• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • 12 грудня в Україні відзначатиметься День Сухопутних військ

    Опубликовано: 2005-12-09 12:45:00
    12 грудня в Україні відзначатиметься професійне свято - День Сухопутних військ, яке встановлено Указом Президента України у 1997 році. Сухопутні війська складають майже половину від всіх Збройних Сил України і є головним носієм бойової могутності незалежної Української держави. За своїм призначенням та обсягом покладених на них завдань вони відіграють вирішальну роль у виконанні Збройними Силами своїх функцій як у мирний, так і у воєнний час.
     
    Сучасні Сухопутні війська ЗС України – це міцний моноліт механізованих і танкових військ, ракетних військ і артилерії, аеромобільних військ, армійської авіації, спеціальних військ, частин та установ технічного й тилового забезпечення. До складу Сухопутних військ входять також військово-навчальні і медичні заклади, система військових комісаріатів, мережа центрів та установ культури, просвіти і дозвілля.
     
    Основу керівництва угрупованням Сухопутних військ складають оперативні командування: Південне - зі штабом в Одесі, Західне – у Львові та Територіальне управління “Північ” - у Чернігові. Вони відповідають за одну і ту ж територію як в мирний, так і у воєнний час, що дозволяє при виконанні завдань організовувати і підтримувати тісну взаємодію з місцевими органами самоуправління і найповніше використовувати місцеві ресурси в інтересах Збройних Сил України.
     
    Сьогодні у Сухопутних військах ЗС України триває процес розвитку сухопутної компоненти Об’єднаних сил швидкого реагування. В основу бойової підготовки з’єднань, військових частин і підрозділів, що входять до складу ОСШР, покладено проведення повномасштабної підготовки органів управління, удосконалення набутого польового вишколу особового складу, здатність виконувати завдання за призначенням. Тому, безумовно, пріоритет надається підготовці саме цих військових частин і підрозділів.
     
    Завдяки цілеспрямованій роботі у 2005 році вдалося виконати плани і програми підготовки військ з основних предметів навчання на 90% (у 2004 році – 80,5%). У тому числі у з’єднаннях та військових частинах Об’єднаних сил швидкого реагування на 100% (у 2004 році – 83%), Основних сил оборони – на 80% (у 2004 році – 75 %).
     
    У практику підготовки військ цілеспрямовано впроваджувалися нові форми і способи виконання завдань з урахуванням досвіду ведення бойових дій у сучасних збройних конфліктах і миротворчих операцій. Так вперше за останні роки частини та підрозділи механізованих і танкових військ, що входять до складу сухопутної компоненти Об’єднаних сил швидкого реагування, обов’язково виконували вправи стрільб з бойових машин у русі.
    У ході проведення батальйонних тактичних навчань з бойовою стрільбою вперше за три останні роки були здійснені пуски керованих ракет протитанковими підрозділами 72-ї окремої Гвардійської механізованої бригади.
     
    Значно підвищилась інтенсивність заходів бойової підготовки з бойовою стрільбою артилерії у ході проведення табірних зборів. Проведення тактичних навчань з артилерійськими підрозділами, що озброєнні системами “Гіацинт” та “Ураган”, надало можливість привести артилерійські бригади та реактивні артилерійські полки в готовність до виконання завдань за призначенням.
     
    Вперше за останні чотири роки було проведено тактичні навчання всіх зенітних ракетних полків “Оса-АКМ”, в ході яких виконано 30 бойових пусків зенітних керованих ракет. Кількість офіцерів та військовослужбовців за контрактом, які мають досвід бойових стрільб збільшилася в 6 разів, і склала 65%. В цьому році вперше наліт екіпажів армійської авіації Сухопутних військ досяг позначки близько 60 годин.
     
    Повністю виконано програму стрибків з парашутом аеромобільними частинами та з’єднаннями Сухопутних військ. В цьому році “крилаті піхотинці” виконали 21.246 стрибків, майже тисяча з них - з літака Іл-76МД. А військовослужбовці 95-ї окремої аеромобільної бригади отримали на озброєння та опанували 313 комплектів нової парашутної системи „ДПС”, розробку і виробництво яких було здійснено у Науково-дослідному інституті аеропружних систем (м.Феодосія).
     
    Готовність підрозділів Сухопутних військ, що входять до складу ОСШР, до виконання завдань за призначенням було перевірено в ході оперативно-тактичного навчання “Реакція-2005”. Їх високо оцінив Президент України - Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Віктор Ющенко, який спостерігав за перебігом заключного етапу навчання на Житомирському полігоні, де діяли підрозділи 72-ї окремої Гвардійської механізованої бригади.
     
    30-а окрема механізована бригада, що дислокується у Новоград-Волинському, бере участь у пілотному проекті з переведення на 100% комплектування військовослужбовцями за контрактом. Для цього з’єднання у вищих військових навчальних закладах було підготовлено в якості експерименту 56 головних сержантів. Крім того, у 169-му навчальному центрі Сухопутних військ „Десна” було здійснено підготовку першого набору сержантів-інструкторів у кількості 28 чоловік, які в майбутньому стануть основною ланкою навчально-виховного процесу навчальних полків і батальйонів.
     
    Поступово здійснюється переоснащення підрозділів Сухопутних військ на модернізовані або нові зразки військової техніки. В цьому році 1-а окрема Гвардійська танкова бригада отримала перші 17 модернізованих танків Т-64БМ “Булат”, які відповідають сучасним зразкам світового танкобудування.
     
    Наступний, 2006 рік, стане у Сухопутних військах роком початку виконання Державної програми розвитку Збройних Сил України на 2006-2011 роки. Відповідно до неї у Сухопутних військах відбуватиметься корінна реорганізація системи управління. Зокрема, командування цього виду заплановано трансформувати у штаб, на базі оперативних командувань створюватимуться територіальні управління, які займатимуться мобілізаційними питаннями та питаннями територіальної оборони. Також передбачається перепідпорядкування армійських корпусів начальнику штабу Сухопутних військ.
     
    Також 2006 рік стане роком повного завершення формування структури сухопутної компоненти Об’єднаних Сил швидкого реагування та початком їх інтенсивного розвитку.
    Якісному виконанню завдань з нарощування бойової підготовки частинами та з’єднаннями Сухопутних військ сприятиме розмежування функцій між оперативно-тактичними об’єднаннями та з’єднаннями. Тобто армійські корпуси займатимуться виключно бойовою підготовкою, інші ж функції покладатимуться на оперативні командування.
     
    Ще одним важливим напрямом підготовки військ, який надає унікальна можливість збагатити досвід виконання специфічних військових завдань, є миротворчість. Починаючи з липня 1992 року, майже 20.000 військовослужбовців Сухопутних військ України брали активну участь у миротворчих операціях. На сьогодні більше 1600 військовослужбовців Сухопутних військ ЗС України виконують шляхетну і відповідальну місію із забезпечення миру і стабільності у 9 країнах світу.
     
    Участь з’єднань та частин Сухопутних військ України у навчаннях з миротворчої тематики в рамках та дусі програми НАТО “Партнерство заради миру” не тільки відіграє значну роль у підготовці Сухопутних військ, а й сприяє зміцненню міжнародного авторитету нашої держави. Щорічна програма передбачає цілу низку різноманітних заходів – від широкомасштабних військових маневрів до представницьких семінарів. Набутий досвід допомагає ефективно діяти в операціях з підтримання миру, у пошуково-рятувальних операціях, та при наданні гуманітарної допомоги.
     

    Прес-служба МО

    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.