• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Недостаточность йода и последствия йодозависимых заболеваний

    Опубликовано: 2014-06-24 11:56:36

    Йод відноситься до мікроелементів та є складовою частиною молекул гормона щитовидної залози (тироксина і трийодтироніна). Важливість цього мікроелементу в тому, що він відповідає за регуляцію роботи кожного органу людини.

    Кожна  система в нашому організмі  відчуває на собі  вплив цього гормону: йод необхідний  для імунної системи людини, для нормалізації роботи мозку, він впливає на репродиктивну функцію і забезпечує захист від дії радіації.

    Особливо важливий  він  для вагітних жінок, оскільки впливає на формування розумових здібностей та нервову систему плоду. При недостатності  йоду в організмі, у першу чергу вражається щитовидна залоза.

    Першими ознаками  дефіциту йоду в організмі людини є – слабкість, зміна настрою, порушення сну, зниження розумових здібностей, уваги та пам'яті. У школярів,  при недостатності йоду в організмі, відмічається стрімке зниження показників розумового розвитку.

    Добова  потреба  йоду для організму людини складає 100-200 мкг на добу, відповідно до віку ( наприклад, дитині шкільного  віку необхідно 120 мкг йода, а дорослій людині – не менше  150 мкг).

    Відповідно до  постанови  Кабінету Міністрів України  від 28.10.1997 №1171 «Про заходи щодо профілактики захворювань, визваних недостаністю йоду в організмі людини», передбачено виробництво йодованої солі. Йодована сіль, найбільш доступна населенню, використовується в незначних дозах, але в постійній достатній кількості, не змінює  смак страв.

    Таким чином, йодована сіль є ідеальним  засобом для забезпечення населення фізіологчною нормою такого мікроелементу, як йод. Крім того,  йод, що міститься в солі, зв'язаний з сполуками калію, знаходиться в стабільному стані, на відміну, наприклад від йодованої води,  де йод, під дією прямих сонячних променів, розпадається впродовж 4-х годин.

     Сіль не викликає  передозування  в організмі йоду, так як в дозі, яка приймається людиною за добу, міститься 200 мг йоду, а пересолену їжу  ніхто  їсти не буде. Щоденне вживання до 1 мг (1000 мкг) йоду - є повністю безпечним.

     Йодування солі, забезпечує щоденне вживання 150-300 мкг йоду. Щоденне вживання 10г солі, яка  містить  50 мкг/г йода, може максимально добавити всього 500 мкг йоду. В такому разі, можливість перевищення рекомодованого рівня в 1мг йода в день, невелика. 
     
    При проведенні планових  перевірок об'єктів нагляду, працівниками  Головного управління  Держсанепідслужби у м. Києві враховуються  вимоги  постанови Головного державного санітарного лікаря України від 24.05.01 № 58 «Про запровадження першочергових  заходів подолання йодної недостатності у населення України». 

    За поточний  період 2014 в торговельній мережі м. Києва фахівцями Держсанепідслужби було відібрано та досліджено 51  пробу йодованої солі на  наявність  йоду, за результатами цих досліджень, відхилень від нормативно-технічної документації, не виявлено.

    Сектор з гігієнічних проблем здоров'я населення ГУ Держсанепідслужби у м. Києві.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.