• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко заявив про підвищення цін на газ для населення

    Опубликовано: 2005-12-15 10:35:00
    Україна має намір реалізовувати російський газ за лібералізованими цінами спочатку в індустріальному секторі національної економіки, поступово підвищуючи його вартість для комунального та приватного секторів. Про це сказав сьогодні в інтерв’ю УТ-1 Президент України Віктор Ющенко, зазначивши, що такий підхід дасть можливість завершити опалювальний сезон на приватному та комунальному рівнях за існуючими сьогодні «традиційними цінами» або «з невеликим підвищенням протягом другого кварталу наступного року». Йдеться, пояснив Президент, про ту частину російського газу, яка вийде за межі паритетного балансу закупівлі з урахуванням нових транзитних цін. Про це ELCOMART Политика  повідомила прес-служба Президента.
     
    У цьому контексті Президент висловив переконання, що ряд основних галузей індустріального сектору, наприклад, металургія та машинобудування – є настільки рентабельними, що здатні витримати підвищення цін на російський газ. Водночас необхідно шукати «компроміс» для хімічного виробництва. Говорячи про комунальну та приватні сфери, Президент зазначив, що в даному випадку питання можна значною мірою вирішити за рахунок національного видобутку газу.
     
    Президент також наголосив на необхідності зниження енергоємності економіки України та розробки нової енергетичної концепції держави – це, на його думку, має стосуватися всіх сфер. «Нам треба представити нову енергетичну концепцію України, яка б говорила, як реформувати вугільну галузь, як вийти по завершеному циклу роботи з ураном, використовуючи його на термоядерне паливо, закінчити тему видобування газу у шельфі Чорного, Азовського морів, запустити нову програму – до речі, ми її з грудня місяця запускаємо – по старих, закритих нафто- і газоскважинах, де збереглося біля 60 відсотків ресурсу. Зрештою, мова йде про альтернативні джерела», – сказав В. Ющенко, зазначивши, що це питання обговорювалося днями на засіданні РНБОУ.
     
    «Моя мета – забезпечити повну енергетичну незалежність України», – заявив Глава держави. Президент також висловив переконання, що Україна зможе викуповувати російський газ за новою ціною, якщо буде підвищено ціну за транзит російського газу до Європи.
     
    «На обсяг транзиту в 2006 році ми з Росією могли б частково лібералізувати ціну разом з лібералізацією ціни на газ, який ми закуповуватимемо в Російській Федерації. Якщо Україна надає послуги з транзиту, в рамках нових цін ми отримаємо новий фінансовий ресурс, за який ми зможемо викуповувати той самий газ за новою ціною», – сказав він. В. Ющенко зазначив, що українська сторона наполягає на поетапному вирішенні питання переходу на грошові розрахунки з Росією в газовій сфері.
     
    ELCOMART Политика
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.