• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Державна служба зайнятості сприяє розвитку бізнесу в Україні

    Опубликовано: 2014-11-21 08:30:20

    Сприяння підприємницькій ініціативі та самозайнятості населення – один з пріоритетів діяльності державної служби зайнятості, спрямованої на реалізацію стратегічних завдань у сфері збереження та розвитку трудового потенціалу України. З цією метою державна служба зайнятості здійснює передбачений чинним законодавством комплекс заходів щодо залучення безробітних до підприємницької діяльності.

    Так, центри зайнятості проводять роботу щодо інформування населення про можливості відкриття власної справи в Україні за сприяння служби зайнятості, зокрема організують інформаційні та консультаційні семінари з орієнтації на підприємницьку діяльність. Особи, які виявили бажання організувати власну справу, мають можливість взяти участь у тематичних семінарах «Як розпочати свій бізнес?» та «Від бізнес-ідеї до власної справи». Метою цих заходів є формування позитивної мотивації до змін власного професійного життя, створення загального уявлення про бізнес та його переваги, отримання допомоги у складанні бізнес-плану.

    Для підвищення ефективності семінарів до їх проведення залучаються фахівці податкових органів, соціальних фондів, фінансових та підприємницьких структур, успішні підприємці з числа колишніх безробітних.

    За оперативними даними регіональних центрів зайнятості, у першому півріччі 2014 року для безробітних проведено 7,8 тис. групових інформаційно-консультаційних заходів з орієнтації на підприємництво, участь в яких взяли 98 тис. осіб.

    У профконсультаційних семінарах «Від бізнес-ідеї до власної справи» взяли участь 34,6 тис. зареєстрованих безробітних, 18% з них отримали допомогу одноразово для започаткування підприємницької діяльності.

    Для стимулювання самозайнятості населення, підприємницької ініціативи центри зайнятості організують безоплатні консультації з питань провадження та ведення підприємницької діяльності.

    Отримавши допомогу по безробіттю одноразово, протягом січня–вересня 2014 року започаткували власну справу 13,5 тис. безробітних, з них: 5,8 тис. жінок, 6,9 тис. молодих осіб віком до 35 років, 3,5 тис. мешканців малих міст, 2,8 тис. мешканців сільської місцевості, 731 особа з інвалідністю.

    Колишні безробітні відкривають власну справу за напрямами, що дають змогу розвивати зелений туризм, торговельно-посередницьку діяльність, сільськогосподарське виробництво, бджільництво, надавати транспортні, ремонтно-будівельні, бухгалтерські, юридичні, побутові та інші послуги.

    Законом України «Про зайнятість населення» передбачено стимулювання суб’єктів малого підприємництва до створення нових робочих місць у пріоритетних галузях економіки. Так, суб’єкт малого підприємництва, який створює нові робочі місця та працевлаштовує на них безробітних на 2 роки, протягом року може отримувати щомісячну компенсацію в розмірі єдиного соціального внеску.

    Протягом січня–вересня 2014 року на нові робочі місця з компенсацією витрат у розмірі єдиного соціального внеску працевлаштовано 11 тис. осіб, зокрема 4,2 тис. осіб, недостатньо конкурентоспроможних на ринку праці, та 6,8 тис. осіб – у пріоритетних видах економічної діяльності.

    Електронна звітність

    З метою застосування сучасних методів прийому та оброблення інформації в державній службі зайнятості створено можливість отримання електронних звітів від роботодавців про потребу у працівниках та заплановане вивільнення.

    Для підприємців-початківців, керівників підприємств та їхніх представників з кадрових та фінансових питань центрами зайнятості проводяться семінари, на яких, зокрема, розглядаються питання складання та передання електронних звітів Інтернет-засобами.

    Також питання автоматизації сучасних засобів організації праці, бухгалтерського обліку, складання та передання електронної звітності розглядаються під час профнавчання безробітних на курсах «Основи підприємницької діяльності» та «Підприємець-початківець».

    Стимулювання самозайнятості населення

    Особам, які мають намір започаткувати підприємницьку діяльність або вже здійснюють її, надаються безоплатні індивідуальні та групові консультації з питань організації та провадження підприємницької діяльності із залученням на громадських засадах працівників органів державної влади, а також об’єднань роботодавців, профспілок, асоціацій підприємців, банків, бізнес-центрів, бізнес-інкубаторів, фондів підтримки малого підприємництва, лізингових компаній, консультативних центрів та інших. Протягом січня-вересня 2014 року було надано понад 29,7 тис. таких консультацій.

    Відповідно до ст. 35 Закону України «Про зайнятість населення», державною службою зайнятості організовується професійне навчання зареєстрованих безробітних на замовлення роботодавця або для самозайнятості, провадження підприємницької діяльності з урахуванням побажань безробітних.

    Навчання здійснюється у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання на договірних засадах з безробітними, роботодавцями, навчальними закладами за навчальними програмами, які дають можливість започаткувати власну справу.

    Навчальні плани містять програми з основ менеджменту та маркетингу, ринкової економіки, фінансового та бухгалтерського обліку, оподаткування доходів, електронної звітності, банківської справи, кредитування та інвестування, основ законодавства про підприємницьку діяльність та трудового законодавства тощо.

    До навчання безробітних залучаються практичні спеціалісти з банківської, податкової сфери та з інших практичних питань ведення підприємництва – для обміну досвідом та допомоги у складанні бізнес-планів.

    Протягом січня – вересня 2014 року таке навчання пройшли 13306 осіб, у тому числі 2632 мешканці сільської місцевості та 667 осіб з інвалідністю.

    Зокрема, в центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості у Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Луганській, Львівській, Одеській, Рівненській, Сумській та Харківській областях здійснюється професійне навчання безробітних та іншого дорослого населення за 10 напрямами видів економічної діяльності (71 робітнича професія та понад 180 тематик курсів цільового призначення), в т.ч. за професіями для самозайнятості (сфера послуг, народні промисли) та основ підприємницької діяльності.

    Так, у І півріччі 2014 року на базі професійно-технічних навчальних закладів державної служби зайнятості 5 тис. безробітних осіб отримали знання та навички для започаткування власної справи.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.