• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Сколівщина - відпочинковий центр чи сировинний придаток?

    Опубликовано: 2005-07-13 17:22:19
    Промислову розробку лісу на Сколівщині розпочали ще позаминулого століття. Сколівський район - зелений гірський край. Проїхатися новою, щойно прокладеною македонцями, міжнародною трасою Київ - Чоп, помилуватися гірськими ландшафтами, вкритими лісом, - від усього цього отримуєш величезну насолоду, яка запам'ятається надовго. Чудовий край, з багатою історією, працьовитими людьми та багатими природними ресурсами.

    Але, на жаль, ... занедбаний. Якщо придивитися уважніше, то на кожному кроці можна помітити численні проблеми. Візьмімо хоча б ліс. Довгі роки це основне джерело прибутку селян. Його промислову розробку розпочали ще позаминулого століття. Все б було нічого, якби вирубки проводилися з дотриманням відповідних норм відновлення посадок. Так роблять два держлісгоспи й один військовий, які не завдають великої шкоди унікальній природі. Проте вже тривалий час існує таке явище як нелегальні пилорами. Їх в окрузі налічується близько cімдесяти. На більшість із них немає жодних документів. А це означає, що працюють вони в тіньовому бізнесі, й жодних податків з них ніхто не сплачує.

    Ліс рубають - тріски летять

    У навколишніх селах стоять пилорами, які розпилюють дерево на дошки. Кому вони належать, як туди потрапили, як правило, невідомо нікому, й сільським головам теж. Перевіряльникам також ні пари з вуст. І стоять собі верстати нічийні, а біля - або нікого, або немічний дідок, який нічого не знає. Й купа відходів. А коли непрохані перевірки від'їжджають, починається майже партизанка. На пилорамі працює четверо, по двоє з кожного боку верстата.

    Таким є місцевий бізнес. Хоч нелегальний, зате прибутковий. На такій техніці дерево перетворюється на товар, який легко реалізувати. Крім того, крадеться електроенергія, а відходи від виробництва забруднюють довкілля, адже прибирати ніхто й не думає. І наразі жодні комісії та перевірки не припинили цього бізнесу.

    Та проблема навіть не в тому, що вирубки - поза законом. Найгірше, що оголюються скелясті поверхні гір. Тоді зливи стають справжнім лихом. Адже дощова вода не затримується в горах, стікає в долини рік, які руйнують дороги, підтоплюють хати. Недавнє червневе лихо є тому підтвердження - знову витрачаємо величезні бюджетні гроші на ліквідацію наслідків. Мільйон гривень. Виходить, що задля легкого заробітку люди рубають гілку, на якій сидять.

    Та бажання легко нажитися з лісозаготівлі може дійти й до абсурду. Місцеві селяни подейкують, що один заготівельник-іноземець "вибиває" собі діляночку, яка була б більшою за всі разом узяті лісосіки в околиці, включно з державними. Лісники кажуть, що після такої "розробки" залишиться скеляста пустеля. Йому не дозволили. Наразі...

    Источник Derevo.info e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.