• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • В УСПП просять уряд відкликати з парламенту і доопрацювати проекти бюджетної та податкової реформи

    Опубликовано: 2014-09-23 08:13:07

    Запропоновані урядом реформи податкової та бюджетної сфери  містять численні антипідприємницькі та суперечливі норми, реалізація яких матиме негативний вплив на цілі галузі економіки, відтак вони потребують суттєвого доопрацювання з врахуванням пропозицій і зауважень представників  ділової спільноти та експертів. Такий головний висновок учасників круглого столу, який відбувся 22 вересня в Українському союзі промисловців і підприємців і був присвячений обговоренню урядових реформ податкової та бюджетної системи, а також у сфері соціального страхування.  

    «Ми пропонуємо уряду відкликати з Верховної ради законопроекти №5078, №5079 та № 5080,  провести глибокий експертний діалог, щоб зняти питання, які замість розвитку економіки можуть спричинити її стагнацію, і лише після їх доопрацювання – вносити знову у парламент. Якщо уряд не прислухається до прохання ділової спільноти, ми будемо працювати,  щоб Верховна рада не допустила ухвалення закону, який може стати  причиною занепаду вітчизняного бізнесу та загальмує розвиток всього суспільства», – заявив за підсумками круглого столу співголова парламентського об’єднання «Економічний розвиток»,  президент УСПП  Анатолій Кінах. 

    Він також піддав критиці наміри  уряду подати проект бюджету країни на 2015 рік до парламенту лише після ухвалення вищезгаданих законопроектів, зазначивши, що це є порушенням Конституції держави, оскільки перша редакція проекту основного фінансового закону має бути в ВРУ 15 вересня.

    За словами А.Кінаха, стан економіки потребує нагального реформування. В серпні 2014 роки темпи падіння промислового виробництва у порівнянні з з серпнем 2013р. склали  21, 4%.  «Щодо засадничих галузей економічної  безпеки, то  виробництво вугілля впало на 45%, транспортне машинобудування – на 60-70%. Ще один чинник падіння економіки – безсистемна, непрогнозована  валютно-курсова політика. Від початку року гривня девальвувала на 70%, і це в той час, коли  наші споживчі ринки уже на 60% насичені імпортною продукцією», – наводить цифри народний депутат.

    За результатами тривалого обговорення учасниками засідання був висловлений негативний бізнес-прогноз щодо наслідків запровадження реформ.  Зокрема, ділова спільнота вважає, що запропонована урядом урядова реформа ще більш ускладнить адміністрування податків,  хоча Україна вже  займає останні місця у світі по простоті податкової сфери – 164.  

    Експерти зазначають, що найбільші проблеми вітчизняного ділового клімату – адміністрування ПДВ і податкові ями, навантаження на фонд оплати праці та складність податкового обліку запропоновані урядові реформи не вирішуть, а почасти  і поглиблять. Зокрема –  скорочення податків передбачає  об’єднання їх  в інші види, саме ж податкове навантаження збільшується шляхом розширення ставок податків, бази оподаткування та об’єктів оподаткування. Запроваджується податок на комерційну нерухомість, скасовується пільга на житлову, збільшуються акцизні податки з реалізації через роздрібну мережу алкогольних напоїв, пива, тютюнових виробів. Також фіскали пропонують посилити контроль за доходами громадян шляхом запровадження непрямих методів контролю, зокрема – обмеженням готівкових розрахунків.

    Експерти УСПП зауважують – відсутність продуктивного діалогу між владою, громадянами та бізнесом свідчить про  неготовність влади впроваджувати справжні реформи, її наміри за будь-яку ціну дбати не про розвиток економіки, а лише про наповнення бюджету, що в кінцевому випадку у послабленій економіці країни може спровокувати стагнацію.  Свої узагальнені висновки та рекомендації щодо реформи податкової та бюджетної сфери  ділова спільнота спрямувала Президенту України, Кабінету Міністрів та  ВРУ.   

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.