• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Нужны целевые программы для поддержки экономики на востоке

    Опубликовано: 2014-05-30 16:16:44

    Загрозлива ситуація на сході країні, де триває військове протистояння, потребує особливих зусиль  від уряду та парламенту, які в тому числі мають бути спрямовані на стабілізацію соціально-економічної ситуації, запобігання гуманітарній кризі, мінімізацію наслідків терористських, сепаратистських дій. Такої думки голова парламентського об’єднання «Економічний розвиток», президент УСПП Анатолій Кінах.

    «В регіоні, де відбуваються військові дії, є дуже велика загроза, що їх наслідки співпадуть з погіршенням соціально-економічної ситуації. Якщо до політичних негараздів додадуться безробіття і падіння рівня життя людей, ситуація може значно погіршиться. Не працюють заводи, шахти, є збої в роботі банківської системи, люди не отримують пенсій та зарплат – такі обставини потребують невідкладних стабілізуючих заходів», – наголошує А.Кінах.   

    Він переконаний, що зараз необхідно відпрацювати  конкретні програми з  промислово-економічного розвитку півдня і сходу, вжити заходи з розвитку внутрішнього виробництва, імпортозаміщення та локалізації виробництв, активізації внутрішнього попиту.  Є, наприклад, хороша новина, що завод імені Малишева в Харкові, інші підприємства «Укроборонпрому» можуть в найближчий час отримати замовлення з переозброєння української армії. На нещодавньому  засідання КМУ  йшлося про необхідність завантажити роботою Крюківський вагонобудівний завод, Азовмаш, інші машинобудівні підприємства, які можуть здійснити модернізацію Укрзалізниці, знос рухомого складу якої нині добігає  80 %.

    Урядом був прийнятий важливий  пакет фіскальних заходів, але за ним мають послідувати  конкретні дії з підвищення ділової активності України в цілому та сходу окремо. Ці питання не терплять зволікання. Йдеться про доступність   кредитів для реального сектору економіки, вдосконалення податкової політики, кращу  інвестиційну політику, захист прав власника та інвестора, викорінення корупції тощо.  Він наголосив, що кошти, які держава отримала і отримує від МВФ, чергові  західні кредити мають йти не на поточне споживання, а на економічний розвиток, покращення інвестиційного клімату, модернізацію економіки.

    «Промисловість  сходу нещодавно була дуже залежною від  російських ринків, 32 % українського експорту в цілому і близько 60-70% експорту машинобудування припадало на Російську Федерацію. Тому треба негайно займатися диверсифікацією експорту, шукати нові ринки збуду української продукції, і тут виробник потребує допомоги держави», – підкреслює  він.

    Анатолій Кінах нагадав, що в рамках підписаного нещодавно Меморандуму про партнерство та співробітництво між КМУ та УСПП  промислова спільнота розробила Програму першочергових завдань влади і бізнесу з подолання соціально-економічної кризи в Україні. Саме там запропоновані конкретні заходи з розвитку внутрішнього виробництва, посиленню експортної політики, підготовці та послідовної реалізації програми адаптації української економіки до умов вільної торгівлі з ЄС, включаючи стандарти, технічні регламенти, модернізацію виробництв.

    «Уряд, місцева влада та промислові кола мають об’єднати зусилля з виконання зазначених завдань, бо проблеми такого масштабу без консолідації, погоджених зусиль влади і бізнесу,  системного підходу вирішити не вдасться. Дуже важливою передумовою результативної  роботи має бути постійний моніторинг соціально-економічної ситуації, перш за все на сході, який стане основою ухвалення своєчасних та доцільних управлінських рішень», – підсумував А.Кінах. 

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.