• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Митниця працює по плану, але з тактичними помилками

    Опубликовано: 2005-08-26 09:21:00

    Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко визнала, що на митниці всупереч дії програми «Контрабанда стоп!» знову почали брати хабарі. Про це прем’єр заявила під час наради з керівниками регіональних митниць.

    «З березня місяця я дуже наполегливо працюю з Радою імпортерів та експортерів. І можу сказати, що десь 2 місяці тому у них виникли певні сумніви відносно потужної роботи (програми „Контрабанда — стоп”— Р. К.), що ми започаткували»,— дорікнула Тимошенко керівникам митниць.

    За 7 місяців поточного року до держбюджету митницями було перераховано на 1 млрд. 254 млн. грн. більше, ніж за відповідний період минулого року. Зростання становить 77%.

    «Не думайте, що ми отримали сьогодні набагато більше на митниці тільки тому, що митниця почала краще працювати»,— застерегла Тимошенко. За її словами, у цьому велика «заслуга» змін, внесених до законодавства.

    Крім того, Тимошенко повідомила, що план по збору митних платежів за 7 місяців виконали лише 8 областей: Чернівецька, Запорізька, Одеська, Київська, Дніпропетровська, Хмельницька, Івано-Франківська та Донецька.

    Серед областей, які за результатами звітного періоду не виконали план, найгірша ситуація у Закарпатській (60% виконання плану), Рівненській (70%) та Житомирській (72%).

    «Щоденні надходження це найкращий показник. Вважайте, що якщо вони не виконуються, то є проблема у всій системі»,— наголосила Тимошенко.

    В цілому прем’єр-міністр зауважила, що у порівнянні з 2004 роком всі області „дали приріст”, але висловила своє здивування тим, що одні митниці можуть виконати і перевиконати план, а інші — ні.

    Вона заперечила аргументи деяких керівників, з приводу того, що план був завищений. «Я не розумію такого. Якщо план необ’єктивний, то для всіх областей. Не може бути, щоб в одній області він був об’єктивним і виконувався, а в іншій — ні»,— сказала Тимошенко.

    Якщо аналізувати становище в розрізі окремих зборів і платежів, то найкраща ситуація з ПДВ, який адмініструється на кордоні. «Це єдиний показник, який не втратив позитивної динаміки»,— прокоментувала Тимошенко ситуацію з ПДВ. В цілому за звітний період було зібрано більше ПДВ, ніж у минулому році.

    На нараді Тимошенко також запропонувала ще один варіант для боротьби з хабарництвом на митниці.

     «Взяти 200 підприємств, які будуть фокус-групою по перетинанню кордонів нашими підприємствами. Запустити їх і проводити постійно діючий моніторинг, тобто як пройшов, скільки часу витратив, хто конкретно і кому давав хабара»,— порадила Юлія Володимирівна. Також за словами Тимошенко всі ці заходи потрібно проводити при підтримці СБУ.

    «Вийти на одну добу оформлення товару, це і є ще один наш показник»,— продовжувала Тимошенко про ефективність організації роботи митниці.

    «Іноді потрібно спробувати чесно попрацювати на свою країну і побачити, що з цього вийде, бо ми навіть не знаємо, як це виглядає»,— іронічно заявила прем’єр-міністр.

    В цілому пані Тимошенко була задоволена результатами роботи митників.

    «В принципі, якщо брати середню температуру по госпіталю, воно начебто все і непогано виглядає»,— оцінила прем’єр роботу Держмитслужби.

    Тимошенко заявила, що у неї до Володимира Скомаровського, як до голови Держмитслужби, претензій немає.

    Прем’єр також зауважила, що Україні необхідно підписати міжурядові угоди про обмін митною інформацією відносно вартості товарів.

     «Який сором для держави, коли ми зустрічаємось з нашими країнами-сусідами, а вони кажуть, що у нас показники експорту-імпорту розходяться, наприклад, на $1,5 млрд.»,— навела приклад Юлія Володимирівна. «Багато років це списували на те, що у нас статистика не така. Ні! Статистика у нас така, це є чиста контрабанда»,— продовжувала Тимошенко.

    Прем’єр також зауважила, що за 14 років у нас не був налагоджений повноцінний обмін митною інформацією з іншими державами, тому що «від митниці у нас годувалось найвище керівництво».

    Тимошенко відмітила, що оскільки в більшості країн відшкодовують ПДВ при експорті, то експортери ставлять справжню вартість. Тому, якщо будуть підписані міжурядові угоди, можна буде встановити справжню вартість імпортного товару. Вона зазначила, що встановлення «на глазок» цін на імпортні товари уже давно ніхто в світі не практикує.

    «Ідея дуже проста: товар поїхав до нас і до нас відразу ж іде інформація, яка вартість експорту»,— відмітила Тимошенко.

    Вона також зазначила, що після підписання подібних угод, той хто буде ввозити товар, буде чітко знати, що його чекає «постаудитконтроль».

    «Але не тримати їх (імпортерів) на митниці до з’ясування ціни, а пустити, нехай торгують, а потім якщо виникне необхідність, запустити систему донарахувань»,— роз’яснювала Тимошенко.

    Прем’єр попередила митників, що за результатами 9 місяців, а особливо третього кварталу роботи, можливі звільнення. Під час наради Юлія Володимирівна неодноразово піднімала керівників різних митниць і намагалася з’ясувати причини як позитивних змін , так і «провальних» тенденцій. Цікавий факт — майже на всіх митницях, що не виконують план, буквально за декілька тижнів до наради змінилися керівники. На це Тимошенко відреагувала: «Я відчуваю, що готувались до цієї наради»,— мовляв, звільнили керівника і тепер немає кому звітувати за невиконання плану протягом 7 місяців.

    Присутній на нараді міністр фінансів Віктор Пинзеник відзначив, що при планових надходженнях в 2,5 млрд. грн. на рік, митниця уже забезпечила виконання річного плану на 77%. «По 8 місяцях проблем також немає»,— зауважив міністр. За словами того ж Пинзеника, податкове навантаження на 1 грн. імпорту складає 16 коп. Проте, цей середній показник по Україні на різних митницях суттєво коливається — від 2 до 30 коп.

    Роман Клочко,

    кореспондент

    ELCOMART.NEWS

    (www.e-news.com.ua)

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.