі в контексті Закону України «Про здійснення державних закупівель» (2014)

    Метою цього Закону є створення конкурентного середовища у сфері державних закупівель, запобігання проявам корупції у цій сфері, розвиток добросовісної конкуренції.

    Згідно Закону предметом конкурсних торгів - є те, ЩО збирається закуповувати організація. Для організацій, що проводять закупівлі за державний кошт, чинне законодавство визначає, ЯК здійснювати закупівлю, але не визначає, що саме купувати (предмет договору), надаючи таким чином органам влади та бюджетним установам свободу вибору предмета закупівлі та його екологічних характеристик.

    Такий підхід дозволяє встановлювати екологічні вимоги до учасників торгів та предмету закупівель, за умов, якщо такі вимоги не суперечать принципам конкурентного середовища і запобігають проявам корупції у сфері державних закупівель.

    Критерії для сталих державних закупівель можуть визначатися наприклад, у технічних специфікаціях до предмету закупівель. У якості таких критеріїв можуть розглядатися національні стандарти (або їх еквівалент) що встановлюють вимоги до (1) енергоефективності та/або енергетичних джерел, (2) поліпшених екологічних та експлуатаційних характеристик продукції, що закуповується.

    Замовник, застосовуючи процедуру сталих закупівель, має надати можливість учасникам торгів представити найбільш економічно вигідний варіант пропозиції, дотримуючись принципу «максимальна економія та ефективність» у поєднанні з іншими принципами визначеними Статтею 3 Закону України «Про здійснення державних закупівель».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.