• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Держкомзем, можливо, ліквідують. А земельні реформи?

    Опубликовано: 2005-08-22 14:24:00

    Представники громадських організацій та працівники землевпорядної служби України провели прес-конференцію, присвячену поширеному в ЗМІ проекту Указу Президента України «Про вдосконалення державного управління у сфері земельних відносин», вже схваленому Кабінетом Міністрів України.  Організатори конференції — «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України» — висловили занепокоєння щодо даного указу. Метою зустрічі з пресою було широке оприлюднення думки представників громадських організацій відносно проекту Указу поширеного у ЗМІ стосовно ліквідації Державного комітету України по земельних ресурсах, а також розпорошення його функцій між іншими міністерствами та відомствами. Вони констатують, що прийняття цього проекту нормативного документу може внести хаос в земельні відносини та може призвести до різкого погіршення відношення до влади мільйонів землевласників та землекористувачів. 

    За словами першого заступника голови комітету України по земельних ресурсах, голови асоціації «Земельна реформа» М. Гарбуза, сьогодні фахівці стверджують, що в разі прийняття даного проекту указу в Україні слід очікувати довготривалу правову невизначеність для значної частини землевласників та землекористувачів. Це призведе до масових звернень громадян України та зростання імовірність соціального вибуху. 

    «Якщо порахувати, на сьогодні у нас близько 20 млн. землевласників та землекористувачів, які переважно вирішують свої проблеми відповідно до законодавства, але дуже часто їм необхідно допомогти людині оформити документи, надати відповідну консультацію або вирішити ряд спірних питань. Хочу сказати, що практично щодня до єдиної системи органів державних земельних ресурсів надходять сотні й тисячі звернень по розв’язанню тих чи інших питань. Адресовані безпосередньо як до єдиної системи державних органів земельних ресурсів, так і до вищих органів влади. Звернення надходять і до Кабінету Міністрів України, до Верховної Ради, до секретаріату Президента України, до обласних державних адміністрацій, до районних державних адміністрацій і навіть до місцевих органів самоврядування. І ці звернення в усіх випадках переадресовуються для розгляду або розв’язання цього питання до системи органів земельних ресурсів, які знаходяться в системі Держкомзему України»,— зазначає М. Гарбуз. 

    Слід сказати, що на сьогодні єдина система органів державних земельних ресурсів фактично забезпечує реалізацію більш ніж 50 законів в Україні. Тобто в зв’язку з прийняттям рішення про ліквідацію Державного комітету України по земельних ресурсах, необхідно буде вносити більше ніж в 50 законів зміни й доповнення. Це також тягне за собою тривалу правову невизначеність для суб’єктів підприємницької діяльності та громадян. 

    Щодо розпорошення функцій, то М. Гарбуз зазначив, що на сьогодні діє Указ Президента України, який визначає, що Державний комітет по земельних ресурсах підпорядковано міністрові охорони навколишнього природного середовища. Тому пан Гарбуз не бачить сенсу ліквідувати цей орган та вносити якісь зміни. Щодо функцій Міністерства аграрної політики, то вони визначені, а комітет діє у цих межах. 

    За словами генерального директора Головного науково-дослідного і проектного інституту землеустрою Дмитра Добряка, єдина система державних органів земельних ресурсів на сьогодні, за політичної та фінансової підтримки, відповідає сучасним вимогам, за яких земельна реформа в Україні може бути завершена в найближчі роки. Руйнування такої системи призведе до серйозних негативних наслідків — припиненням виконання Земельного кодексу та інших законів України, а також зведе нанівець досягнення у реформуванні земельних та майнових відносин, зупинить видачу державних актів на право власності на земельні ділянки селянам. Через невиконання вимог міжнародних договорів, зокрема, щодо створення в Україні системи кадастру, буде втрачено довіру з боку Світового банку, що може спричинити призупинення програм банку в Україні.

    За словами організаторів прес-конференції, спираючись на досвід інших країн, можна з впевненістю говорити, що інвестиційна привабливість країни можлива лише за умов забезпечення державою гарантій прав власності, через ефективну роботу сучасної системи реєстрації прав на нерухомість та ведення кадастру в одній уніфікованій системі, управління якою здійснюється однією установою, що має займатись як реєстрацією прав на нерухоме майно, так і системою кадастрових карт. З усією відповідальністю можна стверджувати, що сьогодні така установа в Україні вже діє — це Державний комітет України по земельних ресурсах з відповідними повноваженнями, визначеними на законодавчому рівні.

    Elcomart.News

    Наталія Погосова

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.