• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Обіг ліків контролюватиме МОЗ

    Опубликовано: 2005-08-23 11:41:00

    У Міністерстві охорони здоров’я відбулася прес-конференція за участю міністра Миколи Поліщука з приводу впровадження наказу № 360 (від 19.07.05) щодо правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення, порядку відпуску лікарських засобів і виробів медичного призначення з аптек та їхніх структурних підрозділів, інструкцій про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків та вимог-замовлень. 

    Метою прийняття наказу було вдосконалення порядку оформлення рецептів та посилення контролю за обігом лікарських засобів у закладах охорони здоров’я. Окрім врегулювання обігу окремих категорій лікарських засобів і виробів медичного призначення, завданням цього нормативного акту є затвердження форми журналу обліку отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров’я. 

    За словами Миколи Поліщука, наказ викликав бурю емоцій та відгуків як медиків, так і простих громадян. Але вдосконалення галузі охорони здоров’я без змін в обігу лікарських засобів, а саме медичних препаратів, неможливе. «Люди лікуються в основному за допомогою ліків, тому ці питання є досить важливими»,— зазначив міністр. 

    В Україні вже давно назріла необхідність контролювати обіг ліків і призначення медикаментів. Вже 10 років у нашій країні обіг ліків безконтрольний. Наприклад, у 1998 році на ринку України продано медичних препаратів на суму 500 млн. доларів, в 2004 — на суму 1 млрд. 50 млн. доларів, цього року передбачається збільшення продажу на 23—28%. І це за умови, що лікарі часто не виписують медичні препарати — люди купують їх самі. Як наслідок —погіршення стану здоров’я від неправильного прийому ліків, отруєння, навіть смертельні випадки. 

    Як повідомляє Микола Поліщук, даний наказ міністерства передбачає, що буде складено список безрецептурних ліків. У ньому будуть ліки, що необхідні для першої допомоги та не мають ніякої побічної дії.

    На сьогодні зареєстровано 39% лікарських засобів, що відпускаються без рецепту. У кожній медичній інструкції по застосуванню має бути визначено —відпускається препарат за рецептом або без рецепту.

    Для медичних працівників та для працівників аптек у наказі по Міністерству охорони здоров’я, який випускатиметься щомісячно, вводиться нова колонка — статус лікарського препарату — рецептурний або безрецептурний.

    Слід сказати, що на сьогодні в нашій країні без рецепту відпускається 46,9% ліків. Це надзвичайно багато. У більшості країн Європи це щонайбільше 20%. 

    «Ми плануємо зробити й так, що якщо людина матиме можливість діставати медичні препарати на певну суму, то за приписом лікаря ліки в аптеці будуть їй відпускатися за меншою ціною. Бо це буде компенсувати держава. Але ліки без припису лікаря пацієнт буде змушений купувати за повну вартість. Як це вже є в деяких країнах, зокрема, Австрії, Польщі та інших»,— зазначив Микола Поліщук.

    Крім того, завдяки наказові № 360, на думку міністра, лікарі підвищать свою кваліфікацію. Вони будуть змушені звернутися до підручників, з’ясувати дозування препаратів, і пацієнт не прийматиме ліків вище дози. На рецептному бланку буде чітка настанова, штамп установи, звідки виписано медикамент, підпис і печатка лікаря, що підтверджуватиме, хто прописав ліки. Це змусить медика відповідально ставитися до припису ліків. За словами міністра, це перший крок до того, як країна перейде до «персоніфікованої медичної допомоги пацієнту». 

    Слід додати, що проект наказу пройшов громадське обговорення. У МОЗ надійшли схвальні відгуки працівників охорони здоров’я. Як зазначили організатори конференції, наказ № 360 — це своєрідна стратегія для подальшого реформування галузі, своєчасне його впровадження сприятиме розвитку як медичної практики, так і фармацеї, а головне — буде важливим аспектом охорони здоров’я населення України. Також визначено основні застереження, можливі при впровадженні наказу в дію: професійні інтереси лікарів (безрецептурна практика ліків знищила досвід формування рецептури, призначення виписувались просто на папірцях), соціальний аспект — людям доведеться більше звертатися до лікувальних закладів, зросте відвідуваність і лікувально-профілактичних закладів.

    Elcomart.News

    Наталія Погосова

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.