• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Через отруєння Ющенка посадять тільки... Піскуна?

    Опубликовано: 2005-11-02 16:41:00
    Поки Віктор Ющенко лікується державним коштом (в іноземних клініках) та малюванням картин (в своєму домі на 618 "квадратів"), навколо трагедії його отруєння розгортаються вже геть непристойні фарси. Рік тому вся країна ще не складала анекдотів «про діоксин». Навпаки – поява в телеефірі Віктора Ющенка зі страшно спотвореним обличчям (спочатку в раптово дозволеному телебаченню синхроні з ВР, а потім – у теледебатах) стала для українців добрячим шоком.
     
    Тоді, після виступу кандидата в президенти з парламентської трибуни, Верховна Рада створила комісію з розслідування справи, а потім відповідну справу відкрила й генпрокуратура. Проте й сьогодні, через рік із гаком, ми так і не знаємо про отруєння, чи хворобу, вже чинного глави держави, нічого достеменного. Якщо не вважати за незаперечні факти незакріплені в процесуальному порядку твердження австрійських лікарів. Чи, не дай Боже, вигадки мудреців з близького зарубіжжя про «невдалу спробу омолодження стволовими клітинами ненароджених діток».
     
    Слідство ж, схоже, упевнено «сходить на пси». А піар-витівки політиків відгонять уже якщо й анекдотом, то дуже кепським. Що довело засідання згаданої парламентської комісії, яка у вівторок зібралася вперше за дев’ять з половиною місяців.Голові комісії, депутату Володимиру Сівковичу, таки вдалося вчергове викликати інтерес ЗМІ до своєї персони. Завдяки тому, що на його запрошення захід відвідали екс-генпрокурор Святослав Піскун та екс-голова СБУ Олександр Турчинов. Також на комісію були запрошені судмедексперти – але їхні імена та місце роботи так і лишилися таємницею.
     
    На жаль, ні Піскун, ні Турчинов, наскільки можна судити, чогось свіжого депутатам не принесли.
     
    - Я надав комісії всю інформацію й відповів на всі запитання. За моїм відчуттям, комісія лишилась задоволена, - розповів Турчинов. – Але я не думаю, що то було щось нове… Здебільшого я це вже повідомляв ЗМІ.
     
    Як відомо, єдине, що Турчинов вже повідомляв ЗМІ – це що Ющенко не здає аналізів, без яких слідство не може рухатися далі. Це він повторив і зараз у своїй традиційно небагатослівній манері (яка стала ще помітнішою після періоду керівництва спецслужбою).
     
    - Ви принесли комісії які-небудь документи? – спробував взяти Турчинова «на понт» І-РЕПОРТЕР.
     
    Аякже.
     
    - В мене немає ніяких документів. Я не робив під час роботи в СБУ копій зі справ, тим більше – зі справи про отруєння президента, - привітно відрубав той.
     
    Піскун взагалі лише жалівся на застуду та незаконне, на його думку, звільнення з посади генпрокурора. Мовчати про розслідування отруєння в нього були свої причини – але про це пізніше.
     
    Що ж до власне справи, то голова комісії Володимир Сівкович в дуеті з Григорієм Омельченком пояснили журналістам, що завершення слідства до парламентських виборів – не те щоб зовсім фантастика, але точно з царини художньої літератури.
     
    Вся справа в тому, що прокуратура лише 20 вересня прийняла постанову про отримання аналізів (зокрема, аналізу крові) громадянина Ющенка.
     
    - Президент у грудні здасть аналізи, - сказав Сівкович.
     
    - Хто це сказав?! – дивом здивувалися журналісти.
     
    - Це так вирішено, - спробував пояснити депутат. Однак з його пояснень так і не стало зрозумілим, чи дав на це згоду президент. Сівкович же мав на увазі лише ту саму постанову прокуратури.
     
    Як твердить парламентар, до експертизи – якщо вона буде – вирішено залучити іноземних експертів з «трьох західних країн». Оскільки в Україні немає методики проведення таких досліджень. Та навіть у кращому разі, за оцінкою Сівковича з Омельченком, експертиза розтягнеться не менш ніж на два місяці. От і виходить, що до виборів слідство завершиться навряд – а з іншого боку, якраз під вибори можуть з’явитися нові приводи до гарних піар-виступів того ж Сівковича, який, як відомо, від самого початку різко й голосно не повірив у версію отруєння…
     
    Хоча доти голова комісії теж має роботу. Як повідомив Сівкович журналістам, під час бесіди з представниками комісії Піскун зізнався, що навіть… не читав справу про отруєння Ющенка! Мовляв, цим повинен займатися слідчий, що веде справу, а він, Піскун, в роботу слідчих не втручається.
     
    Тепер це кумедне пояснення може вартувати Піскунові зайвих нервових клітин. Оскільки Сівкович та Омельченко виголошують твердий намір добитися кримінального переслідування Піскуна за «халатне ставлення» до розслідування.
     
     - Немає ні підозрюваних, ні обвинувачуваних... Скільки ще в країні будуть грати в футбол законом?! – обурювався Сівкович. Якому також не подобалося, що ГПУ дала справі по отруєнню гриф секретності, й відмовляється надавати слідчій комісії відповідні матеріали.Тепер, отже, один обвинувачуваний - хай неофіційний - є. Звинувачення на адресу Піскуна (які, якщо розібратися, є повною дурницею порівняно хоча б з його "розслідуванням" загибелі Гонгадзе) депутати видавали настільки жорстким тоном, що ставало зрозуміло: єдине, що поки рятує Святослава Михайловича – це відсутність в країні нового генпрокурора. Якому можна було б нажалітися на попередника…
     
    Хоча Піскун має і ще один шанс: як повідомив заклятий ворог Сівковича по боротьбі за «Трудову Україну» Валерій Коновалюк, самого Сівковича можуть «попросити» з керівництва комісією. Оскільки, на думку Коновалюка, той винен у гальмуванні роботи комісії та використанні її видатних напрацювань заради передвиборного піару. І тепер він, Коновалюк, буде подавати колегам-депутатам проект відповідної постанови про відсторонення Сівковича та зміни в складі комісії.
     
    Відтак розслідування отруєння президента лишається так само непрозорим, а парламентське «розслідування» - переростає у міжсобойчик та вияснення стосунків фігур другого політичного ешелону. Президент же традиційно мовчить. І, схоже, навіть не цікавиться своїм отруєнням – адже, як виявилось сьогодні, він навіть не бачився з Олександром Медведьком, котрого сам же висунув у генпрокурори і котрому доведеться продовжувати це слідство… Може, він уже все знає?
     
    Олександр Михельсон, "ІНТЕРНЕТ-РЕПОРТЕР"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.