• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Что ВР уже сделала для успешного проведения выборов

    Опубликовано: 2014-04-29 15:39:12

    8 квітня 2014 р. Верховною Радою України було внесено ряд суттєвих змін до Закону “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” (далі – Закон про місцеві вибори). Протягом тривалого часу Закон про місцеві вибори, ухвалений у 2010 році, залишався чи не найменш досконалих з-поміж усіх законів, які встановлюють порядок проведення виборів в Україні.

     

    Змінами до Закону про місцеві вибори було уніфіковано територіальну організацію виборів в Україні, а правові засади діяльності виборчих комісій, голосування, підрахунку голосів і встановлення підсумків голосування, порядок оскарження рішень, дій та бездіяльності щодо виборів – наближено до відповідних положень Закону “Про вибори Президента України”. До позитивних нововведень Закону про місцеві вибори варто віднести обов’язковість прийняття рішень виборчими комісіями більшістю від їхнього складу, встановлення заборони на внесення змін до списків виборці у день голосування, закріплення за офіційними спостерігачами від громадських організацій статусу суб’єктів виборчого процесу, встановлення зв’язку між кількістю виборців у тій чи іншій адміністративно-територіальній одиниці та розміром виборчої застави, яка має вноситись суб’єктами виборчого процесу, які висувають кандидатів на виборах (або висуваються кандидатами). Зміни до Закону про місцеві вибори не передбачають можливості скасування реєстрації кандидатів за порушення вимог виборчого законодавства. Важливим нововведенням Закону є те, що він передбачає можливість самовисування кандидатів в одномандатних та одномандатних мажоритарних виборчих округах.

     

    До недоліків Закону варто віднести збереження мажоритарної системи відносної більшості на виборах міських голів, відсутність бюджетного фінансування передвиборної агітації, а також відсутність положень, які б визначали засади інформаційного забезпечення виборів (які знайшли відображення у двох інших законах про вибори), а також відсутність дієвих механізмів забезпечення прозорості фінансування передвиборної агиітації на місцевих виборах. Певні положення Закону (наприклад, заборона фінансування передвиборної агітації особами, що мають подвійне громадянство, включення заборони внесення змін до списків виборців пізніше 18 години останньої суботи перед днем голосування) не знайшли відображення в двох інших законах про вибори. Таким чином, питання гармонізації виборчого законодавства, попри внесення суттєвих змін до Закону про місцеві вибори та Закону “Про вибори Президента України” все ще залишується вкрай актуальним.

     

    14 грудня 2012 року народним депутатом України М.Катеринчуком до Верховної Ради України було внесено законопроект № 1098, який передбачав обрання міських голів великих міст (з кількістю жителів понад 500 000 осіб) у два тури (тобто за мажоритарною системою абсолютної більшості). Хоча у квітні 2014 р. цей законопроект був схвалений у першому читанні, при винесенні на голосування у другому читанні та в цілому він не отримав на свою підтриму необхідної кількості голосів. Тиким чином, всі вибори міських голів, призначені на 25 травня 2014 р. будуть проводитись за мажоритарною системою відносної більшості. Після проведення позачергових виборів парламенту варто внести до Закону про місцеві вибори зміни, які передбачатимуть обрання голів великих міст (міст з кількістю виборців понад 500 000) за мажоритарною системою абсолютної більшості.

     

    ЗВІТ ДОВГОСТРОКОВОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЗА ПОЗАЧЕРГОВИМИ МІСЦЕВИМИ ВИБОРАМИ 25 ТРАВНЯ 2014 р.
    1-23 квітня 2014 р.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.