• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Закон про єдиний соціальний внесок

    Опубликовано: 2006-03-01 14:25:00

    Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про єдиний соціальний внесок, поданий Кабінетом Міністрів, з урахуванням висловлених зауважень та пропозицій

    Законопроект спрямований на уникнення дублювання страховими фондами функцій, пов\'язаних із формуванням страхових коштів: скорочення обсягу роботи, пов\'язаної з реєстрацією страхувальників, збором коштів, формуванням та веденням інформаційної системи відомостей про застрахованих осіб, забезпеченням звітності, здійсненням контролю за повнотою та своєчасністю справляння внесків, зменшення кількості перевірок сплати внесків до цільових страхових фондів, скорочення адміністративних витрат фондів на виконання цих функцій тощо. Це дозволить забезпечить більш широке охоплення системою суб\'єктів соціального страхування, зростання доходів страхових фондів та більш ефективне використання коштів соціального страхування.

    Комітет підтримав законодавчу пропозицію, спрямовану на забезпечення належного соціального та пенсійного захисту інтересів фізичних та юридичних осіб платників єдиного соціального внеску.

    Водночас члени Комітету висловили щодо проекту низку зауважень та пропозицій.

    Зокрема, на їхню думку, у законопроекті недостатньо враховано специфіку регулювання стягнення єдиного внеску з фізичних осіб, що здійснюють свою діяльність самостійно. Так, згідно статті 13 проекту самозайняті особи підприємці та ті, які здійснюють незалежну професійну діяльність, підлягають лише пенсійному страхуванню. Водночас, відповідно до пунктів 15-17 проекту особи, що отримують винагороди на основі цивільно-правових договорів, підлягають всім видам соціального страхування.

    Комітет вважає, що для реалізації такого підходу необхідно чітко визначити підстави, які дозволяють розділити зазначене коло осіб на відповідні категорії, що мають свої особливості стосовно загальної системи оподаткування та стягнення єдиного внеску осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, а також осіб, які отримують винагороди на основі цивільно-правових договорів. Тобто положення пункту 4 статті 5 потребують більш чіткого визначення: що таке незалежна професійна діяльність. (Відповідно до міжнародних стандартів незалежною професійною діяльністю вважається та, що здійснюється в рамках певних організаційних інститутів професійних асоціацій, членство в яких є умовою її здійснення.)

    Комітет звертає увагу, що стаття 1 проекту до складу консолідованого страхового внеску включає внески загальнообов\'язкового державного соціального медичного страхування, а зазначений вид соціального страхування на даний час не запроваджено.

    Члени Комітету вважають що деякі положення проекту вимагають уточнень. Зокрема, при визначенні мінімального внеску у статті 1 має застосовуватись поняття не розміру, а тарифу. У пункті 18 при визначені переліку даних для реєстрації має бути уточнено зміст поняття "дані про систему оподаткування".

    Крім цього, необхідно скорегувати Прикінцеві положення проекту відповідно до рішення Конституційного суду від 11 жовтня 2005 року щодо граничних розмірів сум, які враховуються при обчисленні розміру пенсій.

    "ВРУ"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.