• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Роман Безсмертний: "Виграти вибори, перебуваючи при владi, в Українi неможливо"

    Опубликовано: 2005-11-02 10:16:00
    Вiце-прем’єр з регiональної полiтики Роман Безсмертний -- досвiдчений апаратник. Так би мовити, бюрократ з багаторiчним стажем... Свого часу, у розпал «касетного скандалу» й акцiї «Україна без Кучми», вiн був повноважним представником того самого Президента Кучми у Верховнiй Радi. Згодом пiшов у вiдставку й примкнув до опозицiї. Пiд час минулих президентських перегонiв керував виборчою кампанiєю кандидата у президенти вiд коалiцiї «Сила народу». А на наступних парламентських виборах керуватиме виборчою кампанiєю Народного союзу «Наша Україна» або ж блоку, створеного на його основi.Тому виборча тема стала основною в розмовi Експресу з Романом Безсмертним.
     
    -- Чи будуть змiнюватися виборчi гасла та атрибутика «Нашої України»?
     
    -- Новий стиль i новi гасла, новi пiдходи до рекламної кампанiї зараз розробляються. Але я б не хотiв завчасно розкривати карти. Тут є одна проблема. Ми є партiєю i не можемо вiдходити вiд нашого партiйного стилю, починаючи вiд значка i закiнчуючи кольором. У нашому Статутi, мiж iншим, визначено, що помаранчевий колiр є офiцiйним кольором партiї.
     
    -- Тобто вiдмовлятися вiд помаранчевого кольору не плануєте?
     
    -- Нi. Iнша рiч, що може бути блок, а тодi доведеться виробляти стиль блоку. Нинi працюють над можливою емблемою блоку. Ескiзи є, та вiдкривати їх, думаю, ще передчасно.
     
    -- Ви кажете про блок. Вiн буде в тому ж форматi, що й «Наша Україна» зразка 2002 року? Але ж деякi партiї вiд вас вже вiдiйшли, скажiмо, Лiберальна. Та й КУН нинi далеко не той, що був ранiше.
     
    -- Я думаю, що тих, хто по дорозi загубився, не буде. Всi, хто має бажання (i зi старого складу, й iншi), можуть увiйти. З ними вже ведеться дiалог. Щотижня ми зустрiчаємося, ведемо перемовини.
     
    -- А найскладнiша ситуацiя з ким?
     
    -- Наскладнiше з ПРП. Вони самi ще не визначилися, тому є проблеми. Ми загальмували контакти з ними, i вони також обережнi.
     
    -- Вiдомо, що чимало партiй погоджується ввiйти в блок за умови, що там не буде фiгурантiв останнiх полiтичних скандалiв. Зрештою, й сам Петро Порошенко заявив, що задля збереження єдностi команди готовий вiдмовитися вiд участi у виборах. Наскiльки реально, що НСНУ принесе в жертву цих полiтикiв?
     
    -- Що стосується списку, то я належу до тих людей, якi нiколи в життi своїх соратникiв не здавали i здавати не будуть. Тому, якщо ви очiкуєте, що я скажу: Петренку, Хоменку не мiсце в списку, тому що хтось про них сказав погане слово, -- то я так не скажу. Бо така доля полiтика. На нього мають лити бруд, а вiн повинен вiдхилятися вiд нього або вмiти з себе цей бруд скинути. Але вiдштовхувати вiд себе людину, з якою ти вчора був на такому страшному випробуваннi -- абсолютно безпiдставно. Це так само, якби ветеран своїм бойовим побратимам раптом сказав, що ви, мовляв, такi-сякi. Ми пройшли таке випробування, в якому не маємо права один одного зраджувати.
     
    -- Чи ви будете пiд час цiєї виборчої кампанiї знову брати грошi у сумнiвних спонсорiв?
     
