• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Почему Украине нужно развивать внутренний рынок

    Опубликовано: 2014-04-11 11:11:17

    Вкрай гострий соціально-економічний стан в країні, який ускладнюється агресивними діями Російської Федерації, загрозливою суспільно-політичною ситуацією на сході, вимагають від влади не лише антикризових, але й стратегічних, спрямованих на довгострокову перспективу та створення умов для сталого економічного розвитку, дій. Таку думку голова парламентського об’єднання «Економічний розвиток», президент УСПП Анатолій Кінах висловив вчора в ефірі одного з телеканалів України.

    «Економічна рецесія триває більше 2 років. Падіння обсягу промислового виробництва за перший квартал поточного року до аналогічного періоду 2013 року складає близько 5%. На жаль, всі останні роки в країні зростало негативне сальдо зовнішньої торгівлі, і сьогодні на внутрішньому ринку України біля 60%-70% споживчих товарів мають імпортне походження. Таким чином ми фінансуємо робочі місця за кордоном. Така ситуація потребує прийняття невідкладних заходів саме з стимулювання економічного розвитку, величезної уваги до росту внутрішнього ринку», – наголошує Анатолій Кінах.

    За його інформацією, минулого року близько 40% зовнішньої торгівлі припадало на країни Митного союзу, до 32% – на Російську Федерацію. На жаль, на напрямок країн СНД працювало більшість підприємств саме сходу України. Нині ці ринки втрачені і потребують альтернативи. Крім нових країн, поглиблення економічних стосунків з азійськими, південно-американськими, іншими ринками, в чому держава повинна допомогти виробникам, слід більше уваги приділити внутрішньому ринку України, переконаний президент УСПП. Так, 82% парку пасажирських вагонів країни потребують заміни, Укрзалізниця не може зараз без масштабної  модернізації. Вітчизняні машинобудівні, металургійні заводи здатні виконати ці замовлення, таким чином зберегти робочі місця, наповнити бюджети.   Тому ділова спільнота вимагає від уряду чітких програм імпортозаміщення, локалізації виробництв, впровадження механізмів, які дозволять спрямувати кошти фонду державних закупівель на залучення вітчизняного виробника. Механізми сучасного державного протекціонізму мають активно працювати, як це робиться в усьому світі.

    Треба негайно вирішувати проблему доступу виробників до кредитних ресурсів на сприятливих умовах. Необхідно, на його думку, розробити і впровадити в життя чітку програму послідовних дій КМУ, НБУ, парламенту на основі пропозицій бізнесу, щоб поступово наблизити ставки кредитування до величини, яка дозволяє виробникам бути конкурентними.

    «На нещодавній зустрічі з очільниками уряду промисловці і підприємці запропонували налагодити спільний постійний моніторинг впливу на економіку останнього пакету фіскальних антикризових рішень. Якщо виникає загроза поглиблення негативних явищ, норми фіскального пакету мають бути змінені Треба усвідомлювати, що в наші складні часи необхідно не лише протистояти загрозам і кризовим явищам, але, всупереч труднощам,  закладати в економіку основи для сталого розвитку, подальшого зростання її обсягів та конкурентоспроможності. Іншого шляху у нас немає», – підсумував Анатолій Кінах.

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.