• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Уряд дерегулює, милує й дарує економіці. Аби не запізно...

    Опубликовано: 2005-08-25 15:30:00

     В Кабміні відбулася зустріч журналістів з прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко. Прем’єр повідомила про головні питання, розглянуті урядом на засіданні 23 серпня. Перше стосувалося роботи над указом Президента України щодо скасування всіх постанов, державних нормативних актів, місцевих нормативних актів, що створюють «систему корупції» для підприємців і надають чиновникам завеликі права регулювати діяльність підприємців, і фактично тиснути на них.

    Прем’єр зазначила, що на минулому засіданні кабінету було скасовано 55 постанов уряду, які стосувалися питань видачі тих чи інших ліцензій.

    На сьогодні скасовано ще 46 постанов у сфері регулювання роботи підприємців «з метою запобігання невиправданого переслідування» суб’єктів господарювання щодо сплати податків та визначення їх сум. Зокрема, було скасовано постанову, що накладала певні обмеження на суб’єктів господарської діяльності у сфері побутових послуг.

    «Тепер таких обмежень не буде. Наразі цим можуть займатися всі, хто забажає»,— повідомила Юлія Тимошенко.

     Також скасовані деякі постанови щодо врегулювання сплати акцизного збору та постанова про затвердження переліку деяких послуг в сфері транспорту, стосовно яких запроваджується ліцензування. Таким чином, можна буде пропонувати послуги без спеціального ліцензування. Також буде суттєво спрощено процедуру видачі ліцензій на використання радіочастот.

    «Крім того, уряд запропонує Президентові скасувати укази минулого уряду, які також обмежували підприємницьку та інвестиційну діяльність. Ми розглянули 66 таких указів і запропонували всі 66 указів відмінити»,— зазначила прем’єр-міністр України.

    На її думку, всі ці постанови безпідставно обмежували підприємницьку діяльность, і після їхнього скасування уряд сподівається на покращення інвестиційного клімату в Україні.

     Як повідомила Ю.Тимошенко, буде запроваджено нову податкову систему, що значно зменшить податковий тиск. Також буде введено нову систему нарахування тарифів на товари, які йдуть на експорт.

     «Нами було проаналізовано всі можливі технології ухиляння від сплати податків, як при веденні внутрішньої діяльності, так і при експорті й імпорті. Ми запропонували систему — як зробити нашу економіку більш легальною і закрити методи ухиляння від сплати податків. Ми твердо вирішили, що на 2006 рік ми зменшуємо податковий тягар і будемо зменшувати відсотки головних базових податків, але одночасно мусимо розширити базу оподаткування і прибрати всі тіньові схеми, які сьогодні діють в нашій економіці. Ми прийняли вже першу постанову, яка називається „Про запобігання ухиляння від сплати податку на прибуток при експорті товарів та послуг”. Я думаю, що всі ми добре обізнані з великою моделлю ухиляння від сплати податків, коли товари і послуги експортувалися за межи України по зовсім заниженим цінам, і головний прибуток осідав не на бухгалтерських рахунках, а осідав практично в офшорних зонах, тим самим скорочуючи, суттєвішим чином, і валовий внутрішній продукт, і податки, які сплачують до оподаткування прибутку в державний бюджет України»,— повідомила Ю.Тимошенко.

     За її словами, вже є постанова, яка запроваджує новий метод вилучення митної вартості товарів і послуг, які підуть на експорт. Для цього створена певна експертна рада, де будуть прийматися рішення на базі світових ресурсів щодо визначення митної вартості для експортованих товарів та послуг для того, щоб вони були абсолютно адекватні ринковим цінам. Юлія Володимирівна дуже сподівається, що з прийняттям цієї постанови підприємствам офшори просто не знадобляться.

     Крім того, за словами Ю.Тимошенко, в межах заходів щодо детінізації національної економіки на 2006-2007 рік визначені головні концептуальні засади, а саме: як впорядкувати роботу страхових компаній в Україні для того, щоб через них не відмивалися прибутки підприємств.

    Концепція така вже затверджена, і на наступному засіданні уряд буде розглядати законопроект, який встановлює таку систему оподаткування страхових компаній, і таку систему врахування страхових внесків валових видатків підприємств, за яких страхування для мінімізації оподаткування прибутку вже використовувати не будуть.

     Також стало відомо, що уряд розглядав концепцію реформування Державтоінспекції, яку подав міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. За цією концепцією, Державтоінспекція повинна бути докорінно реформована і повинна набути абсолютно інших функцій та інших якостей. Треба щоб терміново на зміну старої системи прийшла нова модель контролю за дотриманням правил дорожнього руху, за підтриманням абсолютно всіх елементів безпеки на дорогах.

    «Ми домовилися про те, що в абсолютно прискореному режимі до 1 вересня уряд на своєму засіданні розгляне принципово новий законопроект, який буде вводити нову модель контролю за дорожнім рухом на автомобільних дорогах»,— повідомила прем’єр.

     

    Наталія Погосова,
    кореспондент
     
    ELCOMART.NEWS
    (www.e-news.com.ua)

     

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.