• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Аналіз результатів анкетування учасників тренінгів для працівників органів внутрішніх справ

    Опубликовано: 2014-11-18 18:11:45

    Аналіз результатів анкетування учасників тренінгів для працівників органів внутрішніх справ

    “Роль працівників органів внутрішніх справ у виборчому процесі”

     

     

    Аналіз проводиться з метою визначення рівня підготовки працівників органів внутрішніх справ до участі у забезпеченні охорони виборчого процесу.

     

    В анкетуванні прийняли участь 10214 респондентів, з них 23% жінок, 77% чоловіків. Розподіл відповідей на питання виглядав наступним чином:

     

     

    На питання «Чи залучали Вас раніше до охорони прав громадян та громадського порядку під час виборчого процесу?»:

      1. Так - 79%
      2. Ні - 21%

    На питання «Чи проходили Ви подібний тренінг для працівників органів внутрішніх справ перед виборами Президента України у травні 2014 року?»:

      1. Так - 31%
      2. Ні - 69%

    На питання «Чи був для Вас сьогоднішній тренінг ефективним?»:

      1. Дуже ефективний - 42%
      2. Достатньо ефективний - 50%
      3. Недостатньо ефективний - 6%
      4. Зовсім неефективний - 2%

    На питання «В якій мірі проведене КВУ навчання допомогло Вам покращити свої навички?»

      1. Дуже допомогло - 36%
      2. Неабияк допомогло - 36%
      3. Дещо допомогло - 24%
      4. Не надто допомогло - 3%
      5. Не допомогло - 2%

     

    Висновоки за результатами навчання та аналізу відповідей учасників

     

    1. З урахуванням того, що майже 2/3 працівників органів внутрішніх справ до парламентських виборів 2014 р. не брали участь у тренінгах з питань їх ролі у виборчому процесі, практика проведення таких тренінгів має бути продовжена і на наступних виборах. Необхідність їх проведення зумовлена також і тим, що різні виборчі процедури регламентуються відповідними законами про вибори по-різному, в той час як парламент часто змінює правила проведення виборів вже під час перебігу виборчого процесу.

     

    1. Під час підготовки до виборів народних депутатів України тренінги проводились у надзвичайно стислий термін за декілька тижнів перед днем голосування. Відповідно, тренінгами не охоплювались ті стадії виборчого процесу, які завершились до проведення тренінгів. В перспективі навчання працівників органів внутрішніх справ має проводитись задовго до дня голосування, в ідеалі – відразу після призначення виборів.

     

    1. У 2014 році ключову роль в організації навчання працівників органів внутрішніх справ відіграв центральний апарат МВС України, Комітет виборців України та Міжнародна фундація виборчих систем. Разом з тим, з урахуванням обмежених часових можливостей у організаторів навчань не було можливості з’ясувати конкретні потреби самих працівників органів внутрішніх справ, тобто питання, яким мала бути приділена посилена увага, та питання, які мали для них більш другорядне значення. У переспективі, перед проведенням навчання з питань ролі органів внутрішніх справ у виборчому процесі варто проводити оцінювання потреб працівників міліції щодо форми і змісту навчання, та враховувати одержані пропозиції у навчальній програмі та навчальних матеріалах.

     

    1. Участь у тренінгах брали як праціники органів внутрішніх справ, які були задіяні в охороні громадського порядку на виборах, так і представники підрозділів, які провадять слідство у справах про злочини, передбачені статтями 157-160 КК України. При цьому до КК України вже на етапі проведення тренінгів було внесено кардинальні зміни щодо посилення відповідальності за злочини проти виборчих прав. У перспективі навчання слідчих та працівників міліції, які забезпечують правопорядок під час виборів, варто проводити окремо.

     

    1. У перспективі варто також налагодити довсторонній зв’язок між тренерами та експертами з питань відповідальності за злочини проти виборчих прав, зокрема, шляхом впровадження “гарячих ліній”, консультування он-лайн тощо. У підтриманні такого зв’язку активну роль може відігравати і центральний апарат МВС України. Організація такого зв’язку дозволить систематизувати відповіді на найбільш поширені питання, підвищити рівень готовності працівників органів внутрішніх справ до підтримання правопорядку під час виборів, а також розробити пропозиції щодо удосконалення законодавства, зокрема і законодавства, яким встановлено адміністративну та кримінальну відповідальність за посягання на виборчі права.

     

     

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.