• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Експерт-опитування: "Яка мета приїзду держсекретаря США Кондолізи Райс до України?"

    Опубликовано: 2005-12-06 16:42:00

    7 грудня до України з візитом прибуде Державний секретар Сполучених Штатів Америки Кондоліза Райс, під час якого відбудеться її зустріч з Президентом Віктором Ющенком.

    У зв'язку з цим Центр досліджень політичних цінностей звернувся до політичних експертів із питанням:

    "Яка мета приїзду держсекретаря США Кондолізи Райс до України?"

    Валерій Чалий (директор міжнародних програм Українського Центру економічних і політичних досліджень ім. О. Разумкова):

    "З одного боку - це звичайна практика, коли держсекретар Сполучених Штатів здійснює візити в ті чи інші регіони. Те, що при цьому запланована зустріч з Президентом України свідчить про увагу, яка приділяється Сполученими Штатами розвитку відносин з Україною. Важливо, що ця зустріч відбудеться на фоні певної паузи в реалізації тієї декларації яка була підписана президентами України і Сполучених Штатів у Вашингтоні в квітні 2005 року. Для України важливо звірити годинники, а також почути позицію Кондолізи Райс стосовно шляхів і механізмів розвитку стосунків України зі США".

    Олесь Доній (голова Центру досліджень політичних цінностей):

    "Під загрозою втрати влади "помаранчевою коаліцією" на парламентських виборах західні країни почали демонструвати не лише увагу до України, а й здійснювати конкретні кроки на підтримку країни. В той же час США має моніторити цю підтримку. Тому візит Кондолізи Райс - це перевірка: а чи в коня корм?

    Окрім неформальної підтримки, влади цілком очевидно, що США водночас налагоджуватимуть стосунки з опозицією. Це не означатиме, що США стануть таємно підтримувати Партію Регіонів, але посилення контактів від імені формальних незалежних фундацій, які мають вихід на Держдеп, буде достатньо. Мета таких контактів - зменшити однозначну орієнтацію Партії Регіонів лише на Москву".

    Михайло Погребінський (директор Центру політичних досліджень і конфліктології):

    "Оскільки Кондоліза Райс проводить турне по Європі, то чому б не заїхати до України, яку США розглядають як важливого партнера в своїй східноєвропейській політиці. Треба дати зрозуміти, що керівництво Сполучених Штатів Америки й надалі підтримує Ющенка, та сподівається на укріплення позицій щодо євроатлантичного вибору. Так що було б просто дивним, якщо б вона оминула Україну. Мені видається, що зараз, після того, як Україна продемонструвала готовність іти на зустріч будь яким побажанням неоконсервативних політиків Сполучених Штатів, що було яскраво продемонстровано підтримкою Ющенком ініціативи Брюса-Джексона про створення Співдружності демократичного вибору, треба надати символічну підтримку курсу, який абсолютно влаштовує Сполучені Штати, а саме ту частину політичної еліти США, яка сподівається на те, що Україна буде провідником їхніх інтересів в Європі".

    Володимир Полохало (керівник проекту "Політична думка"):

    "Завжди є задекларована мета: те що буде обговорюватися і буде надбанням преси - дійде до населення. Але Кондоліза Райс належить до тих стратегічних американських політиків, які насамперед впливають на вироблення стратегії й зовнішньополітичного курсу США. І в цьому сенсі звичайно буде її цікавити в першу чергу, якою буде Україна після парламентських виборів, з якою Україною будуть будувати стосунки Сполучені Штати Америки: чи це буде Україна Віктора Ющенка, чи Юлії Тимошенко або Віктора Януковича? А від цього залежать і корективи, які можуть бути внесені американськими стратегами, розробниками американської зовнішньої політики, і загалом увага США до внутрішньополітичних процесів, які відбуваються в Україні, що обумовлюватиме і спроможність нашої держави формувати ту чи іншу зовнішню політику. Виборчий контекст, я думаю, буде основним. Але йдеться також про те, що для Кондолізи Райс буде цікаво вивчити ті чинники, які призвели до безпрецедентного, швидкоплинного падіння рейтингу Віктора Ющенка і втрати ним авторитету серед населення, а також які ризики в Українсько-Американських стосунках можуть проявитися через це падіння.

