• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Громадському телебаченню бути, але коли саме невідомо

    Опубликовано: 2005-12-15 10:27:00
    Спершу Національній телекомпанії треба створити низку якісних програм та підвищити рейтинг, вважає президент Ющенко. Після кількох перенесень зустрічі, він завітав до журналістів Першого каналу.

    Президент Ющенко доручив розробити план дій, «дорожню карту» для створення на базі НТКУ суспільного телебачення. Журналісти ж переймалися тим, щоб ця ідея не перетворилася на ще один довгобуд.

    Коридори Національної телекомпанії. Прибиральниці миють підлогу навіть там, де не запланована проходка президента. Сам Ющенко тим часом оглядає прилеглу до телецентру територію. Каже, за 5 років тут постане телевізійне містечко. Наступного місяця буде оголошено конкурс, як краще забудувати це місце і за чиї гроші.

    Віктор Ющенко, Президент України:

    "Що з цим «олівцем» робити, що робити з цим входом. Бо ми живемо, як у собачому серці – через чорний, через задній хід ходимо на роботу. Все це треба змінювати".

    Як змінилося телебачення, Ющенко подивився в апаратних. Президенту показали хроніку.

    Президент наспівав мелодію та спустився до фільмосховища, подивився архів. Магнітні плівки сипляться. Їх потрібно негайно оцифрувати. Це коштуватиме майже 2 мільйони гривень. Ющенко пообіцяв врахувати ці гроші при плануванні держбюджету. Журналістів «Новин» закликав говорити про владу неупереджено. Зі свого боку пообіцяв: буде більше доступу до інформації та громадське телебачення.

    Віктор Ющенко, Президент України:

    "Політично не існує дискусії – бути чи не бути громадському телебаченню. Безумовно, бути. Я не хотів би, щоб творилися спекуляції. Я можу це тричі повторити – бути, бути громадському телебаченню. Народити проект дуже легко. Але дати відповідь на те, хто буде робити продукт. Якої якості цей продукт? Хто його буде фінансувати?"

    Відповіді на ці запитання немає. За словами гуманітарного віце-прем»єра Кириленка, за основу створення громадського телебачення взято концепції журналістів Шевченка і Ткаченка. Зараз ці концепції доопрацьовуються. Вивчається досвід європейських держав.

    В’ячеслав Кириленко, віце-прем`єр-міністр з гуманітарних питань:

    "На якомусь етапі буде змішане фінансування, але ми не можемо розглядати такі варіанти, які передбачають дуже довгострокове і основне фінансування лише з бюджету".

    В ідеалі уряд хоче, щоб гроші з держбюджету запустили громадське мовлення, а потім вже діяв механізм: суспільний запит – суспільне фінансування. Керівництво НТКУ зустріччю з президентом задоволене.

    Віталій Докаленко, президент НТКУ:
     
    "Ми отримали підтвердження виконання плану розвитку компанії і основне, що ми готуємо канал до переходу до суспільного мовлення".

    Коли такий перехід відбудеться невідомо. Більшість експертів вважає, що це буде поетапно і реальні зрушення розпочнуться вже 2007-го року.
     
    "Перший канал"
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.