• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Єхануров забезпечить погашення боргiв за газ

    Опубликовано: 2005-10-26 15:17:00
    У рамках офіційного візиту Прем'єр-міністра України Юрія Єханурова в Республіку Туркменістан відбулася його зустріч з главою Туркменської держави Сапармуратом Ніязовим. На зустрічі були обговорені подальші перспективи розвитку двосторонніх відносин.
     
    Як повідомив журналістам за підсумками зустрічі глава українського уряду, під час переговорів він передав Сапармурату Ніязову привітання від Президента України Віктора Ющенка з 14-ю річницею незалежності Туркменістану, що відзначається 27 жовтня. "Ми дуже цінуємо дружбу між нашими народами, і я, як новий глава уряду, мав розказати про внутрішню ситуацію в Україні і про те, над чим працює сьогодні український уряд", підкреслив Юрій Єхануров. За його словами, він обговорив із Сапармуратом Ніязовим можливості подальшого збільшення товарообороту між Україною і Туркменістаном, а також виконання взаємних зобов'язань.
     
    Прем'єр-міністр повідомив, що передав туркменському лідеру запрошення від імені Президента України направити наступного року в нашу країну на навчання 14 туркменських студентів, які навчатимуться за український рахунок. Юрій Єхануров також попросив Сапармурата Ніязова розглянути можливість проведення найближчим часом Днів туркменської культури в Україні.
     
    Прем'єр-мiнiстр України Юрiй Єхануров пiд час зустрiчi з Президентом Туркменистану Сапармуратом Нiязовим особисто пообiцяв йому забезпечити виплату боргiв за газ.
    "Я обiцяю тримати це на особистому контролi", - сказав Ю.Єхануров. Вiн наголосив, що робоча група, яка аналiзувала стан розрахункiв України за туркменський газ, "виявила недолiки", i зараз "по днях" розписаний графiк погашення цих боргiв.
     
    Ю.Єхануров зазначив, що з ним до Туркменистану прибули представники українських дiлових кiл для розширення галузей спiвробiтництва. "Ми запропонуємо вашим товаришам новi гранi спiвробiтництва, новi напрями", - сказав вiн. У свою чергу С.Нiязов наголосив, що Туркменiстан гарантує Українi постачання газу i спiвробiтництво в паливно-енергетичнiй галузi. Президент Туркменистану позитивно оцiнив динамiку розрахункiв Україною за газ грошима i пiддав критицi товарнi розрахунки. "Останнiй рiк грошову частину ви постачаєте нормально, а товарна частина - мiсце, де найбiльше корупцiї i зловживань, i це вигiдно вашим керiвникам", - сказав С.Нiязов.
     
    Вiн запропонував українському уряду проаналiзувати україно-туркменськi взаєморозрахунки. При цьому вiн зазначив, що Україна постiйно продовжує кiнцевi термiни розрахунку за боргами за поставлений туркменський газ. Так, за словами С.Нiязова, спочатку кiнцевим термiном називався грудень, а зараз уже лютий. Також, говорячи про товарну оплату Україною туркменського газу, Туркменбаши навiв приклад, коли до Туркменистану були поставленi з України старi i лише перефарбованi тепловози. У свою чергу Ю.Єхануров визнав, що в Українi "є проблеми щодо товарних позицiй". "Треба чiткiше погоджувати товарну номенклатуру", - сказав український Прем'єр. Вiн також висловився за необхiднiсть активiзувати взаємодiї України i Туркменистану в митнiй галузi, щоб попередити зловживання в галузi оплати товарами туркменського газу.
     
    "Урядовий портал"
     
     
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.