• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Роль биоэнергетики в энергетической независимости Украины

    Опубликовано: 2014-04-18 13:33:11

    Сергій Масличенко, старший менеджер, Департамент енергоефективності ЄБРР:  "Тарифи на енергію будуть поступово, але неминуче, зростати, стимулювати одночасно і енергоефективність, і нові інвестиції. В значній мірі напрямки цих інвестицій як для ЄБРР, так і для приватних інвесторів будуть визначати вже існуючі успішні проекти, які сьогодні акумулюють і компетенції, і розуміння цього ринку: від географії та структури ресурсної бази до логістики готової енергії через існуючу енергетичну інфраструктуру. Одним з таких проектів ЄБРР у відновлювальній енергетиці є біо-ТЕС в Іванкові – проект EIG Engineering".

     

    Олексій Бутенко, власник та голова ради директорів EIG Engineering: "Як інвестор, що реалізує проекти в цій галузі, я можу сказати, що термінове створення бази даних біомаси України до кінця цього року може прискорити прихід нових інвестицій саме в цей сектор. Наступним кроком має стати енергетична карта України, яка надасть розуміння технічної доцільності розміщення нових ТЕС та можливість їх з’єднання з існуючими мережами. Для реалізації цих кроків я рекомендую Уряду створити Національну агенцію біомаси. З свого боку я та моя компанія EIG Engineering можемо стати співзасновником цієї агенції, що стане прикладом ефективної співпраці між Урядом та приватним сектором". 

     

    Зараз як ніколи Україні потрібен новий підхід до енергетики. Кожного року Україна в зв’язку з незрозумілими цінами переплачує близько 4 млрд. доларів на російський газ. Інвестиція такого розміру за чотири роки дозволить створити мережу потужностей, які будуть працювати на біомасі та економити 50% від сьогоднішнього споживання газу. Для використання повного щорічного ресурсу біомаси наявного в Україні, а це 70 млн. т на рік, можна створити мережу станцій на 7000 МгВт.

     

    Перевага енергії з біомаси в умовах України є незаперечною. Коли європейські країни імпортують біомасу, ми кожного року не використовуємо близько 70 млн тон сировини у вигляді відходів с/г, деревопереробки та лісництва. Розвиток саме енергетики на біомасі в умовах України є найбільш економічно доцільним завдяки стабільній наявності сировини протягом доби та сезонів, на відміну від більш дорогої та циклічної енергії сонця та вітру.

     

    Сьогодні для всієї Європи незалежність від російського газу стає стратегічним пріоритетом. Вони йшли в цьому напрямку 20 років, а ми відкладали реформу та диверсифікацію своєї енергетики до сьогоднішнього дня. Сьогодні завдяки спільній інвестиції ЄБРР та EIG Engineering відкрито першу в Україні ТЕС на біомасі в Іванківському районі Київської області. Наразі станція працює у тестовому режимі з потужністю 6 МгВт. Повна планова потужність станції - 18 МгВт на рік буде економити Україні 40 млн. кубів природного газу щорічно.

     

    Одна з ключових цілей ЄБРР в Україні є допомога їй в досягненні енергетичної незалежності. Це підтверджується наразі оголошеним рішенням ради директорів банку щодо додаткового фінансування проектів енергоефективності в сумі 100 млн. доларів.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.