• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В Інтернет виклали невідомі фото селянських повстань перед Голодомором

    Опубликовано: 2014-11-21 08:23:56

    Архів Служби безпеки України спільно з Центром досліджень визвольного руху виклали у вільний доступ унікальні фото про селянські повстання, які передували Голодомору, а також щоденники очевидців геноциду. Відтепер їх можна переглянути та завантажити в Електронному архіві визвольного руху avr.org.ua.

    Десятки унікальних світлин селян-повстанців дозволяють побачити обличчя українського повстанського руху напередодні Голодомору. Як відомо, геноциду на Україні передувало близько 5 тисяч повстань.

    У архіві органів радянської каральної системи, яким нині опікується Архів СБУ, є фото та документи про причини, перебіг та наслідки масових селянських повстань проти колективізації, розкуркулення та політики радянської влади в Україні загалом. Визиски, репресії радянської влади у сталінські часи, викликали масовий протест людей — у 1930-му кількість протестуючих історики оцінюють в 1,2 млню осіб. У першому півріччі 1932 року 56% протестних виступів у СРСР припадали на Україну.

    «Повстання охоплювали Дніпропетровщину, Запоріжжя, Донеччину, Луганщину, інші регіони центральної та східної України. Наприклад, в архівній кримінальній справі на Євграфа Котишевського, Федіра Крупу та інших повстанців села Макартятине Осинівського району Донецької області серед речових доказів саморобні кулі та фото зброї до них», — розповідає директор Архіву СБУ Ігор Кулик.

    «В оприлюдненій колекції документів — фото вилученої радянськими чекістами саморобної зброї та інших речових доказів. Архів СБУ публікує унікальні фотодокази, як восени 1932 року вилучали зерно та харч у селі Ново-Красне Арбузинського району Одеської області, а також світлини засідання комітетів з вилучення продовольства у цьому ж селі», — говорить заступник директора Центру досліджень визвольного руху Андрій Когут.

    Нагадаємо, що напередодні у Києві відкрили фото-документальну виставку «Спротив геноциду».

    Окрім того Електронний архів визвольного руху розмістив щоденники очевидців Голодомору 1932-1933 років в Україні, які зберігаються в архіві СБУ. Це особисті записи очевидців трагічних подій — вчительки з міста Городок Кам’янець-Подільської області Олександри Радченко та фотографа з Батурина на Чернігівщині Миколи Боканя, які за висвітлення правди про події Голодомору були репресовані радянськими органами державної безпеки. Більше про історію вчительки Олександри Радченко можна прочитати у статті Володимира В’ятровича «Репресована за пам’ять».

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.