• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 200 днів без Януковича

    Опубликовано: 2014-09-10 10:31:03

    Символічну дату - 200 днів без Януковича, у Львові вирішили відзначити по-особливому.  З ініціативи громадського об'єднання «Пліч-о-пліч заради майбутнього» у вівторок, 9 вересня за участю громадських активістів, майданівців відбувся  круглий стіл на тему "200 днів без Януковича. Чого вимагав Майдан, що зроблено, а що досі залишилося порожніми обіцянками?"

    Під час круглого столу представники різних громадських організацій виокремили    5-ть основних вимог майдану, а саме підписання угоди про асоціацію з ЄС, покарання злочинців за побиття активістів, відставка Януковича і дострокові вибори Президента, розпуск Верховної Ради і дострокові вибори до ВР та  люстрація.

    Зокрема,  під час круглого столу представник Центру соціальних інновацій Ярина Боренько зазначила, що незважаючи на підписання Угоди про Асоціацію, Україна сьогодні перебуває лише в початковій стадії євроінтеграційного процесу. Головними перешкодами на цьому шляху є в першу чергу внутрішні чинники та зовнішня агресивна політика Росії. Але, незважаючи на це, український народ продемонстрував  всьому світу, що Україна – не Росія, а Європа і українці готові зі зброєю в руках відстоювати свій суверенітет і європейський цивілізаційний вибір.

    Коли  мова йде про покарання злочинців та побиття активістів, то активіст громадської організації «Твоє право» Андрій Гнида наголошує, що сьогодні можемо констатувати, що те відбулось, має всі ознаки не просто порушень закону, а злочину проти людства, який не має строку давності.

    «Номінально державна машина «щось» робить, але ефективність цієї роботи штовхає до висновку, що фактичних винних встановлено не буде, відповідно і покарані вони не будуть, громадськість спробують приспати та відвернути її увагу іншими проблемами. За 200 днів не встановлено винуватців побиттів та вбивств, що містить ознаки навмисного покриття злочинців. Показовий процес над «стрілочниками» так само відбудеться формально. Громадськість повинна зосередити свої зусилля на тому, щоб змусити правоохоронні та судові органи України до справедливого покарання винних, а у випадку відсутності такої можливості апелювати до Гаагського трибуналу. Необхідно акцентувати увагу на встановленні та покаранні конкретних замовників та виконавців, починаючи від того, хто віддавав наказ на рівні президента та керівників його адміністрації», - наголошує Андрій Гнида.

    У свою чергу, викладач юридичного факультету  ЛНУ імені Івана Франка Ольга Коцюруба зазначає, що зміна влади відбулася в Україні 22 лютого 2014 року. Верховна Рада визнала  Януковича таким, що самоусунувся від влади. Міжнародними організаціями легітимність позачергових  виборів Президента не ставиться під сумнів. Загалом вибори Президента, за звітами національних та міжнародних спостерігачів  відбулися без значних порушень, а рекомендації стосувалися здебільшого організації виборів, а не фальсифікацій.

    Але, попри все, як наголошує юрист Ольга Коцюруба Янукович формально зберігає за собою звання президента України, оскільки воно "охороняється законом і зберігається за ним навічно, якщо тільки президент України не був зміщений з посади в порядку імпічменту (ч. 3 ст. 105 Конституції)". Очевидно, варто задуматися над необхідністю проведення імпічменту Президента та доведення його злочинів у національних судових органах. Адже без цієї процедури не дотриманою буде вимога міжнародних судових інстанцій про необхідність вичерпання можливості у судах національної юрисдикції.

    Що ж стосується  виборів, то на думку Віталія Лесюка (Західноукраїнський регіональний навчальний центр), то створення окремими парламентськими фракціями умов для розпуску Верховної Ради та подальший відповідний указ президента були діями, вчиненими на вимогу абсолютної більшості громадян України.

    «Дострокові вибори повинні очистити парламент від антиукраїнського, кримінального та корумпованого елементу, та наповнити його людьми нової формації з європейським світоглядом, здатних забезпечити для України та її громадян гідне сьогодення та майбутнє. Очевидно, що сьогоднішні вибори не зможуть цього забезпечити», - наголосив Лесюк.

    Громадський активіст  громадського об’єднання « Громадська варта» Орест Данчевський наголосив, що в сучасних умовах  в Україні на проблеми радянського минулого (партноменклатура та агентура спецслужб) накладаються ще дві проблеми. Їх можна назвати «криміналітет при владі» та «взаємодія корупції».

    «Головною загрозою для проведення люстрації є “діяльність” суддів та неякісна робота правоохоронців. Всім відомі приклади звільнення одіозних осіб. Не менш важливою є загроза мімікрії потенційних фігурантів в сторону активістів Майдану. Досі не знята недоторканість з суддів, народних депутатів, адміністративних працівників високого рівня. Не доведена до суду жодна кримінальна справа щодо Януковича, його оточення та поплічників, зокрема таких персон як Клюєв, Львочкін, Колєсніков, Богатирьова та ін.», - зазначив Данчевський.

    Учасники погодилися, що започаткований  дискусійний майданчик має стати регулярним та запросили  до участі та співпраці всі зацікавлені громадські формування та активістів.

    На завершення у часників пригощали традиційними майданівськими стравами: гречкою з м'ясом, цибулею, часником, салом та чаєм з імбиром.

    Громадське об’єднання  «Пліч-о-пліч заради майбутнього»

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.