    Україна де-юре з першого січня стає парламентсько-президентською республікою. У цьому сенсі звичайно для американської стратегії важливо знати реальні ресурси й можливості впливу тих чи інших політичних фігур, уже в умовах нової політичної системи. Отже, основними темами зустрічі будуть: ресурси основних політичних гравців, конфігурація основних політичних сил, перспективи найбільш впливових акторів українського політичного класу і як це може позначитися на зовнішньополітичних орієнтаціях та пріоритетах тих, хто визначатиме реальну внутрішню і зовнішню політику".

    Андрій Єрмолаєв (президент Центру соціальних досліджень "Софія"):

    "По-перше, наскільки мені відомо, Кондоліза Райс проводить ціле турне по країнах Центральної і Східної Європи, і в цьому сенсі Україна є одним із компонентів цього вояжу. Другий момент: слід враховувати, що пані Райс приїде в Україну, як то кажуть, по гарячих слідах проведеного форуму "Україна-ЄС" та проведеної паралельно з форумом конференції країн, які заявили про створення Співдружності демократичного вибору. Тобто вона приїздить в умовах новоствореної геополітичної реальності в Центрально-Східній Європі. У всякому разі так вважають еліти держав, які заявили про таку ініціативу. Я думаю, що головна мета пані Райс - це забезпечити своєчасну геополітичну підтримку цьому проекту. Другий важливий момент: надати своєчасну дипломатичну підтримку пану Ющенку, який розпочав активну підготовку до виборчої кампанії, і тим більше, що Сполучені Штати об'єктивно зацікавлені в тому, щоб за підсумками парламентських виборів правляча партія влади "Наша Україна" і її союзники отримали більшість, та мали б можливість підтвердити свою владу за допомогою формування правлячої парламентської коаліції. А для цього необхідно, щоб ці геополітичні ініціативи, які зараз висуває нова влада, скажімо так, користувались попитом, отримували високий рейтинг.

    Я не виключаю, що Сполучені Штати будуть робити спробу втрутитись в ту надзвичайно гостру ситуацію, яка зараз складається у відносинах України й Росії. Американська дипломатія добре розуміє, що у випадку, якщо буде допущено похолодання у стосунках, і, як підсумок, нова економічна війна між Україною та Росією, постраждає у першу чергу нова влада, її імідж, позиції, а можливо навіть це призведе до фактичної зміни влади. У всякому разі, в умовах можливої економічної кризи, команда Ющенка може просто втратити владні важелі. Цей візит збігається в часі з початком нового раунду переговорів у газовому питанні, і я допускаю, що американська дипломатія зробить спробу віднайти свої аргументи на користь того, щоби Росія погодилась на перехідний період пов'язаний з ціновою тарифною політикою стосовно України. Тобто це такий собі рятувальний вояж у питаннях економіки.

    Звичайно ж, нинішня ситуація потребує корекції короткострокових стратегій України та Сполучених Штатів. Я нагадаю, що США зацікавлені у єдності "помаранчевих сил", в збереженні певного політичного формату переможців, а відповідно, і переможених, але, як показує практика, ці побажання не реалізовуються в житті. Більше того, початок виборчої кампанії супроводжується фактичним розколом "помаранчевої команди" і, звичайно, за цих обставин адміністрація США, а зокрема її офіційні представники, мають визначитися, хто буде надалі користуватись преференціями. Я думаю, що саме в цей час буде вирішуватися питання: чи буде надалі пані Тимошенко користуватися іміджем одного із демократичних лідерів і відповідною підтримкою Сполучених Штатів? Я нагадаю, що зовсім недавно провідні н'юзмейкери від США говорили про необхідність примирення Тимошенко і Ющенка. Як показує час, примирення не відбулося, і Тимошенко може скласти тепер загрозу Ющенкові та його політиці. Це є проблема, яка, на мою думку, буде обговорюватись".

    Дмитро Видрін (директор Європейського інституту інтеграцій та розвитку):

    "Явное - это встреча с Президентом Ющенко. Не явное, я думаю, она хотела бы встретиться с женщиной, с которой она сегодня делит первое место по популярности в мире - с Юлией Тимошенко. Поэтому, я уверен, что встреча двух таких замечательных женщин состоится".

     "УКРАЇНСЬКИЙ ВИБІР"    

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.