• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Павло Лазаренко: "Моя головна мета -- полiтика"

    Опубликовано: 2005-12-02 16:57:00

    Лазаренко святкуватиме новий рік в Україні і зараз готує сюрприз для Тимошенко.

    В ексклюзивному iнтерв'ю "Експресовi" найвiдомiший український в'язень детально розповiв про свої стосунки з Юлiєю Тимошенко ... Лазаренко раптом реiнкарнувався в людину, яка щось знає, i знає, як видається, щось дуже важливе. На думку, експертiв, з усього сказаного можна видiлити наразi двi суттєвi новини.

    Перша -- Павло Iванович дуже хоче зустрiтися з Юлiєю Тимошенко. Друга -- Лазаренко наголошує, що, вислухавши Тимошенко, вирiшить, чи оприлюднювати iнформацiю, яка "переверне полiтичну ситуацiю" в Українi. Найiмовiрнiше, вiн натякає Тимошенко, що за певних умов готовий сказати про екс-прем'єра щось бiльше за те, що за декiлька рокiв дiзналось слiдство у справi ЄЕСУ, де пару Лазаренко-Тимошенко звинувачували у вiдмиваннi мiльйонiв доларiв.

    Отже, нова гра розпочалася, i поки що до кiнця не зрозумiло, чи це самостiйна гра Павла Лазаренка, чи глибоко продуманий зовнiшнiми силами новий сценарiй впливу на розстановку сил в Українi. Павло Лазаренко повiдомив, що досi перебуває пiд домашнiм арештом у Сан-Франциско. Але поспiшив запевнити, що Новий рiк святкуватиме в Українi. I виборчу кампанiю проведе власноруч. А ми почали "вiд Адама".

    -- Нещодавно ви заявили, що хочете зустрiчi з Юлiєю Тимошенко, пiсля якої, можливо, в Українi кардинально змiниться розстановка полiтичних сил. Це пропозицiя про спiвпрацю чи погроза?

    -- Менi справдi потрiбна така зустрiч. Наразi цим моя вiдповiдь вичерпується. Багато що сталося за цi роки, багато чого мiж нами не з'ясовано. Я сподiваюся ще у груднi бути в Українi й пiсля цього дам журналiстам (вашої газети -- насамперед) вiдповiдь на це запитання.

    -- Але Тимошенко каже, що не бачить сенсу у такiй зустрiчi та полiтичному блокуваннi з вами...

    -- Про полiтичне блокування я нiколи й не говорив. А щодо того, нiбито нам нема про що розмовляти... Нам є про що розмовляти з Тимошенко. I, повiрте, так багато, що я навiть приблизно не уявляю, скiльки часу може тривати ця розмова. Надто вже багато питань треба з'ясувати.

    -- Як взагалi можна охарактеризувати вашi нинiшнi стосунки? Чи правда, що за весь час перебування у США ви з Тимошенко жодного
    разу не спiлкувалися?

    -- Правда, не спiлкувалися. Про конфлiкт я б не заявляв. Є просто два блоки -- конкуренти на виборах. Але зустрiтися дуже треба.

    -- Юлiя Тимошенко стала найвiдомiшою вашою соратницею. Як ви з нею познайомилися?

    -- Ми познайомилися у 1993 роцi. Господарськi стосунки мiж колишнiми регiонами Радянського Союзу були порозриванi, й у кожному регiонi мусили вчитися виживати окремо. Успiшне забезпечення себе енергоносiями -- це взагалi стратегiчне питання для будь-якої держави, а для України воно на той час було просто критичним.

    Мiж 2005 i 1993 -- 1994 роками у цiй сферi є, як кажуть в Одесi, двi великi рiзницi. Централiзованого постачання вже не було, а ринковi вiдносини у цiй сферi щойно зароджувалися. Компанiя "Український бензин", заснована родиною Тимошенкiв, однiєю з перших в Українi стала досить успiшно працювати на ринку пального.

    Отже, я як керiвник облдержадмiнiстрацiї познайомився з Тимошенко -- як iз керiвником цiєї компанiї. Ми домовилися з "Українським бензином" про постачання в область потрiбних їй обсягiв пального. I, до честi очолюваної Юлiєю Володимирiвною компанiї, завдання облдержадмiнiстрацiї було виконане.