    -- На це запитання я можу вiдповiсти таким прикладом. Ви знаєте, в груднi минулого року пiд час революцiї був такий момент, коли раптом вдарив мороз -- мiнус 11 градусiв, а в наметах тодi жило майже 15 тисяч людей. I газ в балонах закiнчувався. То повiрте, менi тодi було байдуже, хто дасть грошi на обiгрiв наметiв.
     
    -- Є думка, що багато проблем помаранчевої влади лежить у суб’єктивнiй площинi. Бо чимало помилок можна було б уникнути, проте вони раз-у-раз повторюються.
     
    -- Рiч у самiй системi влади, в оцiй шарпанинi. Треба розумiти, що ми пройшли не вибори, а революцiю. Оце основна причина. I кадрова змiна, майже тотальна, це добре, але водночас i погано. Добре, бо замiнили вчорашнiх, а погано , що не завжди готовi запустити новий механiзм вирiшення питань. I причина помилок власне в тому.
     
    Я нещодавно почув фразу Медведчука про те, що проблема є в Секретарiатi (колишнiй Адмiнiстрацiї Президента): мовляв, витягли скоби i розсипали конструкцiю. По-рiзному до нього можна ставитися, але скоби витягли з усiєї системи управлiння й iнодi вона дуже складно спрацьовує. У цьому вiн правий. Ця проблема, про яку ви кажете, не суспiльна, вона -- технократична, побудована зверху.
     
    -- Але хiба рiч лише в системi? Скiльки той же Ющенко зробив помилок, якi суттєво вплинули на його iмiдж -- одного дня обiцяв одне, а наступного робив зовсiм iнше, роздавав обiцянки, яких потiм не виконував? А отi його постiйнi запiзнення, якi вже всiх дратують...
     
    -- Це залежить вiд того, як планується час роботи, як йде пiдготовка до тих чи iнших заходiв. От ви кажете запiзнився. А, можливо, це стиль, розумiєте? I це треба сприймати, як стиль, а не як запiзнення. Скажiмо, в американського президента система розроблена вiками. Там є спецiальна комiсiя. У кiнцi дня вона заходить до президента i каже: ось з цим ви зустрiчалися на десять хвилин довше, ви порушили регламент i наступного разу ми будемо змушенi перервати зустрiч.
     
    -- А в нас такi люди є? Чи хтось осмiлиться щось подiбне сказати Ющенковi?
     
    -- У нас системи немає, i нема такої традицiї -- зупиняти, обмежувати Президента.
     
    -- Ви -- вiце-прем’єр iз регiональної полiтики i водночас керiвник виборчої кампанiї Народного союзу «Наша Україна». Не буде у вас спокуси позловживати адмiнiстративним ресурсом? Адже вам пiдзвiтнi всi голови обладмiнiстрацiй.
     
    -- Хочете, я вам скажу одну рiч: виграти вибори, перебуваючи при владi, в Українi неможливо.
     
    -- Чому?
     
    -- Бо українська система влади неадекватна суспiльству. Розумiєте, чому я на цьому акцентую увагу? Хто адекватний? Це -- мiсцеве самоврядування, але воно безправне, не має грошей. От i все. З цього все й починається. Тому не можна робити ставку пiд час виборiв на адмiнiстрацiї. Це груба помилка. Це -- iлюзiї.
     
    -- Днями ви зробили двi доволi суперечливi заяви: про готовнiсть створити коалiцiю з БЮТ, але при цьому Тимошенко має бути готова, що її не буде перепризначено прем’єром. I про те, що у широкiй коалiцiї з участю БЮТ право пропонувати свого кандидата на посаду прем’єр-мiнiстра матиме та полiтична сила, яка набере найбiльше голосiв. А якщо такою силою стане Блок Тимошенко?
     
    -- Я це можу пояснити просто. Через засоби масової iнформацiї я роблю певний сигнал про те, що, мовляв, Юлiє Володимирiвно, якщо хочете бути разом, хочете в уряд -- будь ласка. Але особисто я проти того, щоб ви були прем’єром!
     
    "proUA.com"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.