• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко: Збереження і відбудова «Софії Київської» є завданням гуманітарної політики

    Опубликовано: 2005-12-09 15:28:00
    Проект комплексного збереження, відновлення та відбудови Національного заповідника «Софія Київська», про який йшлося під час робочої наради за участю Президента, передбачатиме три складові: відновлення та реставрацію Софійського собору; відбудову та відновлення будинку Митрополита та Брами Заборовського; регенерацію прилеглої території;
     
    Віктор Ющенко заявив, що збереження і відбудова «Софії Київської» є завданням гуманітарної політики нинішньої влади. «Кожна із трьох складових великого цілісного проекту надзвичайно важлива і найскладніша в історії українських відновлювальних та реставраційних робіт», – наголосив Глава держави.
     
    Проект відновлення та реставрації Національного заповідника «Софія Київська» передбачає оцінку та експертизу нинішнього стану будівлі та іконографії, відновлення куполу та реставрацію бань, мозаїчної підлоги, ремонт системи кондиціонування, реставрацію підвальних приміщень.
     
    Проект відбудови та відновлення будинку Митрополита та Брами Заборовського передбачає збереження всіх історичних нашарувань та перебудов (будинок перебудовувався тричі) із подальшим створенням у відновленому приміщені Музею архітектури України школи графіки, залу урочистих подій.
     
    Проект регенерації прилеглої території передбачає відновлення усієї території Національного заповідника та будівель на ній, заміни інженерно-технічних мереж. Також передбачається благоустрій території із врахуванням історичних особливостей попередніх насаджень.
     
    Крім того, проектом буде передбачено побудову навколо Національного заповідника супутнього туристичного сервісу (готелю, ресторанів, паркінгу, сувенірних магазинів). Президент України закликав вітчизняний бізнес підключитися до процесу відродження національної святині. В. Ющенко запропонував створити при Софії Київській раду меценатів, куди зможуть увійти зацікавлені представники бізнесу, які зможуть допомогти у реалізації цього проекту. «Буде дуже важливо, якщо рада меценатів поставить для себе вищий інтересом – інтерес розвитку і збереження національних святинь. Цей інтерес має бути вищим будь-якого політичного інтересу чи економічного», – зазначив він. Про це ELCOMART Политика повідомила прес-служба Президента.

    Серед представників бізнесу, готових долучитися до проекту – власник холдингу СКМ Ринат Ахметов. На нараді були присутні Перший заступник Глави Секретаріату Президента України Іван Васюник, Київський міський голова Олександр Омельченко, директор Національного заповіднику «Софія Київська» Неля Куковальська.

    Серед представників бізнесу, готових долучитися до проекту – власник холдингу СКМ Ринат Ахметов. На нараді були присутні Перший заступник Глави Секретаріату Президента України Іван Васюник, Київський міський голова Олександр Омельченко, директор Національного заповіднику «Софія Київська» Неля Куковальська.
    Довідка. Національний заповідник «Софія Київська» налічує 54 пам’ятки архітектури. Як стверджують працівники заповідника, за останні 200 років жодного разу не було здійснено цілісного відновлення та реставрації «Софії Київської» та прилеглих до неї територій. Остання спроба реставрації Софійського собору та деяких будівель була у 70-і роки минулого століття.
     
    ELCOMART Политика
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.