    -- Як би ви охарактеризували суть ваших дiлових стосункiв потiм, коли ви стали прем'єр-мiнiстром України. Адже саме на цей перiод припадають звинувачення у спiльнiй корупцiйнiй дiяльностi, якi висували вам i Тимошенко?

    -- Хочу наголосити, що де-факто таких обвинувачень сьогоднi проти мене i Тимошенко в Українi нема. У нашiй державi була порушена тiльки одна кримiнальна справа на цю тему -- справа №49800. Саме в нiй було об'єднано всi, як ви кажете, звинувачення (а фактично фабрикацiю фактiв) проти Лазаренка i Тимошенко.

    Два тижнi тому, 18 листопада, справа проти Тимошенко була закрита остаточно Верховним Судом України. Стосовно Лазаренка такого рiшення нема тiльки тому, що наразi мене нема в Українi. Але на 99,9 вiдсотка обвинувачення проти мене у так званiй корупцiйнiй дiяльностi стосувалися саме спiвпрацi з компанiєю ЄЕСУ, тому iз закриттям справи проти Тимошенко фактично перестала iснувати i справа проти мене. Повна реабiлiтацiя!

    Iнакше й бути не могло, адже розкрутка Кучмою впродовж шести рокiв образу Лазаренка як найпершого корупцiонера була винятково полiтичною акцiєю.

    А щодо початку "київського" перiоду спiвпрацi з Тимошенко, то розпочався вiн наприкiнцi 1995 року, коли я був першим-вiце-прем'єром в урядi Євгена Кириловича Марчука. Тодi до мене звернулися керiвники кiлькох комерцiйних структур -- Макаров з "Iтери", Бакай i Шаров -- з "Iнтергазу" i Тимошенко -- з Єдиних енергетичних систем України. Суть звернення була така: борг держави перед Росiєю становить 1 мiльярд 400 мiльйонiв доларiв США, далi так господарювати для України неприпустимо. До слова, за безгосподарнiсть 1994 -- 1995 рокiв наша держава досi виплачує Росiї по 200 мiльйонiв доларiв на рiк. Оце i є цiна того питання!

    Пiдприємцi тодi запропонували, щоб держава бiльше не вiдповiдала за постачання газу. I це слушно, адже, скажiмо, в Нiмеччинi чи у Францiї держава не вiдповiдає за газовi борги. Комерцiйнi структури просили дозволити їм укладати контракти на забезпечення рiзних регiонiв України росiйським газом. Звiсно, як державний дiяч погодився. Далi все вiдбувалося, як заплановано.

    Протягом 1996-го i до липня 1997 року (я був першим вiце-прем'єром, а потiм прем'єр-мiнiстром) держава не мала жодного долара газового боргу перед Росiєю.

    Та коли на змiну уряду Лазаренка прийшов уряд Пустовойтенка, Кучма повернув стару систему. Було створено державну компанiю "Нафтогаз України", яка й зайнялася постачанням того самого росiйського газу. Як наслiдок, за два роки -- з середини 1997-го до середини 1999 року -- держава мала 1 мiльярд 900 мiльйонiв нового боргу перед Росiєю. Цей борг Україна сплачуватиме ще 15 рокiв тiльки тому, що тодi Кучмi були потрiбнi грошi на вибори i вiн разом з прем'єр-мiнiстром Пустовойтенком i головою НАК "Нафтогаз України" Iгорем Бакаєм просто вкрав їх у держави. I пiсля цього Кучма -- керiвник, який вже пiд час своєї першої президентської каденцiї завдав країнi удару на 3,3 мiльярда доларiв, мав нахабство звинувачувати у корупцiї людей, якi зумiли припинити це розорення держави?..

    -- Чому саме з Тимошенко ви вирiшили створювати свiй полiтичний проект?

