• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Безголові

    Опубликовано: 2005-12-05 14:31:00
    Село помирає. Тихо і впевнено. Головні ж "реаніматори", замість того, щоб намагатися повернути "пацієнта" до життя, засукавши рукави, копають йому яму...
     
    Як є
     
    В свідомості наших людей вже давно міцно осів стереотип про сільського голову як про злодія та пройдисвіта. Що поробиш, - прикладів, підтверджуючих це, з роками тільки побільшало... Сьогодні прокуратурою області до суду для розгляду по суті направлено дев'ять кримінальних справ стосовно сільських голів. У більшості випадків голова або привласнив майно, або підробив документи, або, зловживаючи службовим становищем, виділив за хабар земельну ділянку.
     
    За результатами перевірок контрольно-ревізійного управління області виявлено численні факти порушень в роботі сільських голів. "Найчастіше ми виявляємо факти нецільового використання коштів, та їх недоотримання від оренди майна сільської ради," - розповідає начальник обласного контрольно-ревізійного управління Володимир Крупа. За словами начальника управління внутрішньої політики обласної державної адміністрації Ігоря Сабія, нерідко складається ситуація, коли "обранець громади" роками не знімає орендну плату за користування приміщеннями та не стежить за надходженням податків від підприємців. Більшість опитаних нами голів райдержадміністрацій констатують, що лише третя частина сільських голів більш-менш справляються зі своїми обов'язками.
     
    "Безвідповідальності голів сіл сприяє, в першу чергу, їх безконтрольність, адже за законом сільський голова не підпорядкований жодній із владних структур" - твердить заступник голови хмельницької ОДА Анатолій Нестерук. Згідно Закону України "Про місцеве самоврядування" позбавити голову посади може лише громада, суд і смерть.
     
    Для відкликання неугодного людям голови громаді необхідно ініціювати референдум, за який достатньо висловитися десятій частині селян, котрі мають право голосувати. Природно, що саме ініціатива громади мала б бути караючою рукою, від якої найчастіше летіли б голови... Втім, досі в області не було жодного подібного прикладу відкликання голови. Натомість доводиться констатувати повну пасивність селян. За словами начальника відділу роботи зі зверненнями громадян хмельницької ОДА Надії Лисик щомісяця на сільських голів надходить одна-дві скарги...
     
    "В більшості сіл люди безвідповідально підійшли до вибору сільського голови. Як правило, під час виборів, на селі "працює" кілька ініціативних груп, які просувають "свою" людину і часто для того, щоб бути обраним, кандидату, достатньо бути "нормальним мужиком". А вже пізніше всі дивуються, коли цей "нормальний мужик" починає виділяти землю незрозуміло кому, красти та зневажати громаду," - коментує Анатолій Нестерук.
     
    Якби могло би бути
     
    Село Пашківці Староконстянтинівського району. Минулого року саме його сільська рада на чолі з головою Миколою Кравчуком стала переможцем обласного конкурсу серед сільських і селищних рад за кращий санітарний стан та благоустрій території. При визначенні переможців враховувалося утримання в належному стані вулиць, майданів, присадибних територій, парканів, тротуарів, зелених насаджень, сільських цвинтарів, звалищ, складів міндобрив, розбудова інфраструктури села, розвиток спортивної та культурно-масової роботи тощо.
     
    Сьогодні в трьох селах (Пашківці, Попівці, Гребнина), які належать до Пашківецької сільської ради та головою яких є Микола Шевчук, проживає 2970 жителів. На них припадає одна амбулаторія сімейної медицини (з денним стаціонаром), фельдшерсько-акушерський пункт, два клуби (відремонтовані, один навіть з газовим опаленням), три школи (дві з комп'ютерними класами), є газ та водопровід. При цьому всі центральні вулиці сіл заасфальтовані, решта має тверде покриття. З житлом в селі сьогодні дефіцит - невеличка хатина коштує 8-10 тисяч доларів. З інтервалом 5 хвилин між селом та районним центром курсує маршрутка. Але так було не завжди.
     
    "Коли в дев'яносто восьмому році я почав працювати головою, на сільраді висіло боргів більш ніж на 37 тис. гривень, - розповідає Микола Шевчук, - Було зрозуміло - якщо не діяти, ситуація швидко ускладнюватимметься. Тоді разом з депутатами сільради для обслуговування об'єктів соціального призначення села було вирішено створити комунальне сільськогосподарське підприємство "Поділля". Гроші на створення підприємства - 800 гривень, - вирішили взяти з бюджету села.
     
