• Головна / Main Page
  • СТРІЧКА НОВИН / Newsline
  • АРХІВ / ARCHIVE
  • RSS feed
  • Ющенко привітав суддів з їхнім професійним святом

    Опубликовано: 2005-12-15 14:03:00
    Президент України Віктор Ющенко привітав суддів з їхнім професійним святом. У своєму виступі на сьогоднішньому урочистому засіданні Верховного Суду України з нагоди Дня працівників суду Глава держави наголосив, що бачить перед собою «національну еліту, найповажнішу національну аудиторію». «Я переконаний, ви є взірцем для мільйонів людей», – сказав Президент, побажавши суддям високої професійності, успіхів у їхній роботі та благополуччя. Про це ELCOMART Политика  повідомила прес-служба Президента.
     
    Президент нагадав про визначне рішення ВСУ, яке той прийняв рік тому під час президентської виборчої кампанії, визнавши другий тур виборів фальсифікованим. Віктор Ющенко наголосив, «що мораль та відданість верховенству права» працівників Верховного Суду вберегли суспільство, яке «стояло за кілька кроків від громадянської війни» від деструктивних дій. За словами Президента, це рішення викликало «велику громадську підтримку, ренесанс довіри громадян до судової системи, держави, влади».
     
    Президент ще раз наголосив, що принципи демократії, свободи слова та верховенства права є для нашої країни «фундаментальними цінностями, утвердження яких ми сьогодні потребуємо». Значну увагу Глава держави приділив судовій реформі, що стартує в Україні наступного року. Він підкреслив, що реформа є тим викликом, на який «нескладно дати відповідь при системному підході та постійному моніторингу».
     
    У цьому контексті Глава держави наголосив, що судді Верховного Суду мають бути в центрі проведення цієї реформи. «На моє переконання, ми стоїмо сьогодні на порозі правдивої судової реформи», – сказав Президент. Він визнав, що реформу не буде проведено протягом лише одного року, зазначивши водночас, що не можна «роками пролонгувати її проведення». Глава держави закликав Верховну Раду, Кабінет Міністрів, Верховний Суд солідаризуватися довкола цієї теми.
     
    Президент повідомив, що в січні 2006 року на засіданні РНБО буде розглянуто та вперше об’єднано в єдину та ефективну програму дій на 2006 рік пропозиції Верховного Суду, Державної комісії та інших зацікавлених сторін щодо проведення судової реформи. За словами Ющенка, йдеться про «конкретний план-графік», який включатиме заходи, починаючи від будівництва приміщень судів, до питань фінансового, соціального та іншого забезпечення суддівського корпусу.
     
    Президент наголосив, що «наріжним каменем» ефективної діяльності судової системи є незалежність цієї гілки влади. При цьому він зазначив, що хоче своїм прикладом показати неприпустимість використання так званого телефонного права.
     
    Президент зазначив, що нині судова система має ефективно реагувати на «окремі неприємні прецеденти» в ній, які призводять до девальвації авторитету та роботи суддів загалом. «Переконаний, що і суди, і судді повинні дбати про свій авторитет, уникати сумнівних рішень, відверто демонструвати прозорість і незалежність», – сказав В. Ющенко, наголосивши, що це, передусім, стосується резонансних справ, на завершення яких чекає суспільство. Президент висловив переконання, що самі судді у своїй роботі «повинні мужньо протистояти намаганню вплинути на них», керуючись у своїй роботі тільки законом.
     
    «Я вірю у вашу чесність, сумління, роботу на користь держави і народу», – сказав Віктор Ющенко. Також на засіданні Президент вручив державні нагороди суддям. Відповідний Указ Глава держави підписав сьогодні. У засіданні брали участь Голова Верховної Ради Володимир Литвин, Прем’єр-міністр Юрій Єхануров, секретар РНБОУ Анатолій Кінах, перший заступник Глави Секретаріату Президента Іван Васюник.
     
    ELCOMART Политика
    e-news.com.ua

    Внимание!!! При перепечатке авторских материалов с E-NEWS.COM.UA активная ссылка (не закрытая в теги noindex или nofollow, а именно открытая!!!) на портал "Деловые новости E-NEWS.COM.UA" обязательна.



    При использовании материалов сайта в печатном или электронном виде активная ссылка на www.e-news.com.ua обязательна.