    -- Всеукраїнське об'єднання "Громада" виникло у 1994 роцi, а у 1997 роцi я очолив цю партiю, Тимошенко стала моїм заступником. Причина такого кадрового посилення партiї полягала в тому, що i я, i Тимошенко, i iншi соратники по партiї "Громада" були переконанi: країну слiд очистити вiд нечистi кучмiзму. Для цього було заплановано спочатку перемогти на парламентських виборах, а потiм на президентських 1999 року демократично усунути Кучму вiд влади.

    -- Чи ображаєтеся ви на Юлiю Тимошенко за те, що в критичний для вас час вона вийшла з "Громади", створила на базi очолюваних вами партiї i парламентської фракцiї новi, лояльнi якийсь час до Кучми, фракцiю i партiю "Батькiвщина"?

    -- Ну, насамперед треба наголосити, що це було зроблено лише частково на базi "Громади", бо партiя ж нiкуди не зникла. Може, й можна було вистояти... Я не спiлкувався на цю тему з Юлею Володимирiвною. Гадаю, вона створила "Батькiвщину", щоб якоюсь мiрою вiдмежуватися вiд негативної iнформацiї про нашу дiяльнiсть, якою кучмiвська пропаганда "пресувала" суспiльство. Тiльки за 1999 рiк проти мене було 1027 негативних згадок у пресi! Кучма робив усе можливе, щоб народ повiрив: Лазаренко -- найбiльший у державi негiдник-корупцiонер.

    Це, на його думку, був найефективнiший шлях знiвелювати негативну iнформацiю проти ньогосамого, яку я оприлюднював, та за шумом довкола прiзвища Лазаренка розiкрасти всю Україну разом зi своїм зятем i ще трьома кланами. Пiд час другого термiну правлiння Кучми вони незаконно приватизували державну власнiсть на 50 мiльярдiв доларiв США.

    -- Кажуть, весь ваш бiзнес в Українi привласнили люди Кучми. Чи повертатимете його собi пiсля повернення в Україну?

    -- Бiзнесом я займався з 1990 до 1995 року. Пiсля цього немає i не може бути жодного факту про мою пiдприємницьку дiяльнiсть -- далi я займався тiльки державною дiяльнiстю. Всi пiдприємства, у створеннi яких я брав участь, справдi прибрали до рук Кучма i Пiнчук. Якщо пiсля повернення в Україну менi вдасться вiдтворити свiй бiзнес, то ним займатимуться iншi люди. Я ж планую працювати у Верховнiй Радi, моя головна мета -- полiтика.

    -- Деякi експерти стверджують, що затримка з остаточним оголошенням вам вироку є послугою американської влади українськiй. Щоби ви разом з "помаранчевими" партiями не працювали на тому ж антикучмiвському електоральному полi та ще й не створювали їм клопотiв своєю поiнформованiстю...

    -- По-перше, не йдеться аж про березень наступного року, як повiдомляли ЗМI. По-друге, його перенесення спричинене тiльки тим, що ми досi не отримали потрiбнi матерiали з української Генпрокуратури. Все блокував Пiскун, це було жахливо. Тепер всi необхiднi запити надiсланi новому генпрокурору Медведьку, i сподiваюся, що ми отримаємо потрiбнi документи.

    Нiяких полiтичних пiдтекстiв я тут не бачу, йдеться про суто юридичну процедуру. Є iнформацiя, яку я не хотiв би оприлюднювати, але висновок такий: не сумнiвайтесь, до виборiв я обов'язково повернуся в Україну.

    -- Якою ви бачите українську владу пiсля парламентських виборiв у березнi?

    -- Що б не заявляли Тимошенко чи Янукович, я впевнений, що прем'єр-мiнiстром стане представник Народного союзу "Наша Україна". Звичайно, у Вiктора Ющенка були певнi помилки, але я впевнений, що народ розбереться, хто є хто, i партiя Ющенка матиме змогу очолити парламентську бiльшiсть. Я впевнений, що на нiякий союз iз Януковичем не доведеться йти. Буде достатньо блоку Костенка, "Нашої України", партiї Мороза та деяких iнших партiй. Та й, врештi-решт, Блок Юлiї Тимошенко повинен зрозумiти свою iсторичну мiсiю -- не зациклюватися лише на iдеї прем'єрства свого лiдера, а думати про країну i пiдтримувати важливi починання нашого Президента.

    expres.ua

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.