• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Проект Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам"

    Опубликовано: 2006-02-16 17:42:00

    Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує Верховній Раді відхилити проект закону про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам" (щодо розміру допомоги), поданий народним депутатом Я.Сухим (Інформаційне управління)

    Законопроектом пропонується внести зміни до статті 2 базового Закону "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", які полягають в тому, що розмір державної соціальної допомоги на дитину-інваліда та інвалідів з дитинства ІІ і ІІІ груп не може бути нижчим, ніж розмір призначених на них соціальних пенсій.

    Комітет відзначив, що у зв\'язку з прийнятим в контексті пенсійного реформування Закону України "Про загальнообов\'язкове державне пенсійне страхування" соціальні пенсії було переведено у систему соціальних допомог. З цього приводу Верховною Радою України прийнято новий Закон "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам", який визначає правові засади надання такої допомоги.

    На виконання цього Закону внесено відповідні зміни до низки законодавчих та підзаконних актів і, зокрема, до Закону України "Про пенсійне забезпечення", статті 93-96 якого втратили чинність у частині призначення соціальних пенсій.

    Водночас, члени Комітету зазначили, що розміри державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів та інвалідів з дитинства, які призначаються відповідно до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", мають значно більший розмір порівняно з раніше призначеними соціальними пенсіями.

    Так, станом на 01.01.2006 року державна соціальна допомога інвалідам з дитинства призначається у таких розмірах (без надбавки на догляд):

    - І група - 350 грн.;
    - ІІ група - 280 грн.;
    - ІІІ група - 210 грн.;
    - дітям-інвалідам віком до 18 років - 245 грн.

    Крім того, якщо інвалід з дитинства чи дитина-інвалід перебувають на обліку в органах Пенсійного фонду як отримувачі пенсії, то у 2006 році Пенсійний фонд за рахунок коштів Державного бюджету продовжує виплачувати таким категоріям інвалідів різницю між розміром державної соціальної допомоги інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, встановленим відповідно до базового Закону, та пенсією (соціальною пенсією).

    Зважаючи на це, Комітет вважає неприйнятним проект закону про внесення змін до Закону України "Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам", оскільки законодавчі пропозиції, що містяться в ньому, вже врегульовано чинним законодавством.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.