• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Анатолій Зленко: "За політику треба платити"

    Опубликовано: 2005-12-05 12:04:00

    Анатолій Зленко, екс-міністр закордонних справ: "Заслугою української дипломатії є той факт, що розпочалися переговори щодо спрощення візового режиму"

    Росіяни вже приносять вдвічі менше документів до посольств Євросоюзу, ніж українці. Чому такий жорсткий візовий режим до українців?

    Я хотів би почати з того, що, по-перше, можна сказати, заслугою нашої української дипломатії є той факт, що розпочалися переговори щодо спрощення візового режиму. Спрощення. Не лібералізації, а спрощення, саме спрощення візового режиму. Відбувся вже перший раунд цих переговорів, де порушені відповідні питання. Я хотів би сказати так: я бачу, що спрощений режим передбачає скорочення відповідних документів, які має особа, яка просить візу, заповнювати і подавати. Друге питання - це скорочення, можливо, термінів очікування відповідної візи, яка дає право на в'їзд на ту, чи іншу країну.

    А третє - це визначення категорії громадян, які мають отримувати, або попадають в систему спрощеного режиму. Ми знаємо, що ми свого часу виступили з ініціативою про надання безвізового в'їзду іноземцям, скажімо, країнам Європейського союзу, Сполученим Штатам, Канада, Японія і Швейцарія - низка країн. Ми вже пішли на це давно вже, і наші іноземні гості цим користувалися. Україна так і не отримала на взаємній основі такі привілеї. Тому сьогодні йдеться так: я розумію, що це дипломатичний службовий паспорт, само собою зрозуміле...

    Так чому саме у відношенні до українців такий жорсткий візовий режим?

    Жорсткий візовий режим - він до всіх країн колишнього Радянського Союзу. Ми відкрили свої двері, ми пішли назустріч, тому що ми зробили свій європейський вибір. Ми показуємо, що ми цивілізована держава...

    А нам?

    А нам поки що, так би мовити, відмовляють в цьому. Але, я говорю, приємно те, що розпочався переговорний процес, Європейський Союз йде нам назустріч, і я сподіваюся, і абсолютно переконаний в тому, що ми зробимо те, що необхідно зробити для відношення.

    Скільки пройде часу від порушення до його вирішення? Ваші прогнози?

    Я так думаю, що раунд перший закінчився, ще декілька раундів щодо цього питання треба визначитись з документацією, відповідно виготовити. Думаю, що десь наприкінці першої половини наступного року нам вдасться вирішити це питання.

    Європейці вже півроку в'їжджають в Україну без віз. Але економісти переконані, що це завдає збитки нашій економіці

    Ну, звичайно. Ми видавали візи за певні кошти. Є в нас відповідні тарифи і так далі, і так далі... Але політика є політикою і, звичайно, за політику треба відповідно платити кошти. Я думаю, втрати тут є, але вони не такі значні, щоби перекрити всі наші намагання, всі наші устремління йти до Європейського Союзу, показати, що ми цивілізовані і так далі, і так далі... Можливо, цей наш крок і підштовхне до роздумів і інші країни йти таким же шляхом.

    Щось буде змінено в ставленні за кордоном до українських нелегалів?

    Головне питання, що сьогодні постає перед Україною і перед нашими нелегалами, це соціальний захист. Це отримання відповідного дозволу на працю, на працевлаштування за кордоном. Я хотів би сказати, що ця робота вже почалася, перша угода була підписана з Португалією, яка пішла назустріч. Ведуться переговори, я знаю, з Іспанією, ведуться переговори з іншими країнами, де мається на увазі розповсюдити саме ті положення, ті норми на наших нелегалів.

    А що це за норми?

    А це норми такі. Перш за все, це в'їзд в країну. Це законне працевлаштування. Це можливе передбачення соціального захисту цих громадян. Дуже прикро, коли виїздять. Я був свого часу послом Португалії і президент звертав увагу: "Як мені, каже, прикро вам говорити про те, що такі кваліфіковані люди з вашої країни, як лікарі, інженери - вони виконують просту, чорну роботу, і ми не можемо з цим змиритися". Я хотів би сказати: саме ці почуття, мабуть, і керували президентом тієї країни, що до того, щоб підписати відповідну угоду.

    Коли реально Україна отримає статус країни з ринковою економікою. Вже є відповідне політичне рішення, але скільки триватимете процедура?

    Є політичне рішення, дійсно, дуже важливе. Я хотів би сказати - це логічне завершення декількарічної роботи щодо надання такого статусу. Я думаю, що є процедурні, технічні питання, які мають вирішитися протягом одного-двох місяців. І ми отримаємо цей статус країни з ринковою економікою.

    "НТН"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.