    Згодом, до речі, через це у нас виникли чималі проблеми. Після першої ж перевірки контрольно-ревізійним управлінням, прокуратурою було порушено справу по факту нецільового використання коштів. Врятувало те, що на той час ми вже зібрали урожай і повернули гроші до бюджету," - продовжує Микола Петрович. З часом від підприємства в селі вже працювала перукарня та два продовольчі магазини, почали вкладати кошти у рибне господарство. А ще згодом, трошки "розкрутившись", придбали обладнання для пилорами, налагодили лісогосподарство.
     
    Крім того, було вирішено питання зі збутом молока та м'яса. Сьогодні Пашківецьке КСП обробляє близько 100 гектарів землі, рентабельність підприємства складає 51 відсоток, валове виробництво перевищує 400 тисяч гривень, чистий прибуток за минулий рік склав близько 230 тисяч. До того ж, на території села зареєстровано 35 приватних підприємців, працюють дві крупні агрофірми. Всі вони сплачують до бюджету села податки.
     
    "Бюджет Пашківецької сільської ради нині складає 173 тисячі гривень, та з початку року, завдяки діяльності підприємства, ми вже використали 350 тисяч. За статутом підприємства, сільська рада може вилучати до 75 відсотків прибутку КСП на розвиток соціальної сфери та інфраструктури села," - підсумовує Микола Шевчук. - Сьогодні завдяки комунальному підприємству сільська рада має змогу виділяти кошти на медикаменти нужденним селянам, допомагати з вугіллям тим, чий будинок з технічних причин не підлягає газифікації, та возити сільських дітей на відпочинок. "Живемо сьогодні, як при розвиненому соціалізмі, двадцять років тому," - посміхається Микола Петрович.
     
    Хто б міг подумати...
     
    Згідно Закону України "Про місцеве самоврядування" сільський, селищний голова: забезпечує підготовку програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм з інших питань самоврядування, місцевого бюджету та звіту про його виконання. Скликає загальні збори громадян, є розпорядником бюджетних, позабюджетних, цільових коштів, використовує їх лише за призначенням, визначеним радою... Представляє територіальну громаду у відносинах з державними органами, іншими органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями а також у міжнародних відносинах відповідно до законодавств...
     
    Забезпечує організацію охорони громадського порядку і громадську безпеку на відповідній території, дотримання законності та належну організацію роботи місцевої міліції, звертається до суду щодо визнання незаконними актів інших органів місцевого самоврядування, місцевих органів виконавчої влади, підприємств, установ та організацій, які обмежують права та інтереси територіальної громади. Не рідше одного разу на рік звітує про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами"...
     
    Чому вони не працюють
     
    Сергій Мельник, заступник голови Хмельницької обласної державної адміністрації.
     
    - Головна функція сільського голови - об'єднувати громаду. Сьогодні ж у більшості випадків їхня робота зводиться лише до розподілу коштів. Не більше. Виною тому непрофесіоналізм, більшість нинішніх сільських голів просто не готові до роботи, покладеної на них громадою.
     
    Ігор Сабій, начальник управління внутрішньої політики Хмельницької обласної державної адміністрації.
     
    - Вважаю, більшість з цих людей просто не на своєму місці. Неспроможні, або не хочуть змінювати ситуацію. На жаль, сьогоднішнє самоврядування на селі - це самоврядування на папері. Люди, вибираючи голову, забувають що "хороший хлопець" - не професія.
     
    Василь Кравчук, голова Теофіпольської райдержадміністрації.
     
    - Людина знає, що застрахована на чотири роки, отримує свої 500-800 гривень зарплатні, плюс преміальні, має два вихідні і нічим особливо не переймається. Вирішувати серйозні питання вони нездатні і навіть прибрати на території сільської ради: поскошувати бур'яни, трішки щось підфарбувати для нинішніх сільських голів архіважка проблема.
     
    Анатолій Нестерук, заступник голови Хмельницької ОДА
     
    - Головна проблема в тому, що ці люди не є лідерами. Хтось користуючись безкарністю, сховався за громадою, хтось просто зневірився і змирився.
     
    Микола Шевчук, голова Пашківецької сільської ради Старокостянтинівського району.
     
    - Чому не працюють? А навіщо? Зарплатня ж від цього не залежить. Сьогодні заробітна плата сільського голови села з населенням 300 чоловік така ж, як і в того голови, в селі в якого проживає майже 3 тисячі чоловік.
     
    Ну, викличуть, зроблять раз на рік взбучку і на цьому все закінчиться... Можна, особливо не напружуючись, жити і горя не знати!
     

    "Поділля"

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.