• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • «Нафтогаз України» вважає за необхідне підвищити ціни на газ для населення

    Опубликовано: 2005-10-24 14:41:00
    Найбільшою проблемою на сьогоднішній день для НАК «Нафтогазу України» є ціни на природний газ для потреб населення, підприємств комунальної теплоенергетики та бюджетних установ, які з 1999 року залишаються практично незмінними. Про це повідомив начальник департаменту економіки і цінової політики НАК «Нафтогаз України» Ярослав Диковицький під час круглого столу «Підвищення ціни на газ — необхідна умова для розвитку економіки України».
     
    Я. Диковицький повідомив, що на сьогодні ціна газу для населення складає 185 грн., для бюджетних організацій — 231 грн., для підприємств комунальної теплоенергетики — 210 грн. і для промислових споживачів — 361 грн.
     
    «Реалізуючи газ за такими цінами, НАК „Нафтогаз України” щорічно недоотримує майже 4 млрд. грн.»,— зазначив він. Тому, на його думку, досить актуально стоїть питання про підвищення цін на природний газ в Україні. За словами Ярослава Диковицького, в 2005 році постановою Кабінету Міністрів України був затверджений фінансовий план компанії НАК «Нафтогаз Україна», одним з пунктів якого передбачалося підвищення цін на природний газ для споживачів України. На сьогоднішній день підвищення цін на газ відбулося лише для промислових споживачів: з першого травня поточного року — на 5 %, а з першого жовтня — ще на 5 %. Таким чином, за його словами, в той час як у фінансовому плані передбачалися додаткові доходи від збільшення цін у сумі 1 740 млрд. грн., збільшення доходів фактично склало лише 400 млн. грн. Пан Диковицький зазначив, що НАК «Нафтогаз Україна» неодноразово звертався до Національної комісії регулювання електроенергетики, до Міністерства фінансів, Міністерства економіки, до Кабінету Міністрів щодо необхідності перегляду цін на газ для споживачів України, і сподівається, що це питання невдовзі буде вирішено.
     
    Він також повідомив, що в «Нафтогазі» не виключають можливості виникнення дефіциту природного газу у зв’язку зі збільшенням реекспортних обсягів, що пов’язано з пошуком засобів для обслуговування кредитів. Окрім того, різко зросло податкове навантаження на компанію — з 1,15 млрд. долл. у 2004 році до 1, 96 млрд. долл. у 2005 році. Консолідована дебіторська заборгованість НАК «Нафтогаз України» на 1 вересня 2005 року склала 9 млрд. долл., кредиторська — 9,4 млрд. долл. Компанія також повинна перерахувати у бюджет 2005 р. частину виторгу від реалізації природного газу у 2000 році, яку вона отримала як плату за транзит газу через територію України, у розмірі майже 200 млн. долл. Відтак, нова податкова система знижує прибуток нафтогазовидобувних підрозділів НАК ще на 40 млн. долл. НАК «Нафтогаз України» повинен перерахувати 50% від балансового прибутку з відрахуванням податків.
     
    На думку народного депутату України Олега Салміна, на сьогодні в Україні встановлені найнижчі ціни на газ серед усіх пострадянських країн, не кажучи вже про країни Європи. Це говорить про те, що цю тенденцію не можна надалі продовжувати.
     
    «Ми всі розуміємо, що зараз в країні передвиборча кампанія. Але найскладніша ситуація буде після виборів, коли всі будуть акцентувати свою увагу на соціальних програмах.
    Щодо того, що не можна підвищувати тарифи для населення і щодо того, що країна не готова на сьогодні вислуховувати від населення докори в цьому питанні. Я вважаю, що це помилкова позиція, адже в кінцевому результаті заручниками даної ситуації стаємо не тільки всі ми, але й економіка України. Тому треба відверто сказати, що нам необхідно привести в норму всю цінову політику, яка стосується і населення, і всіх підприємств України. Нам необхідно виробити диверсифікований підхід збільшення тарифів на природний газ. Ми повинні вирішити проблему майбутньої газифікації України. Ми сьогодні набираємо темпи, вже газифікували села. Тобто споживання газу в країні зростає, а ціни залишаються старими, і таким чином енергетична залежність України збільшується з кожним днем»,— сказав О. Салмін.
     
    Володимир Саприкін, експерт Центру Розумкова, також вважає за необхідне збільшення цін на природний газ.
     
    «Це питання сьогодні перейшло вже у політичну площину. Ми знаємо, що Верховна Рада прийняла постанову про встановлення мораторію на відпускні ціни на газ для населення. Сьогодні важко говорити про те, чи в цьому році можна буде підвищити ціни. Ми знаємо, що значна частина нашого населення не в змозі сплачувати сьогоднішні низькі ціни. На мій погляд, необхідно розробити програму цільових дотацій для таких людей. Як ми бачимо ні НАК «Нафтогаз України», ні Кабінет Міністрів не розробили такої програми»,— зазначив В.Саприкін.
     
    Він також підкреслив, що, на жаль, сьогодні навіть не анонсуються ніякі реформи у газовому секторі. Він зазначив, що хоча і є два законопроекти, але Верховна Рада поки що не збирається їх розглядати. Не розроблена навіть підготовча робота для проведення цих реформ.
     
    «Таким чином, я можу констатувати, що Україна на сьогодні не готова до підвищення цін на природний газ, і в першу чергу це стосується населення, якому не вистачає грошей, щоб розраховуватися за газ по вже існуючим цінам. На мою думку, НАК „Нафтогаз України“ і Кабінету Міністрів треба звернути свою увагу на цю проблему і підготувати програму поетапного підвищення цін на природний газ»,— повідомив В.Саприкін.
     
    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART News
    (www.e-news.com.ua)
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.