• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Хочеш бути щасливим, напиши сценарій власного щасливого життя…

    Опубликовано: 2008-07-08 22:19:51

    Нещодавно відбулась презентація збірки східних казок для дорослих та маленьких «У пошуках щастя» молодої письменниці Оксани Шпортько. Галерея Фонду сприяння розвитку мистецтв, де і проходила презентація, на один вечір перетворилася на справжній східний палац із вишуканими килимами, пахощами, солодощами та запальними танцівницями.  Казкова атмосфера дала змогу гостям свята по-справжньому зануритись у світ Стародавнього сходу, такий, яким бачить його письменниця. Що підштовхнуло українку до східних фантазій, в нашому інтерв’ю.

     

    - Оксано, що саме змусило тебе звернутися до теми Сходу?

     

    - Напевне походження…

     

    - Але ж ти українка?!

     

    - Так, українка, східного походження. В мене інколи складається враження, що в минулому житті я була східною жінкою, мешкала десь у Персії, була сильною духом, напрочуд мудрою і не підкорялася, а підкоряла одним лише поглядом. Східним жінкам це властиво. Звідси і любов до стародавнього Сходу, його таємниць, які відкриваються нам у казках. 

     

    - А чому ти вирішила писати саме казки?

     

    - Для багатьох казка – це дитяча мрія: політати на літаючому килимі, віднайти чарівну лампу, знайти своє благополуччя. Насправді життя може приємно здивувати вас, якщо ви щиро вірите у дива. Адже не даремно кажуть, хочеш бути щасливим, напиши сценарій власного щасливого життя…

     

    - Ти його вже написала?

     

    - Я не поспішаю, але фундамент вже закладено, отже і будинок незабаром з’явиться…

     

    - Назва твоєї збірки «У пошуках щастя». Чому ти обрала саме її?

     

    - Всі ми прагнемо щастя. Зрештою воно і є метою кожного, інакше  вогонь не буде палати яскраво, сила руху не буде достатньо потужною, а успіх – не буде повним. Іншими словами – у людини завжди є вибір: або спиратися на добро, або на зло, оскільки і те і інше завжди бумерангом повертається до нас. Про це я і намагалася розповісти у казках, для написання яких спиралася на східну філософію, що вчить пізнавати світ через себе, зазираючи у найпотаємніші куточки власної душі, а не душі іншої людини. 

     

    Саме тому народилася казка під назвою «Години радості та смутку», в якій головний герой, як і кожен з нас, у двадцяти чотирьох годинах почувається по-різному і не може збагнути, чому не може просто бути щасливим, завжди.

     

    Так само, перед кожним з нас постає питання вибору, як вчинити? Казка «Пустеля» відповідає на питання, як навчитися обирати той чи інший шлях у житті. 

     

    Часто у власних рішеннях ми поспішаємо і помиляємось. Нерідко це трапляється через те, що сутність людини сумнівна. У казці «Спадщина» я показала долю двох близьких людей, яка роз’єднала їхні шляхи.

     

     

    - Іншими словами твоя книжка – це посібник, який розкриває рецепт щастя?

     

    - Щастя кожен творить власними руками, але якщо я змогла дати підказку як не пройти повз нього, не втратити його у бурхливому буденному житті і як, зрештою, розпізнати щастя – я досягла своєї мети.

     

    - Коли писала казки не боялася критики?

     

    - Письменник не повинен думати про критику так само як солдат про шпиталь.  Звичайно подобатися всім неможливо. Але я й не ставила перед собою таке завдання. Просто хочу бути щасливою і так само бачити щасливими інших…

     

    - Оксано, які плани на майбутнє?

     

    - Я не маю генерального плану дій, всіх лякаю імпровізацією (сміється). Насправді, зупинятися на досягнутому не збираюся. Багато про що можна писати сміливіше, ніж говорити. Тому продовжуватиму з літер складати слова і працюватиму над тим, щоб вони мати сенс і глибокий зміст.

     

    - Що ж, успіху тобі в усьому!

     

    - Щиро дякую і бажаю Вам щастя!

    E-NEWS e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.