• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Публічна лекція Володимира В’ятровича «Не)подоланий тоталітаризм»

    Опубликовано: 2014-10-27 14:38:18

    На підтримку створення Музею Свободи / Музею Майдану історик Володимир В’ятрович розповість про історію 70-ти років несвободи та наслідки цього досвіду для майбутнього України.

    П’ятниця, 31 жовтня, 18.00
    Національний художній музей України
    Київ, вул. Грушевського, 6

    Відомий історик, громадський діяч, Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович прочитає публічну лекцію "(Не)подоланий тоталітаризм. Український урок". Захід відбудеться в Національному художньому музеї України у рамках проекту Музей Свободи / Музей Майдану.

    “Прагнення свободи – це те, що дозволило українцям залишитися собою протягом багатьох століть, коли вони не мали своєї держави”, – вважає Володимир В’ятрович.

    Україна для радянської імперії була полігоном, на якому випробувано механізми окупації та побудови тоталітарної системи. Опісля набутий досвід комуністи «успішно» втілили в інших країнах Центральної та Східної Європи.

    На момент падіння Радянського Союзу понад 70 років життя в умовах тоталітаризму мали для українців катастрофічні наслідки: масштабні людські втрати, знищення національної культури та пам'яті, деформація соціуму. Незалежна Україна, на відміну від інших пост-комуністичних країн, тривалий час не спрямовувала зусиль на подолання тоталітарного минулого. Щойно Помаранчева революція 2004-го року стала поштовхом для формування нової політики національної пам'яті. Дев’ять років потому в країні знову настала цензура, політичні в'язні та обмежені громадянські свободи. Успішна спроба громадян – Євромайдан – захисти свої права може бути знівельована зовнішньою агресією.

    Чому і як це сталося, про наслідки для академічної історичної науки та суспільства сьогодні – у лекції Володимира В'ятровича.

    В’ятрович досліджує історію України ХХ століття, автор 6 книг і співавтор 3-х, серед них найвідоміші – "УПА. Історія нескорених", "Друга польсько-українська війна. 1942–1947" та "Історія України з грифом "Секретно".

    У 2008-2010 роках Володимир розсекретив архіви КҐБ (був директором архіву СБУ). Потім – працював в Українському науковому інституті Гарвардського університету. Щоб зберегти доступними архівні матеріали радянських спецслужб разом із "1+1 медіа" (TSN.ua) започаткував проект "Історія з грифом "Секретно". Книга, яка стала його результатом, видана накладом понад 25 тисяч, що стало проривом для вітчизняної історичної non-fiction.

    Володимир В’ятрович викладає в Києво-Могилянській академії. Бере активну участь в громадському житті, зокрема був засновником і одним із координаторів Громадянської кампанії "Пора!" (чорна) у 2004-му, одним із лідерів Громадського сектору Євромайдану у 2013–2014.

    "Я говоритиму з подвійної позиції: як історик і як член урядової команди. Тобто розповідаючи суспільству про те що було, я мушу дбати про те що буде", – каже В’ятрович.

    Перед лекцією відвідувачі можуть оглянути виставку Влодка Кауфмана «Свобода:», що включає артефакти з колекції майбутнього Музею Свободи/Музею Майдану. Також кожен охочий може висловити свої думки про те, яким має бути майбутній Музей Свободи/Музей Майдану, у просторі взаємодії з відвідувачем на першому поверсі Національного художнього музею України.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.