• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Медичних інструментів, аксесуарів та обладнання для лікування вже бракує в лікарнях і аптеках України

    Опубликовано: 2014-08-01 11:02:58

    В умовах проведення АТО потреба у достатній кількості медичних інструментів (шприців, катетерів та ін.), аксесуарів та необхідного для лікування обладнання с кожним днем збільшується.  Але наразі вантажі з медичними інструментами та обладнанням стоять на митниці, або ввозяться по вкрай високій ціні.

    Імпорт медичних виробів для потреб АТО за затвердженими спрощеними правилами поки що не відбувається.

    Проблема з постачанням медичних інструментів виникла через те, що запровадження єдиного податку на усі медичні вироби з 1 липня 2014 так і не відбулось. Ця ініціатива, відображена у затвердженій і вчасно введеній в дію Постанові КМУ, досі при розмитненні медичних виробів не виконується. Це трапилосьчерез незгоду митних органів на місцях виконувати її вимоги та керуватися додатковими роз’ясненнями, наданими уповноваженими органами в сфері охорони здоров’я і Державною фіскальною службою України.

    Тож, законодавство продовжує порушуватись вже впродовж одного місяця, а медичні вироби – соціально-важлива продукція, необхідна населенню країни, як в аптеках, так і в лікарнях, - наразі або продовжує стояти на митницях, або приходить на ринок за ціною дорожче, ніж могло отримати населення, оскільки оподатковується за ставкою ПДВ 20%.

    Європейська Бізнес Асоціація від імені міжнародної бізнес-спільноти очікувала на впровадження єдиного податку для імпорту медичних виробів, адже його застосування мало б значно вплинути не лише на економію державного бюджету, якого, як відомо, не вистачає при державних закупівлях цієї продукції для лікарень.

    Основним ефектом єдиного податку було б нівелювання корупційної складової при визначеннімитницеюрізних ставок, які існували до цього, а саме:  0% або 20% - до 1 квітня 2014 року; 7% або 20% - з 1 квітня 2014 року.

    Асоціація щиро дякує Держлікслужбі України і МОЗ України за розуміння проблеми і оперативне реагування на неї - необхідні роз’яснення від цих двох органів як на адресу Асоціації, так і на адресу Міністерства доходів і зборів України були надані досить швидко.

    Проте, на жаль, аж до цього часу вирішення питання не просунулось ані на крок. Вантажі з медичними виробами стоять на митниці або приходять на територію нашої країни по ціні дорожче, ніж має отримати населення. Відсутність певних категорій цієї соціально-важливої продукції, зокрема необхідних для АТО, вже існує, а потреба у них буде лише зростати, що продиктоване воєнно-політичним становищем нашої країни. 

    Дуже сподіваємось, що відповідальні посадовці нарешті зрозуміють важливість щонайшвидшого врегулювання цього питання на користь пацієнтів України!

    Асоціація розуміє важке фінансово-економічне становище країни, проте, вважає, що додаткове податкове навантаження на продукцію, від якої залежить життя і здоров’я людей і частка якої закордонного виробництва на ринку України складає близько 80%, наразі, щонайменше, не на часі.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.