• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Вшанування героїв у Таращі

    Опубликовано: 2014-09-18 15:27:54

    2001 року у видавництві “Діокор” вийшла книжка Романа Коваля “Рейд у вічність”. У ній вперше було опубліковано біографії козаків і старшин Армії УНР, яких більшовики розстріляли в м. Базарі Волинської губернії (всього 360 біографій). Були серед них і уродженці Таращі й Таращанщини.

    Виступаючи 15 березня 2013 р. у Таращанській гімназії “Ерудит”, Роман Коваль нагадав про досі не вшанованих славних синів Таращанщини – учасників Другого зимового походу Степана Щербака, Василя Луб’яного, Костя Андрієвського, розстріляних нещадним ворогом 22 листопада 1921 р. в містечку Базарі, а також  генерала-хорунжого Армії УНР Володимира Сікевича, який народився в Таращі.

    У залі була присутня і Надія Ямкова, голова Таращанської РО ВО “Свобода”. Саме вона зі своїми товаришами й вирішила вшанувати забутих героїв.  І ось 17 вересня 2014 р. у м. Таращі, що на Київщині, відкрито пам’ятний знак на честь генерала-хорунжого Армії УНР Володимира Сікевича і таращанців – учасників Другого зимового походу 1921 року. Зібралося з дві сотні учнів гімназії “Ерудит” та студентів ПТУ. Багато було й дорослих. Вела меморіальний мітинг Надія Ямкова. Право відкрити пам’ятник вона надала племінниці козака Костя Андрієвського Зінаїді Григорович-Момотенко та учням Назарію Товстенку та Ірині Чалій. На урочистостях був присутній і син Зінаїди Костянтин, якого вона назвала на честь свого дядька.

    На мітингу промовляли вчитель історії гімназії “Ерудит” Олександр Климанський, голова Таращанської районної ради свободівець Ярослав Тромса, депутат Київради від ВО “Свобода” Руслан Андрійко та помічник народного депутата Олега Тягнибока В’ячеслав Хмельницький. Заступник голови Таращанської районної ради Лариса Скаба, організатор торішньої зустрічі з письменником Романом Ковалем і кобзарем Тарасом Силенком, звернула увагу на те, що п’ятеро учнів, учасників тієї пам’ятної для гімназії березневої зустрічі, воюють тепер в АТО.

    Роман Коваль звернувся від імені Історичного клубу “Холодний Яр” і Таращанської районної організація ВО “Свобода” до міського голови Валентина Велієва з пропозицією перейменувати вулицю Котовського, який підписав смертний вирок козакам-таращанцям, на ім’я таращанського козака Степана Щербака, який гідно прийняв смерть. Це саме він тоді, у Базарі, вийшов перед дула кулеметів і кинув у лице червоним катам: “Я, козак 6-ї Стрілецької січової дивізії, від себе й козаків, яких знаю, кажу вам: ми знаємо, що нас чекає, але ми не боїмося смерті і до вас служити не підемо. Бийте! Ми на смерть готові!” Оці три десятки слів, які пролунали у волинському містечку Базар 22 листопада 1921 р., і подарували Степанові Щербаку безсмертя. Відтоді козак Української повстанської армії Другого зимового походу Щербак став легендою, символом Визвольної боротьби.

    Роман Коваль запропонував також керівництву гімназії “Ерудит” звернутися до сесії міської ради з проханням надати гімназії ім’я генерала-хорунжого Армії УНР Володимира Сікевича. Обидві пропозиції були одноголосно підтримані учнями і громадськістю.

    На завершенні урочистостей в бібліотеці гімназії відбулася презентація книги Романа Коваля “Похід Болбочана на Крим”, в якій представлені уривки спогадів командувача Слов’янської групи Запорозького корпусу Володимира Сікевича про звільнення Донбасу від московських окупантів навесні 1918 року.

    Слава таращанським козакам та запорожцям Петра Болбочана!

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.