Йод відноситься до мікроелементів та є складовою частиною молекул гормона щитовидної залози (тироксина і трийодтироніна). Важливість цього мікроелементу в тому, що він відповідає за регуляцію роботи кожного органу людини.
Кожна система в нашому організмі відчуває на собі вплив цього гормону: йод необхідний для імунної системи людини, для нормалізації роботи мозку, він впливає на репродиктивну функцію і забезпечує захист від дії радіації.
Особливо важливий він для вагітних жінок, оскільки впливає на формування розумових здібностей та нервову систему плоду. При недостатності йоду в організмі, у першу чергу вражається щитовидна залоза.
Першими ознаками дефіциту йоду в організмі людини є – слабкість, зміна настрою, порушення сну, зниження розумових здібностей, уваги та пам'яті. У школярів, при недостатності йоду в організмі, відмічається стрімке зниження показників розумового розвитку.
Добова потреба йоду для організму людини складає 100-200 мкг на добу, відповідно до віку ( наприклад, дитині шкільного віку необхідно 120 мкг йода, а дорослій людині – не менше 150 мкг).
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28.10.1997 №1171 «Про заходи щодо профілактики захворювань, визваних недостаністю йоду в організмі людини», передбачено виробництво йодованої солі. Йодована сіль, найбільш доступна населенню, використовується в незначних дозах, але в постійній достатній кількості, не змінює смак страв.
Таким чином, йодована сіль є ідеальним засобом для забезпечення населення фізіологчною нормою такого мікроелементу, як йод. Крім того, йод, що міститься в солі, зв'язаний з сполуками калію, знаходиться в стабільному стані, на відміну, наприклад від йодованої води, де йод, під дією прямих сонячних променів, розпадається впродовж 4-х годин.
Сіль не викликає передозування в організмі йоду, так як в дозі, яка приймається людиною за добу, міститься 200 мг йоду, а пересолену їжу ніхто їсти не буде. Щоденне вживання до 1 мг (1000 мкг) йоду - є повністю безпечним.
Йодування солі, забезпечує щоденне вживання 150-300 мкг йоду. Щоденне вживання 10г солі, яка містить 50 мкг/г йода, може максимально добавити всього 500 мкг йоду. В такому разі, можливість перевищення рекомодованого рівня в 1мг йода в день, невелика.
При проведенні планових перевірок об'єктів нагляду, працівниками Головного управління Держсанепідслужби у м. Києві враховуються вимоги постанови Головного державного санітарного лікаря України від 24.05.01 № 58 «Про запровадження першочергових заходів подолання йодної недостатності у населення України».
За поточний період 2014 в торговельній мережі м. Києва фахівцями Держсанепідслужби було відібрано та досліджено 51 пробу йодованої солі на наявність йоду, за результатами цих досліджень, відхилень від нормативно-технічної документації, не виявлено.
Сектор з гігієнічних проблем здоров'я населення ГУ Держсанепідслужби у м. Києві.
e-news.com.ua