• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Беспошлинная торговля с ЕС поможет стабилизации экономики

    Опубликовано: 2014-04-22 15:12:59

    Днями набере чинності рішення Європейського Союзу в односторонньому порядку надати Україні автономні торговельні преференції. Вони будуть діяти до 1 листопада 2014 року, саме тоді очікується ухвалення торгової частини Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

    «Режим значного зниження мита або навіть безмитної торгівлі – значна подія для української економіки, якій слід більш активно освоювати ринок Європейського Союзу. В односторонньому порядку знизиться мито практично на всі вітчизняні товари. Цей шанс треба використати задля стабілізації економіки, отже є можливість заощадити близько півмільйона євро, органічно увійти на ринок ЄС, який, до речі, в три рази більше ринку митного союзу», – наголошує голова парламентського об’єднання «Економічний розвиток», президент УСПП Анатолій Кінах.

    Він висловив думку, що українські експортери мають докласти більше зусиль, щоб безперешкодно потрапити на європейський ринок. Нині більшості з них бракує досвіду експорту в Європу, крім того, треба швидко здійснити процедури пошуку партнерів та укладення контрактів, отримати необхідні сертифікати походження товарів. Дуже важливо, щоб виробники відчували максимальну підтримку уряду, міністерств зовнішніх справ та економічного розвитку та торгівлі, посольств України, торгово-промислової палати та її відділень, громадських організацій ділової спільноти. «УСПП активно долучається до такої роботи, ми вже проводимо опитування серед промисловців і підприємців, як триває просування експорту до ЄС, в чому основні труднощі, яка виробникам потрібна допомога. В той же час ми усвідомлюємо, що це безмитне вікно – це лише частина значної роботи з адаптації української економіки до умов вільної торгівлі з ЄС, яка включає встановлення сучасних стандартів, технічних регламентів, проведення масштабної модернізації виробництв. Саме тому УСПП в рамках ухваленого з КМУ Меморандуму запропонував уряду розробити та прийняти Національну програму адаптації економіки до умов вільної торгівлі з ЄС, створити спільну експертну групу з підготовки «дорожньої карти» імплементації Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС», – повідомив президент УСПП.

     На його думку, преференції можуть бути дуже корисними товарам сфері АПК, оскільки нині тут найвищі мита. Новий режим може підтримати й інші виробництва – машинобудування, металургію, тут традиційно невисокі мита знизяться ще на 1-3 %. Не слід забувати, що Угода про асоціацію з ЄС, включаючи поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, не обмежується виключно торговими стосунками. Відкриваються нові можливості в інвестиційній сфері, виході товарів та послуг на треті ринки, запозичення передових європейських технологій, практик бізнесу, доступу до програм фінансування ЄС.

    «Для України інтеграція в ЄС не є самоціллю, ще лише спосіб за рахунок власних зусиль, за допомогою наших партнерів побудувати в країні сучасні європейські стандарти демократії, прав і свобод людини, здійснити реформування економіки та зробити нашу державу міцною та розвинутою», – підсумував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.