• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Кандидат на генпрокурора: минуле й майбутнє

    Опубликовано: 2005-11-02 11:37:00
    Фракції та групи українського парламенту протягом двох найближчих днів зустрічатимуться із кандидатом на посаду генерального прокурора України Олександром Медведьком, кандидатуру якого запропонував президент. У той час, як депутати стримано відгукуються про цю людину, низка засобів масової інформації оприлюднила факти, які, на думку оглядачів, можуть вплинути на ставлення парламенту до запропонованої кандидатури.
     
    Більшість із опитаних Бі-Бі-Сі депутатів кажуть, що погано знають Олександра Медведька, а деякі взагалі нічого не можуть пригадати про цю людину. Саме це наразі й визначає їхнє ставлення до кандидатури, яку запропонував Віктор Ющенко. Найближчі два дні фракції і групи матимуть змогу поставити запитання, які їх найбільше хвилюють. Зокрема, соціалісти хочуть почути оцінку паном Медведьком стану розслідування справ про загибель Гонгадзе і касетний скандал.
     
    Минулі справи і питання
     
    Тим часом низка інтернет-видань нагадує, що саме Олександр Медведько був куратором низки резонансних справ у генеральній прокуратурі. Це, зокрема, були справи про банду міліціонерів-перевертнів, справи про замовні вбивства Вадима Гетьмана та Євгена Щербаня. А видання "Обком" зазначає, що Олександр Медведько зіграв не останню роль у розслідуванні справи про вбивство журналіста Ігоря Александрова, зокрема, версії про убивцю Юрія Вередюка, яка згодом була спростована.
     
    Колишній генпрокурор Генадій Васильєв звільнив Олександра Медведька з посади заступника генпрокурора нібито саме за фальсифікацію у розслідуванні справи Александрова. Однак потім його на посаду повернув Святослав Піскун.
     
    Чи є негативний шлейф?
     
    У пресі саме з подачі пана Медведька з’явилися подробиці про справу міліціонерів-перевертнів у той час, коли у суді не було доведено їхньої вини. Однак, схоже, далеко не всі депутати про це пам’ятають. Представник фракції блоку Юлії Тимошенко Василь Онопенко каже, що депутати мають детально вивчити роль кандидата на посаду генпрокурора у резонансних справах.
     
    "З іншого боку, - каже депутат, - я не бачу за ним негативного шлейфу. Його не знають у суспільстві, але це й не погано, що він не заангажований на якісь політичні чи бізнес-групи".
     
    Невизначеність
     
    Не визначилися із голосуванням і опозиційні фракції, зокрема, Партії регіонів. Олександр Медведько довгий час працював прокурором Донецької області. Однак для регіоналів, багато з яких походять з Донбасу, цей факт не буде вирішальним. Говорить член фракції Партії регіонів Ігор Шкіря: "Я знаю із біографічної довідки, що він працював у Донецькій області. Як – ми ще не мали можливості дізнатися.
     
    Але це можна ще зробити. Однак ця сторінка його біографії ніяк не пов'язана із тим, що він може нас влаштовувати. Бо його ж запропонував президент, а ми сила – що опонує діючій владі. Оскільки його висуває влада, - він не може бути нашим корпоративним представником. Але про нього як про людину і спеціаліста ми ще маємо скласти враження перед голосуванням".
     
    Як виглядає, лише фракція "Народного союзу Наша Україна" вже готова проголосувати за кандидатуру Олександра Медведька. Як вважає лідер фракції Микола Мартиненко, він має великі шанси бути затвердженим на посаді, оскільки рівновіддалений від усіх політичних сил.
     
    Піскун і колізії
     
    Ті, хто не хоче підтримувати пана Медведька, передусім, наголошують на загрозі юридичних колізій, що можуть виникнути у зв’язку із розглядом у суді позову колишнього генпрокурора Святослава Піскуна. Сам Святослав Піскун заявив, що не має нічого проти кандидатури Олександра Медведька і називає його професіоналом. Зі звичною для нього іронією, очевидно, лишаючись упевненим у тому, що суд його поновить на посаді, Святослав Піскун сказав, що "буде прокурором у парні числа, а Медведько - у непарні".
     
    Світлана Дорош, "BBCUkrainiane.com"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.