• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Тимошенко оцінила роботу податківців

    Опубликовано: 2005-08-22 11:24:00

    «Дохідна частина бюджету перевиконується в 1,5 рази. Але не хотілося б порівнювати цей показник з минулим роком, оскільки зараз нове законодавство і нові умови праці». З таких слів почала свій виступ Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко під час наради у четверг з керівниками регіональних податкових адміністрацій. 

    «Бюджет виконали лише 9 областей, включаючи Київ. Всі інші чомусь вважають, що хтось попрацює за них»,— сказала Тимошенко. Для підтвердження своїх слів Прем’єр демонструвала таблиці, з яких видно, що за 7 місяців поточного року бюджет виконують (точніше сказати перевиконують) Луганська, Дніпропетровська, Черкаська, Харківська, Львівська, Житомирська, Донецька, Кіровоградська області та м. Київ. Найгірша ситуація у Рівненській (67% надходжень згідно плану), Миколаївській (67%), Волинській (71%) областях та АРК (72%).  «Я не знаю аргументів, чому ці області не виконують бюджет»,— підсумувала Прем’єр. 

    Наступним приводом для критики податківців був найбільш проблемний податок на додану вартість (ПДВ). Податківці чи то виправдовуючись, чи то вихваляючи себе наголошували, що за звітний період у 5 областях сума відшкодувань ПДВ більше ніж сплата. Особливо — «відзначились» в цьому плані Волинська, Дніпропетровська, Івано-Франківська та Донецька області. За словами голови ДПА України О.Кірєєва, цей факт також є однією з причин невиконання планових надходжень до бюджету. «Вам що за один день надано право повертати ПДВ, які накопичували всі уряди»,— відреагувала Тимошенко на слова Кірєєва. «Якщо у нас у всіх буде така проблема (сума відшкодувань ПДВ більше ніж сплата – ред.), то таку лавочку, як держбюджет, можна закривати»,— заявила Тимошенко. Крім того, в 13 областях за результатами 7 місяців 2005 року спостерігалось зростання боргу по невідшкодованому ПДВ. 

    Юлія Володимирівна зобов’язала відшкодовувати ПДВ за умови, якщо він добре збирається за поточний період. «Тримайте баланс»,—декілька разів повторила Тимошенко. За її словами, ситуація з відрахуванням податку на прибуток в загальний фонд держбюджету складається також не дуже добре. За результатами січня-липня, тільки 11 регіонів виконали або перевиконали плановий показник. При цьому, в багатьох областях виконання плану сягає навіть менше 50%. 

    У своїй промові Тимошенко порадила податківцям провести переговори з підприємствами, які ухиляються від сплати податків, і запропонувати підписати їм мирову угоду, згідно з якою податківці не будуть мати претензій до минулих «недонарахувань», якщо підприємство надалі буде сплачувати податки у повному обсязі. 

    У разі відмови підприємством встановлювати подібний договір, Тимошенко зобов’язала місцеві податкові адміністрації підрахувати всі несплачені податки за останні роки і вимагати їх виплати через суд. За словами Прем’єра збір податку на прибуток можна підвищити в 4-5 разів за рахунок раціональної організації його сплати.

    «Весь експорт іде через офшори»,— обурилась Тимошенко, переходячи до сплати податків експортерами. Тому Прем’єр-міністр доручила ДПА і її регіональним представництвам проаналізувати правдивість сплати підприємствами-експортерами податків. Схематично, за словами Тимошенко, це має виглядати так: проаналізувати контракти, за якими експортери вивозять свою продукцію і порівняти їх зі світовими цінами, а також проаналізувати обсяги експортованої продукції і на основі цих показників зробити висновки про відповідність сплати податків. 

    Вона повідомила, що уряд зробив велику таблицю цін за укладеними експортними контрактами у порівнянні з цінами на світовому ринку. Тимошенко також розкритикувала податківців у зв’язку з незадовільним перерахуванням до бюджету частини прибутків державних підприємств. 

    Ю.Тимошенко нагадала, що діє постанова уряду, згідно якої держпідприємства повинні перераховувати 50% прибутку в бюджет. За її словами, документом для нарахування податку є не фінансовий план підприємства, а його бухгалтерська звітність. «Я не знаю жодного приватного підприємця, який би відмовився від отримання свого прибутку. Держава теж власник і теж хоче отримувати свій прибуток»,— пояснювала очевидне Тимошенко. Як негативний приклад вона навела Одеський припортовий завод, який на 100% належить державі, але не сплачує в бюджет обов’язкових 50% від свого прибутку. 

    Тимошенко піддала гострій критиці податківців і за стягнення акцизів. Вона навіть відмовилася показувати таблицю з показниками стягнення. «Я хочу вам дати шанс. Бо якщо я таблицю покажу, то вас треба просто знімати з посад»,—сказала вона. За січень-липень тільки 12 областей виконали план по акцизному збору. 

    Також Прем’єр-міністр рекомендувала податківцям оцінювати роботу підприємств за показником податкового навантаження. Цей показник визначається як відношення обсягу сплачених податків до обсягу реалізованої продукції. Якщо показник більш-менш правдоподібний, то Тимошенко порадила складати «білі» списки підприємств,«до яких ви, навіть, в гості не повинні ходити». 

    За узагальненим рейтингом сплати податків в розрізі областей трійка лідерів виглядає так: Черкаська, Луганська, Полтавська. Трійка аутсайдерів – м. Севастополь, Закарпатська та Рівненська області. За словами Юліїї Володимирівни, у неї склалося враження, що кожен начальник податкової «має свій улюблений податок». Судіть самі, Чернівецька область, яка майже за всіма показниками займала останні місця, за акцизним збором лідирує серед решти областей і перевиконує план майже вдвічі. Або Дніпропетровська область, яка за всіма основними видами податків займає провідні позиції, за показником співвідношення відшкодувань ПДВ і його сплати, опинилася серед явних аутсайдерів. Подібні протиріччя можна виявити у половини регіонів. 

    Тимошенко сказала, що на цій нараді не буде вирішуватися кадрове питання, бо керівники податкових щойно прийшли на посади. Деякі з них були призначені тільки в квітні-червні, а тому не слід їх звільняти за результатами роботи останніх 7 місяців. Водночас Прем’єр відмітила, що наступна нарада буде проведена за результатами виконання держбюджету за 9 місяців, причому особливу увагу будуть звертати на 3 квартал, оскільки він буде найбільш показовим для кожного регіонального начальника податкової. 

    «Якщо ви будете працювати в позитивній динаміці, ми (уряд) хоч зірку з неба можемо для вас зняти»,— завершувала свій виступ Тимошенко. «Головний ресурс надходження податків –— це детінізація, він безмежний»,— насамкінець сказала Прем’єр. За словами ж самої Тимошенко, зараз в «тіні» працює близько 57% економіки України. 

    Після Юліії Володимирівни до виступу був запрошений міністр фінансів України В. Пинзеник. У своєму виступі він в основному «розважав» присутніх всілякою податковою статистикою, діаграмами, графіками і т. д. Але був і цікавий момент. Отримавши оперативну інформацію про щоденну сплату податків, міністр зазначив, що вчора було рекордне відрахування до бюджету — не менше 830 млн. грн. Жартома Віктор Пинзеник припустив, що це може бути зумовлено нарадою податківців. «Частіше треба засідати»,— порадив присутній на нараді голова Держмитслужби України В. Скомаровський. 

    Роман Клочко

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.