Недостаточность йода и последствия йодозависимых заболеваний

24 июн, 11:56

Йод відноситься до мікроелементів та є складовою частиною молекул гормона щитовидної залози (тироксина і трийодтироніна). Важливість цього мікроелементу в тому, що він відповідає за регуляцію роботи кожного органу людини.

Кожна  система в нашому організмі  відчуває на собі  вплив цього гормону: йод необхідний  для імунної системи людини, для нормалізації роботи мозку, він впливає на репродиктивну функцію і забезпечує захист від дії радіації.

Особливо важливий  він  для вагітних жінок, оскільки впливає на формування розумових здібностей та нервову систему плоду. При недостатності  йоду в організмі, у першу чергу вражається щитовидна залоза.

Першими ознаками  дефіциту йоду в організмі людини є – слабкість, зміна настрою, порушення сну, зниження розумових здібностей, уваги та пам'яті. У школярів,  при недостатності йоду в організмі, відмічається стрімке зниження показників розумового розвитку.

Добова  потреба  йоду для організму людини складає 100-200 мкг на добу, відповідно до віку ( наприклад, дитині шкільного  віку необхідно 120 мкг йода, а дорослій людині – не менше  150 мкг).

Відповідно до  постанови  Кабінету Міністрів України  від 28.10.1997 №1171 «Про заходи щодо профілактики захворювань, визваних недостаністю йоду в організмі людини», передбачено виробництво йодованої солі. Йодована сіль, найбільш доступна населенню, використовується в незначних дозах, але в постійній достатній кількості, не змінює  смак страв.

Таким чином, йодована сіль є ідеальним  засобом для забезпечення населення фізіологчною нормою такого мікроелементу, як йод. Крім того,  йод, що міститься в солі, зв'язаний з сполуками калію, знаходиться в стабільному стані, на відміну, наприклад від йодованої води,  де йод, під дією прямих сонячних променів, розпадається впродовж 4-х годин.

 Сіль не викликає  передозування  в організмі йоду, так як в дозі, яка приймається людиною за добу, міститься 200 мг йоду, а пересолену їжу  ніхто  їсти не буде. Щоденне вживання до 1 мг (1000 мкг) йоду - є повністю безпечним.

 Йодування солі, забезпечує щоденне вживання 150-300 мкг йоду. Щоденне вживання 10г солі, яка  містить  50 мкг/г йода, може максимально добавити всього 500 мкг йоду. В такому разі, можливість перевищення рекомодованого рівня в 1мг йода в день, невелика. 
 
При проведенні планових  перевірок об'єктів нагляду, працівниками  Головного управління  Держсанепідслужби у м. Києві враховуються  вимоги  постанови Головного державного санітарного лікаря України від 24.05.01 № 58 «Про запровадження першочергових  заходів подолання йодної недостатності у населення України». 

За поточний  період 2014 в торговельній мережі м. Києва фахівцями Держсанепідслужби було відібрано та досліджено 51  пробу йодованої солі на  наявність  йоду, за результатами цих досліджень, відхилень від нормативно-технічної документації, не виявлено.

Сектор з гігієнічних проблем здоров'я населення ГУ Держсанепідслужби у м. Києві.


Адрес новости: http://e-news.com.ua/show/342968.html



Читайте также: Финансовые новости E-FINANCE.com.ua