• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон щодо захисту майнових прав і інтересів міноритарних акціонерів

    Опубликовано: 2006-03-01 10:36:00

    Комітет з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій рекомендує парламенту відхилити проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо захисту майнових прав і інтересів міноритарних акціонерів)

    Проект розроблений з метою створення умов для більш ефективного захисту прав акціонерів, у першу чергу міноритарних.

    Зокрема, Комітет не підтримує доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею 24412, яка надає право розглядати справи про адміністративні правопорушення на ринку цінних паперів посадовим особам Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, оскільки відповідно до ст.221 цього Кодексу відповідні справи розглядаються судами.

    Змінами до ст.160 до Цивільного кодексу України пропонується встановити, що пропозиції акціонерів, які володіють більше як 25 відсотків акцій, про включення їх представника до складу наглядової ради акціонерного товариства є обов‘язковими для врахування загальними зборами. Проте, у змінах не визначено, як саме загальні збори мають врахувати ці пропозиції, оскільки "автоматичне" включення вказаного представника до складу наглядової ради порушує принцип виборності членів цієї ради (частина 2 ст.159 ЦК України). Не визначені у запропонованих проектом змінах і правові наслідки відмови зборів врахувати цю пропозицію, а також наслідки того, що акціонери, які об‘єдналися для включення свого представника до наглядової ради, у подальшому можуть відмовитися від участі у такому об‘єднанні.

    Комітет не підтримує внесення запропонованих проектом змін до ст.223 до Кримінального кодексу України, згідно з якими випуск (емісія) цінних паперів у розмірі меншому, ніж 170 000 гривень, без її реєстрації, не буде вважатися злочином, оскільки це може призвести до збільшення зловживань у цій сфері.

    Змінами до Закону "Про господарські товариства" пропонується встановити, що при збільшенні статутного фонду шляхом додаткової емісії акцій товариство зобов‘язано викупити акції тих акціонерів, які голосували проти цього, за їх згодою. Проте, на думку членів Комітету, такий викуп має відбуватися не за згодою вказаних акціонерів, а за пропозицією. Крім цього, слід визначитися щодо ціни викупу цих акцій, а також з тим, за плату чи безоплатно викуплені акції розподілятимуться між іншими акціонерами.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.