• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Україна і Росія домовляться про газ і без Європейського Союзу

    Опубликовано: 2005-12-08 17:14:00
    Україна і Росія зуміють домовитися про постачання газу на наступний рік і без посередництва Європейського Союзу. Так вважають українські та європейські експерти, які коментують повідомлення у російській пресі про те, що на самміті ЄС-Росія у Брюсселі російські урядовці домагатимуться підтримки Європи на переговорах з Україною.
     
    Щороку десь о цій порі Україна і Росія розпочинають суперечку навколо цін на газ. Експерти вже настільки звикли до грізних передноворічних політичних заяв сторін, що не звертають на них особливої уваги. Незворушними їх залишили і нинішні спроби Росії вплинути на позицію України за допомогою Брюсселю.
     
    Говорить французький експерт з газових питань Жером Ґіє: "Нині росіяни кажуть, що ціна на газ виросла, і ми б хотіли отримати від українців більшу оплату. Але мені важко сказати, як вони можуть цього домогтися. Тому вони і намагаються втягнути Європейський Союз у цю суперечку, але навряд чи європейці відгукнуться, бо їх цікавить лише, щоб російський газ до них дійшов безпечно. І якщо виникнуть якісь проблеми, європейці звинувачуватимуть у них росіян, а не українців".
     
    Як пояснює Жером Ґіє, який впродовж кількох років співпрацював з Ґазпромом, справа у тому, що європейці купують газ українському західному кордоні, а доставка його туди - це відповідальність росіян. Тому домовлятися з українцями їм доведеться у будь-якій ситуації.
    З іншого боку, як вказують експерти, намагаючись виставити українців як ненадійних партнерів, росіяни можуть грати дещо складнішу гру. "Вони можуть сказати: дивіться, на українців не можна покладатися, тому давайте фінансуйте інший шлях газогонівпо дну Балтійського моря в обхід України", - говорить Жером Ґіє.
     
    На думку українського експерта з енергетичних питань Івана Полтавця, така тактика Росії може принести результати, бо не зустрічає серйозного опору з боку України: "Росія активно використовує ці переговори для того, що створити тиск навколо - у себе в пресі, в європейській пресі. А Україна, на жаль, не використовує цей важіль, і це, на мою думку, є програш у стратегії".
     
    Як погоджуються обидва експерти, північний нафтопровід навколо України найімовірніше буде збудовано, і Україна навряд чи багато втратить від цього, бо йдеться про транспортування додаткового російського газу до Європи. Але якщо Росії вдасться переконати європейців у ненадійності українського партнерства, то вона зможе змусити їх профінансувати побудову газогонів такої потужності, які б істотно зменшили значення України, як транзитної держави. І у цьому випадку Україна може втратити своє стратегічні позиції, вважають аналітики.
     
    “Радіо Свобода”
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.